Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Открит е "тайният управник" на Италия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любов Люлко, "Правда", 28 юни

Само допреди седмица малцина в Италия знаеха кой е Луиджи Бизиняни. Сега обаче името му не слиза от първите страници на централния печат в страната. Разбра се, че този човек години наред е внедрявал свои хора във висшите ешелони на властта, събирал е компрометираша информация с цел шантаж и така е успял да сформира кабинет в сянка, който да управлява страната.

Италианската прокуратура разследва дейността на "масонска ложа", поставила си за цел според следствието и някои вестници да лобира за премиера Силвио Берлускони. Италианският "октопод" обаче далеч не е уникален случай. Такива често се появяват в държави с нестабилна политическа система (Русия също не избегна пипалата им).

Преди 20 години правоохранителната система в Италия организира "чистка" в структурите на властта. Последната й проява бе в началото на 90-те, по време на операцията "Чисти ръце", когато се разследваха връзките на тогавашни политици с мафията.         Наследниците на "Коза Ностра" и комисар Катани обаче не си дават покой и до ден-днешен. Ако се потвърдят прокурорските подозрения, ще стане ясно защо днешният премиер Берускони остава толкова дълго на власт независимо от скандалната си репутация.

Прокуратурата в Неапол образува наказателно дело срещу централната фигура в скандала - новоизпечения масон Луиджи Бизиняни, поставен на 15 юни под домашен арест. Обвинението от близо 1500 страници в момента се проучва от адвокатите на подсъдимия. Прокурорите по делото разполагат с показанията на над 100 свидетели, 19 души са подследствени, а срещу трима са внесени дела в съда.

Сред последните е и самият Бизиняни, обвинен в създаване на "криминална система" с цел да влияе върху властови и бизнесструктури, използвайки методи за действие "типични за терористични и мафиотски групи", черпещи информация от "успоредна разузнавателна мрежа".

Кой е всъщност Луиджи Бизиняни? Според италианския печат - едър бизнесмен. Единственият му официален бизнес обаче представлява печатница, издаваща справочник "жълти страници".  Изживял е момент на слава, дарявайки чрез Ватиканската банка (IOR) голяма сума за бедни деца от името на благотворителна организация. Някои го помнят и като автор на добре продавани шпионски романи. Ето какъв е човекът, когото италианците, подбудени от в. "Република", наричат вече посредник или "съучастник" на Берлускони.

Роден през 1953 г., Бизиняни бил член на тайната масонска организация П-2 ("Пропаганда-2"), действала в Италия в края на 70-те и вербувала чиновници от най-важните държавни учреждения.  В сравнение с изобличената мафиотска структура на бившия многократен премиер Джулио Андреоти тя бе далеч по-мощна организация.

В списъка на членовете на П-2 бяха открити прочути и нашумели имена; мнозина впоследствие отрекоха да членуват в нея.  Ще отбележим, че Силвио Берлускони също е бил член на масонската ложа с регистрационен номер 1816. Не е изключено бъдещият премиер още тогава да е развивал обща дейност със "сивия кардинал".

Съдбата на мнозина предполагаеми членове остава доста мистериозна: да посочим например банкера Роберто Калви, управител на фалиралата банка "Банко Амброзиано". Трупът на Калви бе намерен през 1982 г. да виси от един лондонски мост.  Обстоятелствата на смъртта му остават неизяснени и до днес.  Скандалът около П-2 бе толкова сериозен, че италианският парламент гласува специални закони, допълващи член 18 от конституцията, който забранява да се създават тайни организации.  Но какво от това?

Отношенията на Бизиняни с Берлускони и обкръжението му не будят съмнения. Не само поради общото им минало -  същото сочат и личните им контакти. Бизиняни например поканил премиера на рождения ден на майка си. А има и стотици записи от прослушване на телефонни разговори, в които Бизиняни казва, че трябвало да се купят няколко гласа с цел лобиране в полза на "Кавалера".

В разговорите участват министърът на икономиката и финансите Джулио Тремонти, президентът на компания "Ферари", лидерите на други големи италиански компании, а също така висши чиновници от тайните служби, съдебната система и обществената телевизия РАИ.  Съдиите смятат Бизиняни за приемник на Луиджи (Личо) Джели, Велик майстор на ложата П-2, който дори бил жив и се криел някъде.

Бизиняни е арестуван като обвиняем в създаването на тайно сдружение, но е имал и помагачи. Става дума най-напред за фигура номер две в правителството, Джани Лета (главен секретар на Министерския съвет - б. р.) - резервиран човек, смятан за дясната ръка на дон Силвио и уважаван от опозицията заради прословутата му умереност. Тъкмо той - "човек на Ватикана", е бил прекият шеф на Бизиняни. Ще споменем и друго действащо лице - Алфонсо Папа, сенатор от управляващата партия "Народ на свободата". Според показанията на "съучастника" Бизиняни, тъкмо Папа като бивш прокурор е бил "негови очи" в следствените органи. Скоро ще бъде задържан и той.

Неясно остава обаче кой всъщност е бил на върха на тази скрита пирамида. Възможно ли е истинският "стопанин" на Италия изобщо да не е бил Берлускони? Бизиняни - Лета - Берлускони . .  . "Берлускони е бил Бизиняни, Бизиняни е бил Лета, Лета е бил Бизиняни", резюмира ситуацията в. "Република".

В материалите от прослушването се чува как "съучастникът" разпорежда на директора на държавната петролна компания ЕНИ да сключи определено споразумение, на шефа на контраразузнаването - да назначи конкретен човек, а на редакторите на влиятелни вестници - морално да "ликвидират" неудобни лица; при това в случая с в. "Унита" Бизиняни се обажда направо от вътрешното министерство.

"Той е по-могъщ от мен", казал Берлускони за своя "съучастник". Същевременно премиерът нарекъл делото "измислено".

Все повече италианци обаче стигат до извода, че крахът на неговия "съучастник" вещае скорошен политически край и за самия дон Силвио. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional