Свободата днес и тук 17 Май 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Признаването на Преходния национален съвет на Либия от Великобритания - начало на разделянето на Либия?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Дейли телеграф"

 

   Решението на Великобритания да признае Преходния национален съветза единственото легитимно правителство в Либия има ограничено практическо значение, но е важен символ, пише в. "Дейли телеграф" днес.
   На практика това означава експулсиране от Лондон на оставащите дипломати на Кадафи и прехвърляне под юрисдикцията на  ПНС на сградата на посолството и на замразените 91 млн.
паунда либийски авоари. Външният министър Уилям Хейг каза, че това ще позволи също на Великобритания и нейните съюзници предоставянето на по-голяма практическа помощ на ПНС на място.
От най-голямо значение обаче е символиката на това действие, изглежда поставящо началото тъкмо на процес, който поначало НАТО  отчаяно искаше да избегне, а именно - разделянето на страната.
   Въздушната кампания на НАТО не води до никъде, а основната й  цел - предотвратяването на касапница в Бенгази, бе постигната бързо и от края на април военните действия са в задънена улица.
Бунтовниците не могат да напреднат, а НАТО не може да отстрани Кадафи. Със започването на Рамазана идната седмица военните действия ще бъдат отложени с месец и безизходицата изглежда ще
проточи до есента и след това. С признаването на НПС членовете на НАТО отправят ясен сигнал, че бунтовниците ще имат трайна роля в бъдещето на Либия. Но тъй като режимът на Кадафи запазва
контрол над западната част на страната и в Триполи, изглежда все  по-вероятно полковникът и неговият клан също да играят такава роля, отбелязва вестникът. Контактната група ще трябва да
започне да преразглежда длъгосрочната си стратегия и може би единствената й опция ще е да започне да гради планове за една разцепена на две Либия, пише "Дейли телеграф".
 
    (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional