Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британският печат коментира развиващия скандал с подслушването

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
от британския печат

 

Развитието на скандала с подслушването на телефонни разговори от в. "Нюз ъв дъ уърлд" неизменно е на първа страница на британските вестници.
    Скандалът с подслушванията, коствал работата на двама от най-високопоставените полицейски служители, довел до закриването  на един от най-популярните вестници в страната и до десет ареста досега, а също до призиви за оставка на премиера, днес достига критична точка с драматизъм, който съперничи на всичко произведено от британски медии до момента, било то от реалния живот или измислица, отбелязва в. "Индипендънт". За следващото действие от сагата в центъра на сцената ще застанат основателят и наследникът на най-прочутата медийна империя в света. Рупърт Мърдок и синът му Джеймс ще трябва да отговарят пред парламентарна комисия на неприятни въпроси, свързани с това, че ръководената от тях компания е замесена в телефонни подслушвания  с "промишлен мащаб", че плащала незаконно на полицейски служители и се е опитвала да опорочи демократичния процес като си "купува" политици. С отговорите си двамата, както внимателно са обучени от екип юристи и медийни специалисти, ще се опитат да  спасят очернената си репутация и да се дистанцират от тежката престъпност. След тях показания се очаква да даде и вече бившият  изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл" Ребека Брукс, допълва "Индипендънт".
   Заразата, засегнала "Нюз Корп", се разпространи бързо в САЩ,  пише в. "Гаридън". ФБР разследва евентуално престъпно подслушване на гласовата поща на жертвите на атентатите от 11 септември. Законодатели и граждански организации призовават да се разследва дали подкупването на полицията е нарушение на Законът за чуждестранни корупционни практики. Тъй като "Нюз Корп" е американска корпорация, регистрирана в благоприятния за бизнес щат Делауер, дори корупцията в чужбина може да доведе до обвинения в углавно престъпление в САЩ.
   Пълният мащаб на вредата, която лондонската полиция сама си нанесе чрез мрежата от неблагоразумни връзки с медиите на Мърдок  и с неспособността си да разследва адекватно скандала с подслушванията, едва сега става така очевиден, посочва "Гардиън"  в друг материал, озаглавен "Бъркотия в Скотланд ярд". Едва що шефът на Скотланд Ярд, комисар Пол Стивънсън, подаде оставка, дойде ред и това да направи и помощникът му Джон Йейтс. Оставката на Йейтс пък бе последвана от изявление на вътрешния министър Тереза Мей, в което се говореше не само за обвиненията
срещу висшия състав на полицията, но се стигна и по-далеч, до политическата култура и полицията. Мей огласи нов етичен кодекс за връзките между лондонската полиция и медиите и ясно показа, че подкрепя предоставянето на допълнителни и широкообхватни нови  правомощия за разследвания на Независимата комисия за жалби срещу полицията.
   Загазили сме щом и полицията вече не различава добро от зло,  отбелязва в. "Дейли телеграф". Ако страната ни е имала една институция, която през годините гордо е издържала сравненията с най-доброто по света, то това беше полицията. Невъоръжена, безпристрастна, независима и напълно неподкупна, полицията бе отражение на същината на британския характер. Какво се обърка?, пита всекидневникът.
   Дали Дейвид Камерън няма да е следващата жертва на Мърдокалипсиса? е въпрос, който си задава авторът на друга статия в същия вестник. С ареста на Ребека Брукс и оставката на Сър Пол Стивънсън Камерън се приближи с една стъпка до това да бъде погълнат от Мърдокаписиса. Дали той няма да бъде следващият.
    Страничните ефекти на скандала с подслушванията продължават да се разширяват, пише в. "Файненшъл таймс". След оставките на висши фигури в "Нюз Корп" миналата седмица, сега е ред на лондонската полиция. Неизбежно беше да се потърси сметка на полицията след нескопосаното разследване на подслушванията.

Липсата на старание у полицията продължава да буди недоумение итревога. Също толкова обезпокоително е впечатлението (макар иоще недоказано), за последвало прикриване и възможността някоислужители да са били корумпирани. Скандалът с подслушването епризнак за по-големи проблеми във Великобритания. Разбираемотожелание на полицията да запази общественото доверие на моментисе израждаше във зловредна мания по отношение на връзките смедиите, проявяващо се в отказ да се подкрепи публичнотопризнаване на грешките в следени широко от общественосттаслучаи, което изглежда се отнася до аферата с подслушванията,допълва вестникът. (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional