Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Норвежкият килър и причинената от него трагедия остават във фокуса на чуждестранния печат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Масовият убиец Андерш Брайвик бе е поставен под постоянно наблюдение, за да не направи опит за самоубийство. Адвокатът му допусна, че клиентът му е душевноболен и ако бъде признат за такъв, може да не бъде съден. Междувременно норвежката полиция започна да публикува имената на избитите от него хора в Осло и остров Ютьоя.
   Стана ясно, че Брайвик е планирал действията си и в последните девет години е написал политически манифест от 1500 страници. Поне през част от това време той бил член на популистката дясна Норвежка прогресивна партия и дори оглавявал нейна местна организация. Освен това бил член на Свободните масони, възхищавал се от рицарите тамплиери и кръстоносците, и се идентифицирал с християнския фундаментализъм. Всичко това създава впечатление за интелигентен, способен да разсъждава, но дълбоко неуравновесен човек, пише британският вестник "Файненшъл  таймс" в статията си "Апел към онези, които отгледаха убиец". Философията му е крайна и пропита с омраза, но трябва да признаем, че много от разсъжденията и аргументите му не са объркани безсмислици в ума на откачен. Напротив, много от доводите му могат да се чуят в ежедневен разговор из много от европейските улици и заведения, а понякога и от устата на водещи  политици, отбелязва вестникът. Популистките партии и движения в  повечето западни страни споделят поне някои от идеите на Брайвик, което в демократичните общества са напълно свободни да правят. Осъдително е не това, че те използват свободата на словото да подкрепят маргинални идеи, а че много от тези организации създават и градят влиянието си, подклаждайки подозрения към хора и общности, които едва познават. Те подхранват стаен страх и несигурност у част от населението, създавайки възможност тези чувства внезапно да се прераснат в ненавист и насилие. Правителството категорично заяви, че атаките
 няма да променят свободата и откритостта на норвежкото общество. Дано да е така. Наред с това обаче трябва да настъпи моментът да се даде отговор на жизненоважни въпроси за отговорността и извлечените поуки. Този ден трябва да настъпи не  само в Норвегия, а и във всички европейски страни, за да не може повече страхът и омраза да бъдат метод или цел на всекидневната ни политика, допълва всекидневникът.
   За убиеца касапницата, която извърши, беше само предястие. Основното блюдо е съдебният процес, пише вестник "Индипендънт".
Трагедията от 22 юли, дело на повлияния от крайнодясна идеология  убиец-единак Андерш Брайвик, ни поразиха до дъното на душата ни, но най-изненадващото е, че за извършителя тя бе от второстепенна важност. Клането сякаш беше нещо като терористки пиар. Отхвърленото му искане за открит процес може да се разглежда само като несполучлив опит да стигне до световната аудитория с своята антимюсюлманска пропаганда. Целта на всичките  му действия изглежда е била да популяризирането 12-минутния му видеозапис и манифеста от 1516 страници. Отвъд насаждането на
омраза, въпросът за "широколентовия тероризъм" - използващ най-новите комуникационни технологии - остава на практика непроверен, на фона на възхода в използването му от страна на крайнодесни групировки. Това е неотложен проблем, който с времето само ще се задълбочава, така че ще трябва сериозно да помислим как да го решим, заключава вестникът.
   Брайвик изпратил манифеста си с имейл до над 1000 адреса по малко от час и половина преди да взриви бомбата в Осло, пишат "Гардиън" и "Дейли телеграф". Мейлите били пратени до хора в различни страни - Италия, Франция, Германия, но най-голям е броят им във Великобритания.
   Следващият път норвежците ще въоръжат по-сериозно полицията си. Следващият път властите ще разследват високопарните манифести на всеки антимюсюлмански екстремист, който претендира,  че оглавява възраждането на средновековните тамплиери. Андерш Брайвик обаче ни даде и някои по-мащабни уроци: човекоубийствени  култове съществуват по цял свят - някои в мюсюлманските страни,
 а други - в сърцето на Европа; някой от убийците ще бъдат обявени за невменяеми от съда, други ще бъдат сатанинска логични  и разбираеми - и светът трябва да е готов за всички тях, отбелязва "Вашингтон пост". По-важното - следващият път избраното оръжие може да не е бомба и полуавтоматично оръжие като тези, с които бяха избити 76 души сега. Побъркани и умствено здрави заговорници може да се сдобият с химическо и биологическо оръжие, способно да унищожи хиляди, предупреждава вестникът.
   Между 300 и 400 крайнодесни лица се следят с особено внимание във Франция, съобщава френският вестник "Фигаро" след драматичните събития в Норвегия. Около сто специализирани агенти  на разузнаването работят на територията на цялата страна.
Полицията следи екстремисти както от десницата, така и от левицата. Трагедията със сигурност ще накара Париж да затегне мрежата около тези хора, казва висш служител на вътрешното министерство, цитиран от вестника. През следващите дни и седмици  могат да се очакват превантивни операции - мярка за поддържане на натиска върху тези среди, при които във кризисен период има тенденция за вербуване на нови привърженици, допълва източникът на "Фигаро".
 
     (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional