Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия, САЩ и "делото Магнитски" - коментари от електронни издания на руския печат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Санкциите на САЩ спрямо официални лица от Русия във връзка с  "делото Магнитски" може да скарат Москва и Вашингтон, пишат руски издания.
   Юристът на фонда "Хърмитидж кепитъл" Сергей Магнитски почина  в руски следствен изолатор през 2009 г. Правозащитници твърдят,  че не му е била предоставяна необходимата медицинска помощ. Според "Хърмитидж кепитъл", Магнитски разкрил съществуването на престъпна група за източване на средства от бюджета, включвала служители от данъчните и правоохранителните органи. През 2008 г.  Магнитски бе арестуван и обвинен, че организирал тази група, напомня "Новие известия".
   Обвинения във връзка със смъртта му са повдигнати в Русия само срещу двама бивши служители от болницата на следствения изолатор. Парламентите на САЩ, ЕС, Канада и Холандия обмислят санкции срещу 60 руски граждани, включително високопоставени чиновници, които вероятно носят отговорност за смъртта на юриста. Вчера "Вашингтон пост" съобщи, че Държавният департамент  негласно е забранил да се издават визи на повечето руски граждани от "списъка Магнитски", без да изчака решението на Сената. Посолството на САЩ в Русия отказа коментар, отбелязва вестникът.
   "Решението на Държавния департамент е реакция срещу безнаказаността на руските чиновници", заявил пред него представител на "Хърмитидж кепитъл". Санкциите на Запада може да  предизвикат обвинения "не само срещу изпълнителите на престъплението, но и срещу лицата, вземали решения", коментирал руски правозащитник.
   Руските чиновници ще трябва да се съобразят с твърдата позиция на Запада, защото "делото Магнитски" е знаково за инвеститорите, твърди цитиран в материала московски политолог. Колкото до инвестиционната привлекателност, Русия надали има какво да губи, смята негов колега. Никакви санкции не биха накарали руските власти да повдигнат обвинения срещу виновните за смъртта на Магнитски; ефектът по-скоро ще е обратен, предполага той.
   Според "Вашингтон пост", Русия е предупредила САЩ, че действия от този род може да предизвикат сериозни търкания в двустранните отношения. Представители на външното министерство в  Москва и Държавната дума впрочем заявиха, че е преждевременно да се споменава за руски отговор, докато Държавният департамент не потвърди санкциите официално, пише "Комерсант".
   Леонид Слуцки от външнополитическата комисия в руския парламент предполага, че става дума за вестникарска измислица.
   "Съмнявам се Държавният департамент да се реши на подобни мерки, без да изчака решение на Конгреса (. . .) Ако пък информацията излезе вярна, значи някой във Вашингтон много иска под този предлог да разстрои руско-американските отношения, да ги постави на прага на студената война или дори да го прекрачи",  заявил пред изданието депутатът. Той подчертал, че ако Вашингтон потвърди санкциите, реакцията на Русия ще бъде "критична" и не бива да се очаква "свръхдипломатичност" от
Москва.
   "От Държавния департамент не можаха вчера да предоставят на "Комерсант" оперативен коментар", пише всекидневникът, но отбелязва, че според руския опозиционер Борис Немцов - бивш вицепремиер, решението на американските дипломати е "абсолютно правилно, трябва да се продължава в същия дух".
   "Клептокрацията" в Русия, свързвана от Немцов с дейността на  днешния премиер Владимир Путин, "се е разпасала дотам, че вътре  в страната вече никой не може да я спре". Тя "възприема болезнено само замразяването на нейни активи в чужбина и визовите санкции", заявил опозиционерът.
   Според Белия дом, руското правителство предупредило Вашингтон за евентуален асиметричен отговор, ако САЩ приемат законопроекта за визови и финансови санкции срещу руски граждани  по "делото Магнитски", пише "Независимая газета".
   Аргументът на Русия е, че САЩ не може едновременно да разчитат на подкрепа от Москва за санкции срещу Иран, Северна Корея или Либия, а същевременно да въвеждат санкции срещу самата  нея, посочва изданието.
   По думите на руски служители, под въпрос ще бъдат поставени и други сфери от двустранното сътрудничество. Може да се наруши например дейността на т. нар. Северен транспортен коридор, по който се превозват несмъртоносни товари за американския контингент в Афганистан. Съответно войските ще трябва да бъдат снабдявани през Пакистан, а там е все по-неспокойно, се казва в статията.
   Законопроектът може да постави на карта затоплянето в руско-американските отношения, но привържениците му не бързат да  се отрекат от него, изтъква "Независимая газета".
"Рестартирането" не означава, че Вашингтон е готов да си затвори  очите за неспазването на законите и правата в Русия, заявил правозащитник от САЩ.
   Заради разногласията с Вашингтон по проблема с правата на човека в Русия Москва може да пожертва успешно развиващите се насоки в двустранното сътрудничество, прогнозира за вестника руска анализаторка.
   Визовата политика като "вариант на своеобразен натиск върху едни или други лица" не е нещо необичайно за САЩ, припомня руски  политолог. Разногласията по отделни въпроси на човешките права според него няма да се отразят на цялото двустранно сътрудничество, "включително на горещи въпроси като Либия и Афганистан".
   В САЩ започва предизборна борба, а в нея са подходящи всички  методи. Законопроектът може би е насочен срещу президента Барак  Обама, превърнал "рестартирането" с Москва в един от ярките компоненти на своята политика, допълва експертът пред "Независимая газета".
 
       (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional