Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пресата в САЩ за споровете по лимита на държавния дълг

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Интензивната размяна на реплики тази седмица относно лимита на държавния дълг даде да се разбере, че това не са толкова преговори за бюджета, а по-голям сблъсък между двете най-големи партии в САЩ относно размера и ролята на правителството, пише "Ню Йорк таймс". Онова, което прави "неуловима" тази голяма двупартийна сделка не са числата в бюджета, по които може да бъде постигнат компромис, а по-скоро принципите на двете страни,  които не позволяват преодоляване на различията.
   Президентът Обама иска снижаване на дефицита, включително повишаване на данъците за по-богатите американци и корпорациите.
 Републиканците в Конгреса, подтиквани от група млади законодатели, искат значително по-малко правителство, ограничено  от по-ниски данъци, пише вестникът.
   Но според "Ню Йорк таймс" на фона на бюджетната драма между Белия дом и републиканците в Конгреса има и друга драма вътре в редиците на Републиканската партия, която показва идеологическа и поколенческа пропаст. От едната страна са по-старите консерватори като двамата лидери - председателят на Камарата Джон Бейнър и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, които помнят бюджетните битки и пречките, издигани от републиканците през 90-те години, и искат някакво споразумение. От другата страна са гордите и безкомпромисни по-млади законодатели, мнозина от които симпатизанти на Чаеното парти, чиито редици се сгъстиха от победите на републиканците след частичните избори, пише нюйоркският всекидневник.
   В коментар "Спрете цикъла харчене-заеми" вестник "Вашингтон пост" се изказва положително за подписка, която призовава за орязване на разходите и съставянето на балансиран бюджет. Авторите на коментара посочват, че те заедно с десетки губернатори, сенатори, членове на Камарата на представителите, кандидати за Белия дом и Конгреса десетки хиляди граждани също са се присъединили към подписката.
   Документът констатира, че повишаването на тавана на федералния дълг без промяна в данъчните закони е пагубно за Америка. Условията, при които може да бъде повишен лимитът за държавния дълг, са три: значително орязване на разходите, налагане на лимити за разходите, за да бъде изведена страната на  пътя на балансирания бюджет и поправка в конституцията относно  балансирания бюджет. Този поправка трябва да включва изискването всички промени в данъците да стават с квалифицирано
мнозинство от Конгреса.
   По същество исканията на подписката - пише "Вашингтон пост"-  отразяват факта, че едно ново временно оправяне на бюджетните злочестини изобщо не е оправяне. Време е да накараме федералното  правителство да започне да се държи по разумните стандарти, които действат в повечето щати, например в Южна Каролина и Тексас. Също като повечето фирми и семейства, държавите разполагат с ограничено количество пари на ръка, с които трябва за изграждат балансирани бюджети и когато времената са тежки, държавите трябва да имат приоритети, да правят жертви и да
съобразят как най-добре да осигурят необходимата помощ на гражданите, припомня вашингтонският всекидневник. (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional