Свободата днес и тук 27 Юли 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Консултациите между Дмитрий Медведев и Ангела Меркел в Германия - коментари в руски вестници

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
от руския печат

 

Руският печат обсъжда предстоящите днес консултации между президента Дмитрий Медведев и канцлера на Германия Ангела Меркел  в германския град Хановер. Сред основните теми ще бъде възможността за изграждане на трета тръба от газопровода
"Северен поток" от Русия към Германия по дъното на Балтийско море, пише "Комерсант". Според източник от руската делегация, Медведев може да предложи тази идея на Меркел, "за да чуем мнението на германците и да получим политическа подкрепа".
   Москва иска да се възползва от свиването на атомната промишленост в Европа и да увеличи газовите доставки на пазарите  в ЕС. А с разширяването на "Северен поток" цели да компенсира буксуването на проекта "Южен поток", чието осъществяване се бави  заради позицията на Турция, обяснява изданието. Цитирани в него  експерти и германски служители обаче изразяват съмнения дали е целесъобразен руският проект.
   "Руският газ е нещо сигурно, но твърде скъпо. Сега бихме желали да не се обграждаме с нови газпромовски тръби, а да строим терминали за приемане на втечнен природен газ и да развиваме алтернативна енергетика", заявил пред "Комерсант"
германски дипломат.
   Днес Германия е най-големият купувач на руски газ: през 2010 г. са й доставени 39 милиарда кубични метра и не е изключено в близкото десетилетие страната да има нужда от още по-големи количества, пише "Росийская газета".
   Сред другите теми на разговорите между Медведев и Меркел вестникът посочва възможностите да бъде задълбочено производствено-технологичното коопериране. Това ще е в унисон с модернизацията на руската икономика, твърди той и отбелязва активната работа на двете страни по общите проекти в енергоспестяването и ред високотехнологични промишлени отрасли като машиностроенето, производството на лекарства и медицинска техника.
   Освен знаковите проекти "фарове", лансирани в рамките на концепцията "Партньорство за модернизация", отделяме голямо значение на сътрудничеството в научните изследвания и иновациите, развитието на бизнес кооперирането, подкрепата на дребния и средния бизнес, заявил за всекидневника Сергей Приходко, помощник на руския държавен глава. Като логически завършек на консултациите се очаква да бъдат подписани над 10 документа, посочва "Росийская газета".
   Според вестника, по време на преговорите с Меркел Медведев ще засегне и "положението на европейската икономика във връзка с  нестабилната икономическа ситуация в някои членки на Евросъюза". Ще бъде повдигната и темата за влизане на Русия в Световната търговска организация, също и за перспективите на руската инициатива да бъде сключен договор за европейската сигурност, обещали хора от руската делегация.
   Във фокуса е икономическото сътрудничество. При все това осем месеца преди президентските избори в Русия Берлин проявява голям интерес към разположението на политическите сили в Москва,  отбелязва "Независимая газета".
   Германските експерти предполагат, че канцлерката симпатизира  повече на Медведев. Точно преди срещата им в Хановер германците обидиха Владимир Путин, днес министър-председател на Русия, пише изданието.
   Хановерските преговори не изглеждаха вчера новина номер едно  в Германия. В местните медии все още са по-забележими припламванията на скандала с германската награда "Квадрига", присъдена на Путин, и отмяната на това решение заради протести от германски критици на руския премиер. Германската страна явно не се чувства твърде удобно заради скандала, твърди всекидневникът, като цитира "оправдание" на "Файненшъл таймс дойчланд", че подобни награди "не са нужни на вече
световноизвестни политици".
   Роберт Бааг, кореспондент на германското радио "Дойчландфунк" в Москва, припомнил пред "Независимая газета" формираното вече доверие между двамата лидери и предположил, че днес Ангела Меркел може да запита Медведев: "Какви са ти плановете за нов мандат?". "Вероятно обаче не бива да очакваме публичен отговор", добавил със съжаление журналистът.
   "Медведев и Меркел съвсем очевидно се разбират добре помежду  си", цитира вестникът Гернот Ерлер, заместник-председател на социалдемократическата фракция в Бундестага. Според Ерлер, приятелските отношения на Меркел с Медведев са по-топли, отколкото тези с Путин.
   Възгледите на Меркел и на Медведев обаче не съвпадат напълно, пише изданието. Съветник на канцлера заявил, че германската страна смята да обсъди предлаганата от Берлин проекторезолюция на Съвета за сигурност за Сирия - въпрос, по който руските й партньори са на друго мнение.
   Двамата лидери явно ще говорят днес за европейската сигурност, Либия, Близкия изток, може би и за Приднестровието, прогнозира всекидневникът.
   Той припомня протичащия успоредно с консултациите Форум на гражданските общества на Русия и Германия "Петербургски диалог" във Волфсбург. Най-остра е дискусията на тема "Свободата на личността като ключ към политиката за модернизация на Германия и  на Русия", подчертава "Независимая газета".
   По принцип дебатите на подобни теми в рамките на "Петербургския диалог" се концентрират върху недостатъците на демокрацията, проблема с човешките права, свободата на печата и т. н. Някои германски политици биха желали да говорят само за това, загърбвайки политическите, икономическите,

 загърбвайки политическите, икономическите и други въпросиот интерес за гражданското общество. Полезните дискусии по тезитеми обикновено се превръщат в игра на една врата - руската, аколкото до германските проблеми, тук цари мълчание, забелязва "Независимая газета". (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional