Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Либийските бунтовници подсилват огневата си мощ със самоделни оръжия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ник Кари от Ройтерс

Синият гащиризон на Садик Мубарак Краин е пропит от пот, докато той работи по импровизирана ракетна система за бунтовниците, биещи се срещу Муамар Кадафи.

“За първи път правя такова нещо”, каза 52-годишният Краин, посочвайки системата, която се състои от 16 ракетни тръби, взети от военен хеликоптер.

Очилатият бивш бригадир в петролна компания монтира тръбите в заварена рамка и работи по електрониката, която ще позволи на бунтовническите бойци да изстрелват отделни ракети, когато пожелаят.

“Научил съм се да правя други неща и да заварявам, така че ако е рекъл Бог, ще свърша тази работа както трябва”, каза Краин в работилница, където той и колегите му правят оръжия от подръчни материали.

Показаното изобретение е плод на необходимост. Бунтовниците в Мисрата залавят определени оръжия, а през пристанището на града им докарват други.

Тежките оръжия обаче са дефицитни, а тези, с които се сдобиват бунтовниците, трябва да бъдат преправени, за да съответстват на огневата мощ и подвижността на правителствените сили, с които се бият.

Бунтовниците в Мисрата, третият по големина град в Либия на около 200 км източно от Триполи, се бият от четири месеца, за да сложат край на 41-годишното управление на Кадафи.

Те преместват фронтовата линия от вътрешността на града към околностите на съседния град Злитан, който сега спира настъплението на бунтовниците към Триполи.

Усилният труд на работниците, сред които има бивши учители, инженери и шофьор на камион, в този цех близо до центъра на Мисрата навежда на мисълта, че бунтовниците подготвят боеприпасите за следваща атака към Злитан.

Направи си сам

Досега работилницата е била съсредоточена върху подготовката на снаряжение. Когато миналата седмица фронтовата линия се преместила напред, повечето работници тук били прехвърлени в нов ремонтен цех близо до Злитан, така че да не се налага бойните отряди да изминават 36 км всеки път, когато трябва да им бъдат поправени оръжията.

Цехът в Мисрата все още извършва малки ремонти, но сега подготовя нови оръжия и на камиони, с които да бъдат прекарани те. Темпото е засилено - работата продължава от рано сутринта до късно вечерта седем дни в седмицата.

Основната задача е да се направят нови корпуси за тежки картечници и зенитни оръдия, които ще бъдат монтирани в каросериите на пикапи. Оръжията се поставят насочени назад, така че автомобилите трябва да обърнат, за да заемат позиция за стрелба.

Има десетина почти готови нови заварени стойки, на които да бъдат поставени 14,5-милиметрови картечници, взети от танкове или хеликоптери, а една вече е готова за употреба.

Вместо да бъде управлявана от електронна система, картечницата може да бъде придвижвана ръчно нагоре и надолу или настрани. Спусъкът работи, като се използва спирачен маркуч от малка кола, и има елементарен предпазител.

Зареждане на куршуми

45-годишният Салах Мохамед гордо се фука с новото оръжие, плюс самоделен барабан, направен за него с помощта на използвани продухани цилиндри.

В работилницата се прави също така елементарно заварено приспособление с дръжка, което да вкарва патроните в гнездата, откъдето ще се зареждат мунициите в картечницата - нещо, което не може да се прави ръчно.

“Едно натискане на спусъка е девет куршума”, каза Мохамед, като натисна за секунда спусъка за демонстрация. “Така че имаме нужда от много куршуми”, заяви той.

В ъгъла работници поставят стоманени плочи на античен пикап.  Мохамед, бивш инженер от петролна компания, казва, че автомобилът е стара трошка, но двигателят му е преработен.

Засега най-трескавата дейност в работилницата, където се трудят 35 души, е съсредоточена при малка група, довършваща преправянето на зенитно оръдие.

Работниците свалят четирите 14,5-милиметрови картечници от оръдието, което има седалка за стрелеца, и ги заменят с две 23-милиметрови зенитни оръдия.

Краин казва, че промяната на калибъра се налага отчасти от това, че по-големите оръдия имат обсег 6 км, докато обсегът на 14,5-милиметровите оръдия е 4 км.

Според него обаче това се налага и защото оръдието има психологическо въздействие върху войските на Кадафи.

“Когато чуят звука на оръдието”, той прави пауза, за да възпроизведе продължителния и дълбок звук “дуум, дуум, дуум” на оръдието, “те се разбягват.”

Краин, чиито ръце са покрити с масло, се връща да работи по своята ракетна система.

“Искам да помогна, така че войната да приключи до рамазан”, каза той.

Свещеният мюсюлмански месец на пости и молитви рамазан започва в началото на август.

“Работата ни няма да свърши тогава, чака ни още много труд. Но искам сраженията да приключат дотогава”, заяви той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional