Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трайчо Трайков подаде сигнал в КЗК за монопол на пазара на горива

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Икономическият министър Трайчо Трайков е подал сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу „Лукойл”, съобщи самият той в сряда пред БНТ. Така Трайков иска да провокира становище на комисията по въпроса дали в България има монополно положение на пазара на горивата. По думите му причина за сигнала са мотивите на Софийския административен съд, който преди дни възстанови временно лиценза на рафинерията, отнет миналата седмица от шефа на митниците Ваньо Танов.

„По повод мотивите на съда с интерес научих, че една от причините да не се допуска предварително изпълнение на заповедта на митниците е това, че доставчикът на керосин е казал, че ако "Лукойл" не работи, не може да доставя гориво на летищата”, коментира министърът.

Според Трайков КЗК трябва да изясни дали доставчикът на керосин не изпълнява задълженията си, тъй като има господстващо положение, или доставчикът на доставчика не го прави, тъй като има монополно положение на пазара, с което се злоупотребява.

В двете определения на магистратите от понеделник се казваше, че има основание предварителното изпъл;нение на заповедта на Танов да бъде спряно, защото в противен случай на „Лукойл” може да бъде нанесена "значителна или трудно поправима вреда". Като доказателства от компанията бяха представили пред съда договори за доставка на горива с "Холдинг БДЖ" ЕАД и "Столичен транспорт" ЕАД и рамково споразумение с финансовото министерство за чието неизпълнение се дължат сериозни неустойки.

В мотивите на магистратите се казваше още, че според информация от "Бългериан Авиейшън Груп" не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

Според Трайков обаче "гориво има колкото искате", но по-малките вносители изчаквали развитието на ситуацията именно заради опасения, че съдът ще върне лиценза на „Лукойл” и затова на пазара се създала тази несигурност.

„По-малките вносители не смееха да внасят големи количества, защото знаеха, че съществува вероятност големият играч да бъде върнат от съда. А това можеше да ги изложи на пазарен риск”, каза икономическият министър.

Той уточни, че няма отношение към съдебния спор за отнетия лиценз, а само към състоянието на пазара и евентуалния монопол, осъществяван от „Лукойл”. „Пазарът си остава свободен, докато някой не докаже с аргументи, че това не е така. А право на това има само КЗК", заключи Трайков.

Той коментира и несигурната ситуация около проекта АЕЦ „Белене”, като заяви, че очаква отговор от руската страна дали ще оттегли иска си за 58 милиона евро по проекта.
"От наша страна всички имат конструктивен партньор, който е наясно с интересите си и няма да отстъпи от тях", добави Трайков с уточнението, че не е изключено в един момент държавата „да реши да пусне булдозера, да разчисти площадката и да построим на нея нещо ново”.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional