Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Нефтохим“ заплашена от забрана да търгува с горива

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" може да остане без лиценза, който й позволява да работи като данъчен склад, т.е. ще й се забрани търговията с горива. Това съобщи в сряда директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, цитиран от БНР.

Коментарът му е във връзка с информацията от вторник, че бургаският нефтокомбинат е единственият данъчен склад без задължителните измервателни уреди, отчитащи точните количества горива, пуснати на пазара. Това установи проверката, започната от мобилни митнически групи във всички данъчни складове, бензиностанции, рафинерии и танкери.

По закон данъчните складове функционират на принципа, че налози се плащат, след като стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да обявява каквито количества поиска и да си спести плащането на акциз.

“Законът е категоричен – тези данъчни складове, които не са превеждани по изискването на закона, едно единствено нещо се предвижда – отнемането на лиценза. Така че, след завършване на проверките ще бъдат изготвени протоколи и на базата на тези протоколи, ако не са изпълнени изискванията на закона, ще бъде приложена евентуално и тази мярка“, каза Ваньо Танов.

До 26 юни всички данъчни складове трябваше да бъдат снабдени с измервателни уреди, свързани онлайн с митниците, така че там да се отчита всяко влязло в склада или излязло оттам количество гориво. Единствено бургаската рафинерия не е монтирала уредите. Ваньо Танов допусна във вторник, че това е мястото, където могат да стават измами. Данни на митниците сочат, че сивият сектор при течните горива надхвърля 30%.

От “Лукойл“ обясниха пред БНТ, че на територията на рафинерията трябва да се монтират много уреди и инвестиционната им програма за годината предвижда проблемът да бъде решен. Те заявиха, че мобилните митнически групи "са добре дошли в нефтокомбината", за да измерват всички количества горива както на входа, така и на изхода.

Проверката идва дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че има съмнения за извършван фиктивен износ на горива с цел да се избегне плащането на акцизи и ДДС. Тогава Борисов се закани, че фирмите за горива ще бъдат тотално проверявани съвместно от данъчни и митнически служители.

В същия ден председателят на ЕНП Мария Капон намекна, че "Лукойл Нефтохим" може да е замесен в схеми с фиктивен износ и затова трябва да му бъде отнет лицензът на търговец с горива. Тя напомни, че според обещанието на финансовия министър Симеон Дянков пълната данъчна проверка на бургаската рафинерия, която започна преди три месеца, трябва да бъде готова до средата на юли.

 От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional