Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Норвегия не е неутрална държава

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Уол Стрийт Джърнъл", Ню Йорк

 

   Норвежците са потресени от вчерашния бомбен атентат в Осло и  нападението срещу младежки лагер близо до столицата, пише днес вестник "Уол стрийт джърнъл".
   "Разбира се, че се страхувам, тъй като Норвегия все пак е неутрална държава", заявил за репортер на вестника служител от фериботна линия.
   Всъщност пише, вестникът, Норвегия не е неутрална. Макар и да не е член на ЕС, тя е сред основателите на НАТО. Новият лидер на терористичната мрежа Ал Каида, Займан ал Зауахири, няколко пъти е изтъквал във видеопосланията си, че Норвегия "също е виновна заради участието си във войната срещу мюсюлманите".
   Версиите за истинския характер на вчерашните нападения в Осло, при които загинаха общо 87 души, са много, посочва "Уол стрийт джърнъл". Като причина за нападенията се посочват присъствието на норвежки контингент от 400 души в Афганистан, арестът на Мулла Крекар, основател на кюрдската терористична групировка "Ансар ал ислам", както и повторното публикуване в малък норвежки вестник на карикатурите на пророка Мохамед, които  предизвикаха гнева на мюсюлманите в целия свят след публикуването им за първи път в Дания.
   Всъщност всички теории могат да се окажат верни - и напълно неверни. В Първоначалните съобщения за нападенията в Осло се твърдеше, че те са дело на джихадистка групировка. По-късно стана известно, че нападателят, убил 80 души на остров край столицата, е етнически норвежец без известни връзки с ислямистки групировки. Това може и да е така. Но този норвежец създаде прецедент, който може да накара и други хора, с други амбиции и цели, да се опитат да повторят неговите действия, посочва вестникът.
   Независимо каква е истината зад вчерашните нападения, те доказаха едно - че Норвегия не е по-добре имунизирана срещу насилие независимо от вътрешната и външната си политика. Ако се окаже, че нападенията са дело на ислямисти, веднага ще бъде посочен и друг факт - че силната съпротива на норвежката опозиция срещу войната в Ирак и значителната финансова помощ, оказвана от Осло на палестинците, не спасиха страната от терористични нападения, посочва "Уол стрийт джърнъл".
 
 
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional