Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Извършеното от фанатик кръвопролитие в Норвегия продължава да е основна тема в американския печат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Извършеното от фанатика Андерш Брайвик кръвопролитие в Норвегия, което по осъвременени данни взе 76 жертви, продължава да е основна тема в американския печат.
   В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че в Норвегия полицаите рядко ходят въоръжени.  По закон норвежките полицаи трябва да получат разрешение от началника си за ползване на огнестрелно оръжие, но рядко им се е  налагало да отправят такова искане. Поне доскоро. Тежките престъпления в Норвегия постепенно нарастват и това шокира обществото, в което хората са свикнали да оставят вратите си отключени, а децата да играят навън без притеснения, пише вестникът.
   "Сега престъпниците носят оръжия, така че някои хора смятат,  че и полицаите трябва да са въоръжени", каза говорителка на синдиката на норвежките полицаи. Синдикатът е съставил комисия, която да проучи въпроса, добавя тя.
   На полицейските отряди за бързо реагиране е бил нужен повече  от час да стигнат до младежкия лагер на остров Ютьоя след подадените сигнали за нападението там. На полицаите се наложило да отидат по суша до брега срещу мястото на атаката, а оттам да използват плавателни съдове, за да достигнат острова. Полицейски  хеликоптер не е могъл да излети и новинарски екипи, които стигнали до острова по въздух можели само да гледат как нападателят продължава да избива хора.
   "Ню Йорк таймс" цитира бившата норвежка министърка на правосъдието Ане Холт, която казва: "Това значи, че е убивал по един човек в минута. Ако полицията беше стигнала там половин час  по-рано, е можело да бъдат спасени 30 детски живота."
   В продължилото един час нападение Андерш Брайвик твърде вероятно е изстрелял повече патрони, отколкото повечето норвежки  полицаи за цялата им кариера, отбелязва вестникът.
   Норвегия е световно известна с ниския процент тежки престъпления, което е повод за гордост за мнозина норвежци. Когато стане убийство, то е новина за първа страница. През 2009 г., последната година, за която има официална статистика засега,  е имало 29 убийства в тази страна с население 4,6 милиона души.
 В столицата Осло високопоставените държавни лица рядко ползват охрана, пише "Ню Йорк таймс".
   "Може да се разхождате из града и да попаднете на разхождащ се министър, с когото да си побъбрите преди да продължите по пътя си", цитира вестникът думите на Кристиан Берг Харпвикен, директор на Норвежкия институт за изследване на мира в Осло.
   На вчерашното изслушване в съда Брайвик спокойно заяви, че още две тайни групи негови сътрудници са в готовност да се включат в кръвопролитната му кампания, пише в. "Вашингтон пост".
   Брайвик, който призна, че е извършил бомбен атентат в столицата Осло и е открил огън в младежки лагер на островен курорт заяви, че очаква да прекара остатъка от живота си в затвора. Той твърди, че искал да спаси Европа "от мюсюлманската доминация". Той се обяви за невинен по повдигнатите му обвинения, което му гарантира бъдещи явявания пред съда и още възможности да се обърне към обществеността, макар и косвено, отбелязва вестникът.
   Полицията смята, че 32-годишният Брайвик е действал сам въпреки високопарните му твърдения в манифест от 1500 страници, че принадлежал към модерна група кръстоносци. Все пак полицаите не изключват изцяло възможността той да е имал съучастници.
   Полицията разкри, че рязко е завишила данните за броя на жертвите на остров Ютьоя и понижи броя на убитите там от 86 на 68. Според полицейски говорител полицията и спасителните екипи се били съсредоточили да помагат на оцелелите и да обезопасяват района и било възможно някои тела да са били преброени два пъти.
  Това се прибавя към редица полицейски грешки в този случай. На полицията са били нужни 90 минути да стигне до младежкия лагер след даването на първия изстрел, а на оцелели, които звънели в спешните служби, било казвано да освободят линиите, освен ако се обаждат във връзка с извършения малко по-рано от Брайвик бомбен атентат в Осло. Освен това вчера полицията разкри, че целият хеликоптерен екипаж в Осло бил пуснат в отпуска и заради това не могли да бъдат мобилизирани, за да се стигне до местопрестъплението с хеликоптер, отбелязва "Вашингтон  пост".
(БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional