Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бели южноафрикански фермери мечтаят за нов живот в Грузия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иракли Метревели, Франс прес

 

    Далеч от родната си Южна Африка, от расовото напрежение и аграрната реформа, започнала след края на апартейда, фермерът Пийт Кемп иска да започне нов живот в Грузия - кавказка страна, която разчита на приноса на тези опитни земеделци.
   "Преселих се в Грузия, тъй като тук виждам големи възможности, климатът е приятен, почвата - плодородна, а и има добър пазар", обяснява 67-годишният мъж, по произход бур, който вече учи грузински и смята да приеме православното християнство.
   "Дойдох в Грузия, за да бъда грузинец", добавя той, уточнявайки, че скоро при него ще пристигне и семейството му.
   Кемп е първият от десет бели южноафрикански фермери, установили се наскоро в тази бивша съветска република, където след разпадането на СССР селскостопанският отрасъл е в упадък.
   Южноафрканецът бил привлечен от финансовите възможности тук,  но най-вече искал да избяга от насилието и от аграрната реформа  в родината си.
   С рухването на апартейда в началото на 90-те години правителството поде политика на преразпределение на земите, 87 процента от които дотогава бяха собственост на бялото малцинство.
   Тази политика предизвика недоволството на бялото население, към което се числят бурите - потомци на онези холандскоезични пионери, които започнали да се преселват в Южна Африка през 17-ти век - и се стигна до избухването на насилие.
   "Опитахме се да защитим правата си, но загубихме тази война", казва Кемп.
    Кемп продал фермата си в провинция Мпумаланга, получил грузинско гражданство, а през март тази година и 700 хектара земя в село Сартичала в Източна Грузия, където оттогава отглежда  царевица и пшеница.
   С този нов проект "в аграрния отрасъл в Грузия ще бъдат направени значителни капиталовложения", казва държавният министър по въпросите на диаспората Мирза Давитая, който отговаря за него.
   Южноафриканските фермери "ще дойдат със своята вещина и познания, със своя опит и технологии", допълва той.
   За привличането на тези опитни фермери бе създаден дори интернет сайт - www.boiers.ge - и Давитая е много оптимистично настроен, смятайки, че десетимата вече пристигнали са само началото на дълга поредица.
   Тази инициатива обаче не се приема еднозначно от всички. Местните хора в Сартичала смятат, че правителството би трябвало да обърне внимание преди всичко на тях.
   "Нямам нищо против бурите, но нашето правителство би трябвало да се грижи най-напред за собствените си граждани. Грузинските села, грузинското земеделие и грузинските селяни са пренебрегвани от години", казва един от тях - Тенго Пааташвили.
   В момента Грузия внася близо 80 процента от хранителните си продукти, което се отразява сериозно на инфлацията.
   Преди разпадането на Съветския съюз земеделието било изключително добре развито в страната, известна по онова време с  цитрусите, лозята, орехите и чая си. В последните седем години обаче, делът на обработваните земи е намалял с 43 процента.
   След като през 1991 г. година страната става независима, земеделските кооперации са раздробени на дребни приватизирани парцели, в резултат на което се стига до нерентабилно земеделие на оцеляването.
    Грузия има реален потенциал да стане износител на селскостопански продукти: плодове, зеленчуци, месо и добитък", заявява специалистът Давид Шервашидзе.
 
     (БТА)
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional