Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Днешната среща Русия-НАТО в Сочи може да донесе прелом в преговорите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Москва, 4 юли /БТА/
   НАТО има голям интерес да работи съвместно с Русия за подобряване на сигурността на Европа и целия свят. Това заявява генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен в интервю пред "Росийская газета".
   Днес в руския град Сочи предстои заседание на Съвета НАТО-Русия на равнище постоянни представители, посочва печатът. Централно място в проявата ще имат дискусиите по изграждане на стратегическо партньорство между Русия и алианса, отбелязва вестникът.
   Расмусен напомня пред руския официоз сътрудничеството между Москва и НАТО в борбата срещу тероризма и наркотрафика, общото съдействие за стабилизиране на положението в Афганистан. Стремежът на пакта към засилване на сигурността бе и причина да покани Русия на преговори за съвместна дейност в противоракетната отбрана, казва той.
   Ако НАТО и Русия успеят да осъществят стратегическо партньорство, това ще стане начало на дълъг път към създаване на доверителни отношения. Това целят впрочем и руските предложения в сферата на ПРО. Много от идеите на президента Дмитрий
Медведев вече залегнаха в общото изявление, което приехме в Лисабон миналия ноември, допълва генералният секретар на алианса.
   Европейската сигурност обаче е нещо по-голямо от едно споразумение между Русия и НАТО. Жизненоважни са явно и интересите на суверенните европейски държави. С тях трябва изцяло да бъде съобразена всяка дискусия за общата европейска сигурност, изтъква Расмусен. Съюзниците в НАТО според него са убедени, че "най-добрият терен за подобна дискусия е ОССЕ, защото там ще бъдат чути гласовете на всички държави, които проявяват интерес към проблема".
   НАТО подкрепя изцяло суверенитета на Грузия и териториалната й цялост в рамките на международно признатите граници. Все още призоваваме Русия да оттегли признаването на Южна Осетия и Абхазия за независими държави. Прочее, не сме съгласни с руския подход към грузинския конфликт. Обаче нямаме право да позволим
на тези разногласия да парализират отношенията помежду ни, тъй като сътрудничеството е най-добрият курс и за НАТО, и за Русия, добавя Андерс Фог Расмусен.
   Днешната среща Русия-НАТО може да стане преломна в преговорите за обща ПРО в Европа, прогнозира "Комерсант", като напомня, че в Сочи е предвиден и разговор между Медведев и Расмусен.
   Москва ще постави пред алианса ултиматум: или НАТО ще се разбере с Русия до една година, или федерацията ще създаде собствена система за въздушно-космическа отбрана, ще увеличи ударната си ракетна групировка по западните граници и дори ще се оттегли от договора за стратегическите нападателни оръжия, пише вестникът.
   Според негов източник от руското правителство, този сценарий може да бъде осъществен независимо кой ще стане президент на Русия след изборите догодина. При подобно развитие обаче Русия и НАТО фактически ще влязат в нова оръжейна надпревара, прогнозират събеседници на "Комерсант".
   Експертите смятат, че заплахата за оттегляне от договора СТАРТ не е най-добрият начин Русия да се разбере със САЩ, пише всекидневникът. "Ако това не е блъф, значи е сериозна грешка", заявява един от тях.
   Москва предлага на НАТО и два позитивни сценария. Първият предвижда създаване на единна система за ПРО въз основа на секторния подход, както предложи Медведев в Лисабон. Ако пък алиансът не склони да се формира единна система, Москва би приела и не тъй амбициозен вариант - интеграция между двете системи за ПРО, твърди "Комерсант".
   В отношенията си с НАТО Москва проявява две отрицателни черти на руския характер - "излишна деликатност пред чужденците" и "излишно нетърпение", заявява в интервю за "РБК дейли" Дмитрий Рогозин, посланикът на федерацията в алианса.
   От една страна, Русия все иска да получи бързи резултати от НАТО, а от друга, понякога поставя пред пакта въпроси по прекалено деликатен начин, "при все че в световните дела всички разбират на първо място силата", обяснява руският дипломат.
   "Силата естествено може да е различна - има умна сила, има груба сила, има икономическа, има военна, има морална, силата може да е всякаква", прави уговорка той.
   След пробива в отношенията между Русия и НАТО скептиците и русофобите на Запад предприемат контраатака, а Москва се готви за нея. И срещата в Сочи се очаква да уточни някои неща, забелязва Рогозин.
   Според него, Русия предлага на НАТО един вид брачен договор и предупрежденията от нейна страна са "нормално поведение". "Дори в брака (. . .) мъжът или жената има право да каже на партньора си: ако ми изневериш, гадино такава, най-малкото ще се
 разведем, а може и да ти фрасна един!", заявява дипломатът. "Това съвсем не означава, че не се стремим към брак. Просто предупреждаваме, че изневерите ще се наказват", добавя той.
   Междувременно все още е в сила формулировката от срещата на алианса в Букурещ, че Грузия и Украйна ще станат членки на НАТО, макар да не се посочва кога. Това означава, че все още има заплаха за Русия, казва Рогозин. Ако тези две държави влязат в пакта, това може рязко да засили конфликтите в цяла Източна и Южна Европа, предупреждава руският дипломат.
   Заявената от НАТО задача на блока е да укрепва сигурността в цял свят. А всъщност по пътя към тази цел те, напротив, много силно рискуват и я поставят под удар, твърди посланикът на Русия в алианса пред "РБК дейли".
  

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional