Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Консервативната опозиция в Гърция се готви за предсрочни избори наесен

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Етнос", 11 юли, Атина

Водещата опозиционна партия в Гърция Нова демокрация е в готовност за предсрочни избори, тъй като смята, че няма "да излязат сметките" на правителството за водената от него икономическа политика в условията на криза и че наесен такъв вот е единственият начин, чрез който управляващите социалисти ще могат да излязат от сегашната ситуация.

Впрочем това ще е и посланието, което тази седмица ще бъде оправено от консервативната партия към нейните депутати и функционери по време на заседанията на партийните й органи.

Опозиционният лидер Андонис Самарас вероятно ще се стреми да поддържа по време на летния сезон предизборните настроения в страната, като изказва несъгласие и се противопоставя на премиера Георгиос Папандреу. Както и досега, икономиката ще бъде в основата на неговите критики.

Очаква се Самарас да поиска от Центарлния комитет и от Изпълнителния секретариат на партията, които ще заседават в следващите дни, да бъдат нащрек с мотива, че през лятото кабинетът ще се опита да "прокара" нови болезнени мерки за икономии.

Показателни за поляризацията, която Нова демокрация смята да провокира, са и нападките, отправени наскоро от нейния представител Г. Михелакис пред заместник-министър на финансите П.Иконому, когото обвини в "политическа мутация".

Докато не бе получил министерско кресло, Иконому изказваше несъгласие с действията на правителството и дори бе стигнал до бунт, но след като получи място в кабинета, се превърна в инициатор за прилагане на неговата политика, каза Михелакис. Иконому от своя страна упрекна Нова демокрация за това, че е избрала да я представляват онези, които залагат на фалита на Гърция.

В същото време опозиционната партия Нова демокрация "флиртува" по отношение на бушуващия корупционен скандал с германския промишлен гигант Сименс, тъй като само се заканва на думи, че ще се оттегли от воденото разследване.  Такова оттегляне, ако изобщо го има, ще получи и подкрепата на бившия премиер Костас Караманлас.

В щаба на консерваторите има дори такива предложения за оттегляне от разследването на скандала, като едновременно с това се обвинява правителството в опити да го прикрие.

Представител на партията заяви преди дни, че кабинетът има воля да превърне "аферата Сименс" в скандал на предишното правителство на Нова демокрация. Той обаче пренебегна направените от двама бивши министри-социалисти /Цукатос и Манделис/ признания за взимани от тях подкупи, но отправи обвинения заради изращането на съд на двамата бивши водещи министри-консерватори Алогоскуфис и Маркоянакис.

И двамата бяха сред близките сътрудници на бившия премиер Караманлас, който дава да се разбере, че ще им окаже политическа подкрепа, ако върху тях падне вината за скандала Сименс.

Бившият министър на икономиката Алогоскуфис в кабинета на Караманлис наскоро заяви, че повдигнатите срещу него обвинения по този скандал са "уязвими" и добави, че те са част от "жалките опити" на правителството да се бори с политическите опоненти на неговата партия ПАСОК. Тоест на политическата сила, която в най-голяма степен е виновна за скандала Сименс.     

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional