Свободата днес и тук 27 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Часове на агония за световната икономика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Етнос", Атина

 

Нито "пожарникарската" намеса на Европейската централна банка за Италия и Испания, нито прокламацията на американския президент Барак Обама можаха да спрат свободното падане на котировките на борсите от Токио до Ню Йорк след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. В резултат на това европейските пазари се сринаха до рекордно ниски нива.
            Драматични заседания бяха проведени вчера по световните борси. Страхът от нова световна рецесия и безсилието на европейските лидери да убедят пазарите, че могат да управляват дълговата криза буквално "взривиха" борсите и доведоха до насилствена разпродажба на акции в Азия, Европа и Америка, като едновременно с това накараха инвеститорите да видят "спасение" в златото и швейцарския франк.
              От Токио до Ню Йорк, световните борси бяха подложени на неистов натиск след шокиращото понижаване на кредитния райтинг на САЩ от агенция Стандарт енд Пуърс, в резултат на което загубите в отделни случаи надхвърлиха 7 на сто, а бързата намеса на Европейската централна банка във връзка  с италианския и испанския дълг, изкупувайки облигации на двете страни, не успя да спре "свободния спад" на европейските пазари,  оценяван като най-големия за последните две години.
              Призивите на американския президент Барак Обама също не успяха да разсеят тревогите на Уолстрийт, където котировките на акциите и по-специално Дау Джонс падна под 11 хиляди процентни пункта.
               Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) регистрира нови индикации за забавяне на най-големите икономики на планетата, което възвърна страховете от нова рецесия след онази от 2008-2009 г.
                В съобщение организацията обяви, че е установила признаци за инверсия в циклите на растежа в САЩ, Япония и Русия през юни в сравнение с май.
               Според ОИСР влошаването на климата е всеобщо явление във водещите световни икономики, а съответните индекси за Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Бразилия, Китай и Индия продължават да показват забавяне на икономическата  активност.
                 Страните от Г-20 и Г-7 продължиха операцията "успокоителни изявления", за да се опитат да парират натиска върху пазарите.
                  Страните от Г-20 заявиха, че ще продължат взаимодействието си в близките дни и че ще действат съвместно с финансовите министри и управителите на централните банки, за да подкрепят усилията за финансова стабилност и по-голям икономически растеж.
                   Изненадани от паниката, завладяла борсите, анализаторите вдигнаха ръце. Някои от тях вярват, че до края на  седмицата борсите ще поемат сътресенията от падналия американски рейтинг.
                   Някои икономисти признават, че не знаят накъде ще тръгнат пазарите, други смятат, че много европейски икономики са фалирали, трети са на мнение, че съвсем не е лесно европейските политици да вземат непопулярни мерки за финансова консолидация, четвърти просто бият тревога за опасност от нова сериозна световна рецесия, а пети предупреждават, че пониженият рейтинг на САЩ ще има дългосрочни последствия.
                   На фона на всичко това цената на златото счупи всички рекорди и достигна 1 718,20 долара за унция. Нефтът  също скочи с 6 на сто и достигна 81,31 долара за барел. И докато пазарите са в нервна криза, швейцарският франк извлече дивиденти и региситрира ново покачване спрямо щатския долар.

 

         (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional