Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В очакване на евродоклада

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
vsekiden.com

Европейската комисия отправи поредните си традиционни призиви към България и Румъния за засилване на борбата на двете страни срещу корупцията, но отхвърли всяка връзка на оценката в новия си доклад за съдебните системи с перспективите на държавите да се присъединят към Шенгенското пространство, съобщи „Юропиън войс”.

В последния си доклад, който трябва да бъде публикуван днес, ЕК изрежда основните недостатъци в съдебната система на България и Румъния, въпреки че приветства двете правителства за усилията им в борба с корупцията и организираната престъпност. В тази връзка длъжностно лице подчерта, че докладите за двете страни „не са анализ на готовността” за присъединяването им към Шенгенската зона. „Това са два напълно отделни анализа”, заяви източникът.

Според комисията България е показала устойчива политическа воля да се бори с корупцията и организираната престъпност, но това не е довело до надеждни резултати през изминалата година. В документа съдебната власт на страната е призована да покаже лидерски умения.

Докладът за София и Букурещ ще бъде огласен в Брюксел в 13 часа българско време. Малко по-рано той окончателно ще бъде одобрен на заседание на Комисията. Това е петият доклад за двете страни.

ЕК наблюдава реформите в двете балкански страни и издава доклад за постиженията им в областта „Правосъдие и вътрешна сигурност“ всяка година, откакто София и Букурещ се присъединиха към ЕС през 2007, за да гарантира, че съдебните системи в бившите комунистически държави са независими и заслужават доверие.

„Има спешна нужда от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика на съдебната власт и останалите власти, с които да се постигнат убедителни резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност“, сочи черновата на доклада за България.

Годишният доклад на Еврокомисията обаче идва в момент на внесен вот на недоверие срещу правителството именно в тази сфера – „провал на политиката по вътрешната сигурност и обществен ред, отложено присъединяване към Шенген , полицейщината и нарушаването на основни човешки права“.

Положението на съседна Румъния обаче е далеч по-розово, коментира АФП, в коментар на предварително разпространената чернова на доклада. Букурещ предприе „значителни мерки за подобряване ефективността“ на съдебната система, отбелязват от Комисията.

Въпреки това, Брюксел все още вижда нужда от подобрения, включително необходимост от „увеличаване броя на делата за корупция по високите етажи и предотвратяване на техния колапс заради изтичане на давността им“. Европейската комисия, освен това посочва, че догодина ще вземе решение дали да спре да наблюдава развитието на двете страни.

Във връзка с доклада се появиха и предположения, че от догодина мониторингът над страната ни може да бъде прекратен. През 2012 г. ЕК ще направи цялостна оценка на напредъка на България през петте години след присъединяването към ЕС и Брюксел „ще направи подходящи предложения в светлината на тази оценка“, се казва в черновата на доклада.

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional