Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първа инвестиционна банка отрича да е оказвала натиск върху Нова тв

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Първа инвестиционна банка (ПИБ) отрече да е упражнявала натиск върху Нова телевизия да спира тв шоу заради критично отношение към съсобственик на кредитната инситуция. В писмо до медиите от банката заявиха, че "няма сключен договор за реклама с телевизията".

Посочва се, че повод за съобщението са "зачестили спекулации за т. нар. свалено предаване в ефира на Нова телевизия под натиск от страна на ПИБ".

Става дума за случая с предаването "На инат" по Нова тв, което спря малко след излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски зона Банско в Национален парк "Пирин". Според неофициална информация собственикът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и ключов инвеститор в ски комплексите на Банско и Витоша, изтеглил цялата си реклама от националната медия.

От юридическия отдел на частната Нова телевизия са реагирали с писмо до продуцента на предаването Краси Ванков, в което го уведомили, че Марк О’Селски пада от ефир заради нисък рейтинг.

Пиарът на медията Даниел Димитров твърди, че предаването е в лятна ваканция

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская” окачестви случилото се като “безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия."

"Безцеремонното сваляне от ефир на предаване заради критична публикация под икономически или друг натиск представлява уродлив симптом на загубата на редакционна независимост и капитулацията на българските медии пред частни икономически и политически интереси", се казва в декларацията.

В съобщението на банката се казва, че последното излъчване на техен рекламен клип в телевизионен ефир е  част от кампанията й с рекламно лице Димитър Бербатов, която е приключила на 31 май. "След тази дата ПИБ не е излъчвала рекламни клипове в телевизионен ефир, освен спонсорски заставки на предаването "Надиграй ме" в "БНТ Свят", се уточнява в писмото.

От банката твърдят, че не са потърсени за коментар, вследствие на което се разпространява непотвърдена информация, урноваща престижа и доброто име на ПИБ и Нова телевизия.

В края на юни екоминистърът Нона Караджова съобщи след заседание на правителството, че се обсъжда с промени в Закона за концесиите да се узаконят неправомерно използваните 64.7 хектара от Национален парк "Пирин“, с които концесионерът "Юлен“ АД е увеличил ски зоната. По договора за концесия фирмата е могла да използва само 99.5 хектара. Аргументът на подкрепящите решението министри е, че прекратяването на концесионния договор ще означава затваряне на ски зоната за няколко години, което ще погуби Банско. Това решение стана повод за редица протести по инициатива на природозащитни организации.

“Юлен” е собственост на офшорната компания “Мренго трейдинг” ООД, регистрирана в  Кипър. Сред управителите на фирмата е адвокатът Петър Петров, който участва и в управата и на “Витоша ски” - собственик на ски съоръженията на Витоша. В управата на “Витоша ски” е и Георги Бобев, който участва и в ръководството на Българската федерация по ски. Нейн председател е основният акционер в ПИБ Цеко Минев.
 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional