Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност - горещият картоф на властта в Румъния

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
информационен сайт “Зиаре”, Букурещ

Необходимо е чудо, за да влезе в сила законопроектът за разширени правомощия за конфискация, одобрен от правителството, защото той включва в списъка на престъпленията, за които може да бъде предприета тази мярка, и корупцията. Тоест удря директно политиците и тяхната клиентела.

Вариантът на социалдемократите (в опозиция - бел. ред.), който пропуска корупцията, беше приемлив. Политици и техни клиенти, осъдени за трафик на наркотици или хора, или за тероризъм, няма да видим твърде много. И не от подобни дела бяха направени огромни богатства чрез ограбване на бюджета на държавата.

Проектът на Каталин Предою (министърът на правосъдието - бел. ред.) се цели обаче в сърцето на корупцията. Понеже, ако той влезе в сила, нито един подлец от онези, които забогатяха чрез подкупи, злоупотреба с влияние, преднамерено обезценяване на държавно имущество в процеса на приватизация, отпускане на субсидии в нарушение на закона, използване на субсидии и кредити от държавни фондове за други цели, отклоняване на европейски фондове, използване на фалшиви документи за получаването им и други подобни, вече няма да могат да спят спокойно.

Ще бъде достатъчно да бъде заловен за едно деяние и цялото му имущество може да бъде конфискувано, ако разбира се, не може да докаже, че е придобито по законен начин. Отиват си вилите, отиват си автомобилите, отиват си банковите сметки.  Тоест ще му бъде взето всичко онова, което е откраднал, без да бъде заловен, и преди една година, и преди три години, дори вече да не заема същата длъжност. Много неприятен и несигурен ще стане животът на корумпираните румънци!

Така в началото на есенната парламентарна сесия, народните представители ще имат в ръцете си един врящ картоф.  Тоест ще трябва да избират между топличкия и удобен проект на (опозиционната) Социалдемократическа партия и радикалният - на правителството. Отхвърлянето на проекта с включената в него корупция, който отговаря в най-пълна степен на очакванията на избирателите, може да има електорална цена. Но, от една страна избирателите може да бъдат компенсирани с няколко допълнителни пакета брашно, а от друга - заложен е един бъдещ мандат, най-вече за (управляващата) Демократично-либерална партия, докато вече натрупаното богатство е налице.

Виктор Понта (лидерът на социалдемократите) им обясни без притеснение какво ги чака: “Ако не им харесва нашия закон, ще гласуваме закона на правителството Бок, но внимавайте либерал-демократи: ние също така ще го прилагаме”. Мислите ли, че ще се намерят много депутати, които, независимо от нареждането на Емил Бок и Траян Бъсеску, ще сложат своята глава и тази на клиентите си на дръвника? Твърде съмнително.

Но, да кажем, че се случи някакво чудо, някой пръст на шеф на група застанал иначе ...и законът все пак мине. Ами че Конституционният съд за какво е? За да отървава кожата на онези, които са изпратили там съдиите, понеже ако парламентът е дал, парламентът трябва да вземе, нали така?

Конституционният съд вече обяви за неконституционен проектът за промени в основния закон, който следваше да премахне презумпцията за законно придобиване на имуществото. Какво мислите, че ще направи с един закон, който влиза в конфликт с проклетия член 44 от Конституцията (за правото на частна собственост - бел. ред.)? Изобщо няма да бъде трудно Конституционният съд да отхвърли закона.

Макар и появил се много късно и без големи шансове за одобрение, законопроектът, изготвен от министерството на правосъдието, трябва да бъде приветстван, дори само поради факта, че ще накара румънските политици да покажат истинското си лице. Поне да не се залъгваме повече с речи за борбата с корупцията по време на кампания.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional