Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българите и ЕС живеят в два различни свята

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
А.Андреев

 Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Брюксел смята, че България може да се подобри чрез нови закони, но забравя балканския манталитет.
                                                         (мнение на Клаус Шрамайер - бивш зам.-посланик на ФРГ в
                                                         България през 90-те години)

 

 

Липсват присъди по тежки дела, не се спазват нормите, допускат се нередности при назначаването на магистрати, бавят се важни закони, съдиите проявяват пасивност... И още, и още, и още – така Шрамайер обобщава повтарящите се критики на Еврокомисията. Нови за него са няколко момента. Първо, авторите на доклада този път адресират критиката си по-конкретно, макар и без точни имена. Второ, препоръчва се на София да включи по-активно неправителствени организации и чуждестранни специалисти в борбата срещу престъпността. И трето – докладът осъжда даренията за МВР. Клаус Шрамайер казва:

 ЕС вярва в доброто в България 

„Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма.

Светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е „врата у поле”. Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал,” с горчивина констатира дългогодишният дипломат.

Докладът е "червена лампа"

Клаус Шрамайер отново припомня, че България беше приета преждевременно в ЕС, без да изпълнява Копенхагенските критерии. Според него последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз – заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия. Юристът стига до извода, че докладите все пак не са безполезни, че те и занапред могат да бъдат „трън в петата на българската пасивност”. Независимо дали са искрени или не, както бързите мерки на Борисов, който забрани даренията за МВР, така и бурните дискусии след доклада вършат добра работа на България. Мониторинговите доклади укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Те привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

Извадете скелетите от гардероба!

Клаус Шрамайер припомня, че част от необходимите структурни реформи в България не могат да се проведат без промени в Конституцията и без свикване на Велико народно събрание. Към следващите доклади на Еврокомисията той има и няколко препоръки. Първо: да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ: да се „извадят труповете от гардероба”, тоест – най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства. И още: „Не бива периметърът (както досега) да се стеснява само до наказателно-правните скандали. Брюксел за съжаление обръща твърде малко внимание на гражданско-правните казуси, а в стопанската област в България също се случват стряскащи неща. Наскоро Ахмед Доган например получи индулгенция, след като отрече един очевиден конфликт на интереси и обяви за съвсем законен своя седемцифрен хонорар.”

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional