Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нови сблъсъци и десетки арестувани в Лондон

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Британската полиция е арестувала над 100 души през нощта в Лондон, след като магазини в столицата бяха ограбени, а полицаи бяха нападани за втора поредна нощ на насилие, съобщи Ройтерс в понеделник.

Девет полицаи бяха ранени в това, което полицията нарече "подражателска престъпна дейност” в няколко части на Лондон в неделя през нощта.

Въпреки това щетите изглежда са в много по-малък мащаб, отколкото тези от събота през нощта в лондонския квартал Тотнъм.

Нови безредици избухнаха в Северен Лондон, но този път в Енфийлд, район съседен на Тотнъм, където започнаха вълненията.

Около 200 младежи започнали да чупят витрините на околните магазини и повредили полицейски автомобил.

Местен депутат описа в микроблога си ставащото като "сериозни вълнения". От Скотланд ярд изпратили допълнителни патрули в Енфийлд, както и в други райони.

От полицията посочиха, че никой не иска повторение на сценария от миналата нощ в Тотнъм. Там предишната вечер няколкостотин души се събраха пред полицейския участък и поискаха възмездие за убийството на 29-годишен мъж, загинал при престрелка с полицията в четвъртък. Митингът прерасна в насилие, след като демонстрантите започнаха да замерят униформените с бутилки и запалителни бомби.

Според полицията насилието е било предизвикано от сравнително малък брой престъпници, мотивирани от алчност, а не от възмущение от действията на органите на реда или от социални проблеми, свързани с бавното възстановяване на британската икономика.

Според местни жители обаче гневът от високата безработица и съкращенията в обществените услуги, съчетан с неприязънта към полицията, са допринесли за

взрив от насилие и мародерство в един от бедните лондонски квартали.

Някои казаха, че е изригнало дълго натрупваното разочарование от мрачната икономическа ситуация, която накара правителството да съкрати редица обществени услуги, за да овладее големия си бюджетен дефицит. Изригнал е и гневът от несправедливото според някои отношение на полицията към етническите малцинства.

Безработният местен жител Скот Алън изрази опасение, че подобно насилие може да избухне и в други части на Лондон.

"Напрежението се трупа заради мерките на коалиционното правителство за съкращаване на разходите. Хората в бедните райони на Лондон и в останалата част от страната ще се почувстват като принесени в жертва", казва Алън.

След по-малко от година лондонската полиция ще трябва да поеме бремето да опазва реда по време на Олимпийските игри. Алън каза, че бедни райони като Тотнъм не виждат никакви облаги от похарчените за олимпиадата милиарди лири.

"През последните няколко седмици само обясняват как олимпиадата ще промени Лондон и какво ще ни остави тя. Ами ето какво ни оставя, отсега се вижда", казва той, сочейки към нанесените от размириците щети.

Тотнъм по негови думи е бил "тежко засегнат" от резките съкращения на разходите, направени от управляващото от 15 месеца коалиционно правителство в опит да балансира бюджета си.

Младежките служби са били премахнати, а безработицата е нараснала заради уволненията на работещите в държавния сектор.

До размириците в Тотнъм се стигна след няколко изблика на насилие на политически протести срещу правителствената политика на бюджетни съкращения в Лондон през последната година. 26-годишен чернокож, който се представя пред Ройтерс като Джейсън, заявява, че размириците са вик за помощ.

"Нямам работа, нямам перспективи, нямам нищо. После се чудят защо има престъпност", казва той и добавя, че е безработен, откакто е напуснал училище.

"Тук е гетото, копторите, не им пука за нас. Полицаи са ме спирали за проверка пред дома ми без причина. Няма работа, но въпреки това искат да съкратят социалните помощи. Нямаме как да оцелеем и изглежда никой не го е грижа за нас. Това е несправедливо и ни дойде до гуша", добавя той.

28-годишна майка на две деца от близкия Енфийлд, която се представя като Диана, казва, че гневът отдавна се е трупал сред етническите малцинства, защото много от представителите им смятат, че полицията не се отнася справедливо към тях.

"Работническата класа бе лишена от толкова много възможности и това засяга етническите малцинства", казва тя.

Хората не оправдават мародерството, но са ядосани и го приемат като начин да излеят недоволството си от големите организации, казва тя.

В близкия търговски център Тотнъм Хейл продавачите са шокирани от разрушените си и ограбени магазини.

Витрини и врати са разбити в магазините за електроуреди Пи Си Уърлд и Кърис, магазините за мобилни телефони О2 и Ориндж, каталоговия магазин Аргос и в магазина за спортни облекла Джей Ди Спортс. Паркингът е пълен с празни кашони на големи плазмени телевизори и кутии за маратонки.

"Взели са почти всичко. Каквото е останало, е повредено. Това е голяма загуба за нас", казва управителят на Джей Ди Спортс, 27-годишният Саад Камал.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional