Свободата днес и тук 27 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британската полиция губи информационно-технологичната война срещу размирниците в кралството

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 
Събрани край полицейски участък в лондонския район Тотнъм, участници в мирна демонстрация настояваха да се разследват обстоятелствата, при които бе загинал 29-годишният британец Марк  Дъган. За малко повече от 48 часа акцията прерасна в масови безредици и грабежи. Те обхванаха първо британската столица, а после се прехвърлиха и в други градове от Обединеното кралство. Местните правоохранителни органи анализират причините за стремително ескалиращото насилие в страната и отреждат ключова роля в този процес на смартфоните Блекбъри, използвани от
участници във вълненията.
     "Умните" телефони от тази марка са извънредно популярни сред британската младеж, защото вградената "фирмена" програма дава възможност за крайно лесна и бърза размяна на текстови съобщения. Включително групови съобщения, получавани от няколко (до 30) абоната наведнъж.
   За разлика от познатия есемес, услугата, предлагана от канадската компания "Рисърч ин моушън" (производителят на Блекбъри), осигурява кодиране на съобщенията (а и на телефонните  разговори), което затруднява достъпа на държавните тайни служби  до информацията, предавана чрез тези смартфони.
   Нарушителите на правния ред активно използват възможностите на своите телефони, за да координират действията си: бързо се събират на групи и също тъй бързо се пръсват из лондонските улички. Полицията обаче не може да разчита на помощ от страна на  местните мобилни оператори, които да предоставят на отрядите за  бързо реагиране информацията, пращана в апаратите на злосторниците.
   Данните, предавани с помощта на Блекбъри, може да бъдат дешифрирани само в центровете за обработка на информация, поддържани от "Рисърч ин моушън", а повечето от тях са в Канада.  Независимо че според Патрик Спенс, финансов директор на компанията, "Рисърч ин моушън" оказва пълно съдействие на правоохранителните органи, за да установят кой подстрекава погромаджиите, ще е твърде трудно да се постигне необходимата оперативност.
   Наред с мобилните телефони Блекбъри правонарушителите широко  използват социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Тъкмо тези технологии подпомогнаха по-рано демонстрантите в редица арабски страни да организират там държавни преврати. Попадне ли в мрежата, едно-единствено съобщение - досущ камък, хвърлен в езеро, може да образува все нови и нови кръгове, насочвайки за броени минути десетки и стотици хора към уговореното място.
   По думите на Родни Баркър, почетен професор по държавно право в Лондонската школа по икономика, зад днешните улични вълнения стоят тъкмо "сравнително малки групи от населението - стотици, а не хиляди хора, чиито действия са съгласувани доста тясно чрез мобилни телефони и социални мрежи".
   Това осигурява на участниците - мнозина от тях младежи, възможността винаги да изпреварват с една крачка онези, които се  опитват да прекратят противоправните им действия. "Тези хора най-често разбират доста от мобилни и компютърни технологии, но в социален план повечето са декласирани", посочва Баркър.
   В опит да ограничат насилието, разпростряло се вече до Бирмингам, Ливърпул и Бристъл, служители от правоохранителните органи заявиха, че ще търсят наказателна отговорност от всички, които използват смартфони Блекбъри за призиви към масови улични безредици. Детективите започнаха и да проследяват такива съобщения в микроблоговете и социалните мрежи. 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional