Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Заради Путин тази година няма да има награда "Квадрига"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Афенлиева

Церемонията по връчването на наградата "Квадрига" за 2011г. в Германия бе отменено поради вълна от недоволство във връзка с присъждането й на руския премиер Владимир Путин.

Седмица след като беше обявен изборът му за един от тримата носители на отличието за 2011 година, организаторите заявиха, че церемонията за тази година е изцяло отменена.

В официално изявление се посочва, че събитието е отменено "поради растящо, непоносимо напрежение и заплаха от допълнителна ескалация".

Кулминация във вълната от остро недоволство беше постъпката на Вацлав Хавел, който заяви, че възнамерява да върне златната статуетка, изобразяваща колесницата над Бранденбургската врата в Берлин.

През седмицата от обявяването на плановете за награждаването досега, представители на целия политически спектър в страната изказваха остри критики към избора. В медийните среди очертаха хронологията на управлението на Путин. Случаи като смъртта на опозиционни активисти и журналисти или и затварянето на политически конкуренти като бившия олигарх Михаил Ходорковски се превърнаха в основни аргументи против избора на руския премиер, който работи като агент на КГБ в Източна Германия от 1985 до 1990 г.

Сред първите изказалите се критично за награждаването на Путин беше председателят на Комитета по външните работи в немския парламент Рупрехт Поленц -  член на  Християндемократическия съюз, към който принадлежи и канцлерът Ангела Меркел.

"Не мисля, че е добра идея. Путин единствено е развил Русия икономически. Не е предизвикал напредък в сфери като върховенството на закона или човешките права", казва Поленц пред изданието Neue Osnabrücker Zeitung. Според него Путин не демонстрира достатъчно усилия да спре тревожещи тенденции в страната, което "дори президентът Медведев описва като законов нихилизъм".

Съпредседателят на германската партия "Зелени" Джем Йоздемир също се изказа с неодобрение за избора на лауреат. Йоздемир, който беше част на комисията по избора на кандидати за отличието, я напусна в знак на несъгласие.

Според всекидневника Süddeutsche Zeitung, Путин е избран за носител на "Квадрига", заради "създаването на стабилност, чрез взаимовръзката между просперитет, икономика и идентичност". Изданието още го определя като "иноватор насочен към бъдещето, в духа на Петър Велики".

Експертът по Русия от Германския съвет за чуждестранни отношения Александър Рар, заявява пред New York Times, че комисията по връчването на наградата се е допитала до него и консултантската му идея е била да се направи жест към Русия. Конкретното му предложение обаче било да се награди президентът Медведев, за да се демонстрира подкрепа за по-либералната му политика, както и поради това, че той е държавен глава. Рар определя Путин като "поляризираща фигура".

Друга е гледната точка на Ханс-Хенинг Шрьодер, експерт по въпросите на Русия в Германския институт за международни въпроси и проблеми на сигурността. Той изказва тревога пред американското издание, че изборът би могъл да се разчете сред руския елит като подкрепа за евентуална президентска кандидатура от страна на Путин."Първата ми мисъл беше: "Те разбират ли какво правят като подкрепят един от кандидатите?", заявява Шрьодер.

Моментът е много деликатен за отношенията между Германия и Русия, които имат близки търговски връзки в сферата на природния газ. Следващата седмица руският президент Дмитрий Медведев пристига в Хановер, за да се срещне с канцлера Меркел на официална визита.

От: http://www.dnevnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional