Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кремъл издуха пяната

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Газета"

 

Строгите ограничения върху употребата на бира в Русия чудесно се вписват в световната тенденция, но ефектът може да е съвсем непредсказуем.
   Президентът Дмитрий Медведев подписа поправките в закона "За  държавно регулиране на производството и оборота на етилов спирт, алкохолна и спиртосъдържаща продукция". Документът приравнява бирата към алкохола и въвежда радикални ограничения върху употребата и продажбата й.
   Будките например вече няма да предлагат пиво, нощем бира няма да се продава дори в супермаркетите, а ще има и глоби за консумация на пенливата напитка по дворовете, във входовете и на  детските площадки. Предвижда се пълна забрана за реклама на всякакъв алкохол, включително бира. Предвидливо обаче е решено законът да влезе в сила след всички предстоящи федерални избори (парламентарни на 4 декември и президентски идния март - бел. ред.), и то не веднага, а през 2013 г.
   Всички тези ограничения са напълно оправдани от гледна точка  на морала. Биреният алкохолизъм се е превърнал в същински бич за постсъветска Русия. Последните решения отговарят изцяло и на световната практика в борбата срещу употребата на алкохол и тютюнопушенето.
   В повечето държави мерки от този род се налагат отгоре: вместо тоталните забрани за употреба на алкохол или държавния монопол върху производството му се въвеждат законодателни ограничения върху консумацията, рекламата и продажбата на спиртни напитки.
    В руските условия обаче става дума за съществена намеса на държавата в обичайния начин на живот на милиони хора. Жителите на Русия са свикнали да пият бира не в баровете, а навън, и то по всяко време на денонощието - купуват я от денонощните павилиони. Обществената стабилност в днешния й вариант се градеше върху фактическата ненамеса на държавата в частния живот  на т. нар. обикновени хора, а в отговор на това въпросните "обикновени хора" не се намесваха в работите на властта, не й задаваха неприятни въпроси и не проявяваха каквато и да било политическа активност.
   За разлика от страните, въвели подобни мерки, в Русия действат и сериозни икономически фактори, ограничаващи ефективността им. Кафетата и баровете, където ще може да се пие бира денонощно, са недостъпни за мнозинството по финансови причини: там бирата явно ще струва по-скъпо, отколкото в уличните будки. А сладкарниците и баровете в Русия изобщо са малко, особено в провинцията.
   Държавата не предлага и "безалкохолна" алтернатива на биропиенето по парковите пейки, из дворовете или просто на тротоара. В развитите страни алтернатива е главно спортната инфраструктура - спортни зали, стадиони, фитнесклубове; да не забравяме и постоянната пропаганда на здравословния начин на живот, който е на мода.
   Спортните обекти и съоръжения у нас безспорно са твърде малко, а услугите им явно не са по джоба на повечето пиячи на бира. А в Русия тя вече е основното алкохолно питие "от икономична класа", каквито бяха в Съветския съюз портвайнът и евтините видове водка - с изключение на домашните ментета, срещу които съветската власт водеше люта борба.
   Приетият закон ще трябва да преодолее и друга спънка, значима в условията на Русия - сроковете, когато би трябвало да се задейства. В руските представи 2013 година изглежда космически далечна, тъй като от нея все още ни делят очакваните "съдбоносни" парламентарни и президентски избори.
   До 2013 г. държавното ръководство като нищо може да размисли  или да отложи закона. Още повече, че корекциите в приети вече закони или откритото им неизпълнение са станали запазена марка на руските власти. Класически пример за този подход са увеличените вноски в социалните фондове, сменили единния социален данък.
   Сега правителството, прокарало отпърво едно явно непопулярно  решение, мъчително търси начини да даде заден ход, а това никак  не е лесно, защото би лишило бюджета от съответните приходи. Да  припомним и друг закон, безупречен от гледище на морала - за забрана на игралния бизнес и формиране на ексклузивни игрални зони. Основният резултат, известен на обществото, са наказателните дела срещу прокурори от Подмосковието, разпънали "чадъри" над нелегалните казина.
   И до днес още не е създадена нито една от четирите зони, предвидени в закона, а любителите на хазарта използват Интернет,  нелегални игрални зали или пък играят в други държави, където няма забрана (най-вече в съседна Беларус).
   Тъй че добронамерените по принцип опити да се спре деградацията на руското население (статистиката за смъртността и  заболяванията я доказва съвсем категорично) може да срещнат пречки с непреодолима сила.
   При всяко положение е важно в Русия да се изгражда култ към здравословния начин на живот, да се създават възможности повечето хора да се включат в него. А самата държава редовно да  отчита пред обществото реалния резултат от своите мерки, целящи да ограничат употребата на тютюн и алкохол.
   Иначе - правим нещо уж за по-добре, но ще стане както винаги. Резултатът от досегашните антиалкохолни кампании в историята на Русия е общоизвестен. /БТА/

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional