Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Рами Абдел Рахман - гласът в изгнание на сирийските демонстранти

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Харо Шакмакджиан, Франс прес

 

   Далече от родината си, Рами Абдел Рахман ръководи мрежа от 200 правозащитници в Сирия, които го информират минута по минута  за репресиите на режима на президента Башар ал Асад.
   "Ние сме нормални хора, имаме нормален живот и семейства. Нямаме офиси и работим от дома си или от работните си места", изтъква 40-годишният Абдел Рахман в телефонно интервю от дома си  в Ковънтри (Великобритания).
   Ръководената от него Сирийска обсерватория за правата на човека се наложи в международния медиен пейзаж като един от главните източници на информация за над четиримесечното протестно движение срещу сирийския режим.
   Западни журналисти нямат право да влизат в Сирия и неговите активисти със списъците им с убити, базирани на болничните регистри, са единственият източник на информация за жертвите на репресиите.
 Абдел Рахман, роден в Банияс на сирийския бряг на Средиземно море, е единственият активист от мрежата, който живее в чужбина.
 Членовете на организацията не се познават помежду си, за да не бъде разбита мрежата, ако някой от тях бъде арестуван.
   Те поддържат контакт чрез Скайп, социални мрежи като Фейсбук  и Туитър, електронни писма и телефони със скрити номера.
 Противници твърдят, че Абдел Рахман принадлежи към организацията "Мюсюлмански братя" и преследва собствена политическа цел. Сирийските власти го обвиняват, че се стреми към дестабилизиране.
   "Независим съм. Не принадлежа към "Мюсюлманските братя", нито към комунистическата партия.", изтъкна Рахман. Той отбелязва, че прилича на други сирийски правозащитници като Мишел Кило.
   "Не получаваме пари от никого", допълва той и отбелязва, че членовете на мрежата финансират сайта на арабски.
   Продължава да внимава с информацията, която предава, и отказва да потвърждава случаи на дезертиране в сирийската армия или иранска подкрепа за режима на Асад.
     В неделя властите щурмуваха град Хама, убиха близо 100 души и предизвикаха вълна от международни критики.
    През 1982 г. в Хама избухнаха жестоки репресии срещу "Мюсюлманските братя", при които според някои изчисления са загинали 20 000 души.
   Абдел Рахман смята, че подобно масово убийство не може да се  повтори в епохата на социалните мрежи и неправителствени организации като обсерваторията, създадена преди пет години.
   "Демокрацията ще триумфира в Сирия след шест месеца", изтъкна Рахман. "Преминаваме през много труден етап, но трябва да бъдем търпеливи, като при война. Не трябва да се отказваме сега", заяви активистът.
   Според него Сирия никога вече няма да бъде същата след началото на протестното движение на 15 март, когато започнаха и бунтовете в Тунис, Египет, а след това и Либия.
   Той се ангажирал с правата на човека, тъй като на 7 години станал свидетел как агенти на силите за сигурност бият голямата му сестра, разказва Рахман.
   През 2000 г. той се премества в Ковънтри, централна Англия, за да не бъде арестуван в страната си. Далече от суматохата в Лондон, той живее със сирийската си съпруга и 5-годишната им дъщеря и има магазин за дрехи и книги.
   Рахман не взима на сериозно призивите на западните страни към президента Асад за реформи в страната.
   "Не вярвам на международната общност. Сирийският народ трябва сам да се справи", изтъква Абдел Рахман.
     (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional