Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Клошарска журналистика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Димитър Пеев

Софийската полиция записа в "актива" си още едно убийство. В Борисовата градина миналия уикенд е била изнасилена и удушена 28-годишната Яна К. Този смразяващ сам по себе си факт повдигна много въпроси и наложи различни изводи - за сигурността в центъра на столицата, за двойнствената публичност на МВР, за работата на полицията и т.н. Трагичното събитие беше тест и за медиите, повечето от които не успяха да го издържат. Новината за инцидента не излезе официално от МВР. Седмица след убийството пресцентърът, който иначе ни залива с всевъзможни новини в стил "младеж-хванат-с-цигара-марихуана", продължава да мълчи по случая.  Новината първо се появи в "Дневник", след това в bTV и после в останалите медии.

Всекидневникът "Телеграф" реши да направи сензация и отсече: "Ритуално погребение в Борисовата градина", като още в подзаглавието уточни, че "трупът на изнасилената се разлага от петък". В текста се казва, че "патолозите не открили никакви следи от насилие". Журналистката Катя Илиева (бивш говорител на ГДБОП апропо) пише за жертвата, че е била хипи: "Привържениците на свободната любов всяка вечер обикаляли парковете, напушвали се с трева и се наливали с алкохол до безпаметност." Статията е илюстрована със снимки от огледа на местопроизшествието, подписани от "Телеграф", но така и не става ясно защо информира за случката три дни след това.

Още в следващия брой на същия вестник същата журналистка се опровергава, като пояснява, че всъщност следи от насилие били открити. След това изготвя подробна справка за интимния живот на починалата: "През последните месеци удушената не се е впускала в сериозна връзка. Имала чести завоевания на мъжкия фронт." В същия стил се проявява и "Монитор", който хем пише, че се търсят свидетели, които са били последно с жертвата, хем раздава категорични присъди, сякаш е бил на местопрестъплението: "Както обикновено, Яна се напила до безпаметност с твърд алкохол и бира."

Вестник "24 часа" също веднага провъзгласява жертвата за антисоциален субект със заглавието: "Клошарка удушена в Борисовата градина." Още на следващия ден вестникът се опровергава, като в далеч по-скромен текст поднася "извинения на близките за грешката."

Като изключим групите във Фейсбук никой репортер не зададе въпрос към вътрешния министър Цветан Цветанов за поведението на МВР по случая. Поне елементарното: "Сигурно ли е в центъра на София?" А както знаем, вицепремиерът обикновено има навика да залива медиите с прякорите на всевъзможни бандити и информация за престъпления, далеч по-леки в сравнение с едно убийство, извършено с особена жестокост.
 

От: http://www.capital.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional