Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Полицаят, огласил чадъра над дарители в МВР, обявен за насилник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

Полицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който пръв огласи списъка с автомобили на фирми-дарители на МВР, покровителствани от ведомството, се оказа многократно наказван и дори веднъж разжалван от системата. Компрометиращите разкрития направи в петък шефът на СДВР Валери Йорданов, ден след като бившият му подчинен се оплака пред бТВ, че е напуснал работа заради натиск от ръководството.

Началникът на столичната полиция добави, че "20 години да си изхранваш семейството от една система и накрая да излезеш и да плюваш по най-вулгарния начин" било проява на нисък морал. Йорданов не успя да обясни как при толкова много нарушения на полицая той безпроблемно е продължил да изпълнява задълженията си две десетилетия.

Според данните, изнесени от Йорданов, бившият полицай постъпил през 1991 г. в системата, като още на следващата година бил санкциониран дисциплинарно. Последвали множество нови нарушения през 1995 (когато пребил момче с мотоциклет без книжка – бел. ред.), 1997, 2000, 2003, 2004 и 2009 г. Повечето от прегрешенията му били свързани със "станалото модерно напоследък полицейско насилие", уточни шефът на СДВР.

"През 1992 г. за него има изготвена комплексна оценка за непригодност към системата", допълни Йорданов с уточнението, че след това Иванов я обжалвал и бил върнат на работа от съда, заради допуснати процедурни нарушение в заповедта му за уволнение.

Той припомни, че вътрешната проверка, назначена по повод скандала с покровителстването на дарители, категорично е доказала, че няма такава практика. Било установено също, че Иванов сам е снимал въпросния списък и след това пратил снимката на бТВ. Оригиналът на написаната на ръка заповед така и не бил открит и затова не била направена графологична експертиза, която да докаже кой е съставил документа.

Преди ден самият Константин Иванов обясни, че проверяващите много са закъснели с действията си и не са могли да намерят заповедта, тъй като всички нейни копия предварително били махнати от караулките и патрулните коли, тъй като се разчуло, че телевизията готви продължение на темата.

"Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Не трябваше да ме оставят сам", коментира в четвъртък бившият полицай, като обясни, че само той и още един негов колега описали в детайли практиката да се"опъва" чадър над подобни фирми.

В петък Йорданов не пожела да каже нищо за втория служител на МВР, потвърдил скандалните разкрития. Предположи единствено, че щом още не се бил оплакал от натиск, значи продължавал да си работи в системата. И отрече категорично върху Иванов да е оказвано някакво въздействие да напусне.

На въпрос на Mediapool има ли още много полицаи, които системно бият арестанти и безпроблемно продължават да работят в МВР, Йорданов отвърна лаконично, че всеки подобен сигнал се проверявал. По отношение на скандалния случай с пребития от служители на Първо РПУ през април 24-годишен Радослав Божинов, за който Mediapool неведнъж писа, шефът на СДВР така и не обясни дали и с какво евентуално ще накаже предложените му за санкции от главния секретар Калин Георгиев осем столични полицаи. По думите му вината им все още не била доказана.

В момента Софийската районна прокуратура (СРП) води разследване срещу неизвестни длъжностни лица за нанасяне на лека телесна повреда на Божинов, след като адвокатът му Николай Хаджигенов подаде жалба лично до главния прокурор Борис Велчев. Първоначално СРП отказа да образува дело, тъй като не намери данни за полицейски произвол, въпреки че младежът разполага с медицинско за счупен нос, изкъртени парчета от няколко зъба и множество отоци и охлузвания.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional