Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдът не предостави трибуна на норвежкия фанатик, отбелязват руски вестници

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Първото съдебно заседание по делото срещу Андерш Брайвик, организирал експлозия в центъра на Осло и разстрелял десетки хора на остров Ютьоя, мина при закрити врати. Съдът реши да не предоставя трибуна на човека, нарекъл клането в младежкия лагер
"маркетингов ход", чрез който популяризира своя политически манифест, пише руският в. "Комерсант".
   Делото на норвежеца вече започва да живее собствен живот. Манифестът му с инструкции за начинаещи терористи активно се сваля от интернет, а във Фейсбук и по форумите се изказват негови защитници, включително от Русия, посочва всекидневникът.
   Полицейският говорител Карол Сандбю заяви, че мотивите за престъплението ще бъдат открити тепърва. Те обаче стават ясни при внимателен прочит на манифеста, отбелязва изданието.
   Сред причините да мрази мюсюлманите Брайвик посочил отношението им към норвежките девойки - те "открито ги наричали курви". Самият той избягвал "да се обвързва с отношения в името на една велика мисия". Веднъж обаче споменал за секс с две проститутки в Прага, а друг път - че си приготвил 2000 евро за елитна проститутка, с която "да се отпусне в навечерието на мисията".
   В крайна сметка обаче парите не му стигнали и той компенсирал липсата на момиче с фитнес, ядене на стероиди и компютърни игри със стрелба - "тренировка" за остров Ютьоя, където по същия начин разстрелвал с автомат и доубивал невъоръжени тинейджъри, разказва "Комерсант".
   Съдът не предостави трибуна на фанатика. Негови последователи обаче може да се появят в други западни държави с много мюсюлмани сред населението. "Кръстоносецът" се хвали в манифеста, че в Европа имало близо 80 групи "мъченици", готови да последват примера му, пише "Независимая газета".
   Службите на реда се опитват да установят дали Брайвик е имал  съучастници в други страни. Британското контраразузнаване Ем Ай  5 не следи дейността на десните екстремисти, но трагедията в Норвегия може би ще го принуди да смени тактиката, предполага вестникът.
   Съчинението на престъпника сочи, че е бил силно повлиян и от  американски блогъри, но министерството на вътрешната сигурност в САЩ насочва основното си внимание към борбата срещу Ал Каида, а полицията в Полша разпитва търговец на химикали във връзка с експлозията в Осло. Освен това се разбра, че миналата година
убиецът е посетил Беларус, добавя "Независимая газета".
   Признанието на Брайвик, че е имал съучастници, и то две групи, стана сензация, пише "Новие известия".
   В Норвегия сега се чудят дали Брайвик лъже или в страната наистина има ултрадесни терористи. Ако последното излезе вярно, това ще е още по-голям шок за норвежците, твърди всекидневникът.
   Местни жители признали пред него, че останали смаяни не само  от жестокостта на престъпника, но и от факта, че е действал в името на идеи, популярни напоследък в норвежкото общество.
   "Бившата премиерка Гру Харлем Брунтланд заяви, че всеки, получил легално норвежки паспорт, става норвежец. Това значи, че  всеки сомалиец, който от сутрин до вечер дъвче кат (африкански наркотик - б. р.), бие жена си и праща половината от социалните си помощи на терористите, трябва да бъде смятан за норвежец",
цитира "Новие известия" манифеста на престъпника.
   Вестникът цитира норвежци, също недоволни от миграционната политика на Осло, но възмутени от деянието на Брайвик. Впрочем днес Норвегия по-скоро скърби за пострадалите, отколкото полага усилия да търси виновниците, добавя той.
   Премиерът Йенс Столтенберг заяви в обръщение към нацията, че  трагичните събития няма да разклатят демократичните устои на Норвегия: "Ние сме малка, но горда нация: бомбите и куршумите не  ще ни накарат да мълчим". Но може би е време и да чуе своите сънародници? Защото вече не може да се преструва, че в норвежкото общество няма етнически проблем, коментира "Московская правда".
   Цивилизованото норвежко законодателство е извънредно хуманно  и не предвижда дори доживотен затвор, посочва "Московский комсомолец".
   Максималната присъда за "терористична дейност", както е формулирано обвинението, достига 21 години. Тъй че Брайвик ще лежи по около 80 дни за всеки убит - пълна толерантност и всеопрощение. Ако след това бъде признат за опасен, престоят му  в затвора може да бъде удължен с "цели" 5 години. Норвежците
обаче се питат колко пъти ще бъде приложена тази мярка, пише авторът.
   В социалните мрежи се формират групи, които искат за Брайвик  смъртно наказание или затвор до живот. Те включват вече хиляди членове и може би са най-масовото движение напоследък в подкрепа  на смъртното наказание в Норвегия, добавя "Московский комсомолец".
(БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional