Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Процесът срещу Мубарак може да успокои египтяните и да сплаши арабските лидери

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едмънд Блеър, Ройтерс

 

   Днес започва процесът срещу падналия от власт лидер на Египет Хосни Мубарак за ролята му в убийството на демонстранти.
Това е мрачно послание към арабските управници в други страни, че и те може един ден да бъдат изправени пред съд.
   По отношение на вътрешната политика изправянето на бившия президент на подсъдимата скамейка може да помогне да се уталожат критиките срещу генералите, които сега управляват Египет и за които протестиращите подозират, че защитават своя бивш главнокомандващ.
   Египтяните издигнаха палаткови лагери в Кайро и протестираха  над три седмици през юли с искане за по-бързи реформи от Военния съвет, който управлява, откакто Мубарак бе свален от власт на 11 февруари. Включително те настояваха за бърз процес срещу Мубарак и неговите помощници по обвинение в корупция и убийства на протестиращи.
   Мнозина подозират, че военните отлагат процеса срещу Мубарак, който е в болница от началото на април в курорта на Червено море Шарм ел Шейх.
  "Армията има общи интереси със стария режим. Те не правят нищо за народа. Те работеха с Мубарак. Няма да му навредят, кълна се", каза 41-годишната Сафа Мохамед в Суец, където бяха едни от най-жестоките сблъсъци през 18-дневното въстание.
   Ако бъде признат за виновен, Мубарак може да получи смъртна присъда. Малцина обаче очакват този резултат, макар и някои демонстранти да го искат.
   Мнозина египтяни ще бъдат доволни просто да го видят в съда и в клетката, където стоят подсъдимите в процесите в Египет.
Такава бе издигната в Полицейската академия в Кайро, която носеше името на Мубарак. Сега то е заличено от сградата.
   "Процесът срещу Мубарак е урок за арабските кандидат президенти. Те трябва да знаят каква е съдбата на онези, които се опитат да нарушат правото на свобода на хората и да станат автократи", каза Есам ел Ериян, високопоставен член на организацията "Мюсюлмански братя".
   Той говори пред държавния вестник "Ал Ахрам", който никога не би публикувал изявление от групата, докато Мубарак бе на власт и "Мюсюлманските братя" бяха забранени. Групата сега е една от няколкото влиятелни политически сили в страната.
   Процесът ще има и по-широк ефект в региона.
   "Това е също предупреждение към всички арабски управници, които използват методите на Мубарак срещу народното въстание, защото ако то успее, ги очаква същата съдба", каза политическият  анализатор Мустафа ас Сайед.
   Посланието би трябвало да стигне до либийския лидер Муамар Кадафи и сирийския Башар Асад, които не показват никакво намерение да се оттеглят. Те не са предложили отстъпки, подобни на онези, които Мубарак напразно направи в последните си дни на власт, като назначи вицепрезидент и обеща да не се кандидатира за следващ мандат.
   Арабските държави от Персийския залив също веротяно следят внимателно случващото се в Египет. Военен източник каза за Ройтерс, че Саудитска Арабия и други страни тихомълком оказват натиск на въоръжените сили на Египет да пощадят Мубарак, техен бивш съюзник. Процесът срещу него създава неудобен прецедент за арабските автократи.
   В интервю за египетската телевизия обаче саудитският посланик в Кайро отрече подобна намеса с думите, че връзките на Рияд с Мубарак са били прекратени в деня, когато той се оттегли от властта и че процесът срещу него е вътрешен въпрос за Египет.
   Мубарак не е първият арабски лидер, който се изправя пред съда от началото на Арабската пролет тази година. Тунизийският президент Зин ал Абидин Бен Али бе съден и осъден задочно, защото избяга в Саудитска Арабия. Мубарак остана в Египет и се закле да умре там.
    Мубарак ще бъде съден заедно с двамата си синове Гамал, бивш  банкер, смятан някога, че ще стане негов приемник, и Аля, който има бизнес интереси. Пред съда ще се изправят също бившият вътрешен министър Хабиб ал Адли и шестима негови заместници.
   Друг обвиняем - бизнесменът и довереник на Мубарак Хусейн Салем, бе задържан в Испания.
   Обвиненията варират от заговор за убийството на демонстранти  до злоупотреба с власт с цел натрупване на богатство.
   Съдът първоначално планираше да се разположи в изложбено-конферентен център близо до центъра на Кайро, но по-късно се премести в Полицейската академия в покрайнините на столицата.
   Това е същият комплекс, където Мубарак произнесе реч на 23 януари, само два дни преди да избухнат протестите. В по-голямата  част от обръщението си той говори за бомбения атентат в църква в Египет в началото на 2011 г.
   "Аз и всички египтяни приветстваме полицаите на техния празник и заявяваме, че се гордеем с тяхната роля и саможертва.
Казваме им: ценим всички ваши усилия за борба с престъпността във всичките й форми и за поддържане на сигурността в нашето общество", каза той тогава.
   На 25 януари протестиращи изпълниха улиците. Кайро и други градове скоро се превърнаха в зони на сблъсъци между демонстранти и полицаи, които използваха огнестрелно оръжие, гумени куршуми, водни струи и палки.
   След няколко дни на насилие, в които бяха опожарени сгради и  потрошени автомобили, полицията се оттегли и армията се намеси,  за да установи контрол. Войниците бяха посрещнати с радост от тълпата. /БТА/

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional