Свободата днес и тук 27 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Международната реакция – от подкрепа до остри критики към американските власти

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Новината за понижения кредитен рейтинг на САЩ предизвика противоречиви реакции в международен мащаб – от подкрепа и “пълно доверие“ в сигурността на американската валута до яростни критики и нападки към американските власти, които са допуснали да се стигне до тази ситуация.

Във Великобритания новината за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ се възприема като признак за това, че е необходимо да се продължи политиката на намаляване на собствения бюджет, съобщава ББС.

“Когато това правителство дойде на власт, британският рейтинг беше с негативна прогноза. Благодарение на взетите от нас решения за справяне с дълговете на Великобритания и поддържане ръста на икономиката, нашият рейтинг бе преразгледан”, се казва в изявление на британското правителство. Премиерът Дейвид Камерън е информиран за ситуацията и я следи, въпреки че е на почивка в Италия.

Британският министър на бизнеса Винс Кейбъл заяви в събота, че понижаването на кредитния рейтинг на САЩ е било “напълно предвидимо” след продължителните политически спорове относно увеличаването на тавана на дълга, предаде Франс прес.

 “Това беше напълно предвидимо следствие на бъркотията, която създаде Конгресът преди няколко седмици, когато не можа да постигне съгласие за вдигане на тавана на дълга”, заяви Кейбъл.

Франция има "пълно доверие" в сигурността на американската икономика, заяви за Франс прес френският министър на икономиката Франсоа Бароан. Той бе първият европейски министър, който реагира публично на шока от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ.

Японското правителство също запазва доверието си в американските държавни облигации, въпреки че рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на САЩ. Това е казал за агенция "Дау Джоунс" пожелал анонимност японски правителствен служител, предаде Франс прес. Япония е инвестирала повечето от валутните си резерви в американски държавни облигации и е вторият по значимост инвеститор в САЩ след Китай.

Властите в Китай обаче остро осъждат Съединените щати за продължителните дебати за предотвратяване изпадането в технически фалит. Пекин смята, че понижаването кредитния рейтинг на САЩ носи сериозен риск за финансовите пазари.

Китайските власти са на мнение, че светът се нуждае от нова стабилна резервна валута.

Великобритания отхвърли предложението на Китай за нова валута за световните валутни резерви, която да замести долара. Кейбъл коментира, че искането на Китай за смяна на долара като валута за валутните резерви е прибързано. "В краткосрочен план американският долар е ключовата международна валута и въпреки че, честно казано, американските законодатели направиха ужасна бъркотия преди няколко седмици, вече се върнаха в правилната посока и успяха да подходят към дълга по благоразумен начин"., посочи той.

Британският министър на търговията Винс Кейбъл заяви, че искането на Китай за смяна на долара като валута за валутните резерви е прибързано.

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ е създало "мрачна ситуация", смята обаче финансовият министър на Индия.

Австралия, един от традиционните съюзници и търговски партньори на САЩ, опита да успокои обществеността, че понижаването кредитния рейтинг не е фатално.

"Другите две големи рейтингови агенции - "Мууди'с" и "Фич", продължават да дават за американската икономика рейтинг "ААА", така че мисля, че хората просто трябва да разглеждат всички факти", призова премиерът на Австралия Джулия Гилард.

Заместник управителят на централната банка на Тайван опита да успокои надигащото се безпокойство след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, като каза, че не се очаква то да има "никакво влияние" върху острова.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional