Свободата днес и тук 20 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На кого е приятел Русия - на Муамар Кадафи или на въстаналия либийски народ, пита се руски вестник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Посолството на Либия в Москва, както и мисиите й в други държави, смени знамето с ново - дипломатите демонстрират, че са лоялни към Преходния национален съвет (ПНС), дошъл на власт, пише руският вестник "Независимая газета".
   Припомняйки участието на Русия в усилията за политическо уреждане в Либия и контактите й с ПНС, вестникът твърди, че е време Москва да направи следващата стъпка - дипломатически да признае Съвета "или да потвърди, че смяната на властта не променя статута на Либия като дипломатически призната страна".
   "Необходимо е да вземем мерки с цел да бъдат запазени в сила  споразуменията и договорите, сключени по-рано между Русия и Либия", изтъква "Независимая газета".
   Политиката на Москва в момента вероятно оставя в недоумение лидерите на ПНС, предполага "Новая газета".
   "От една страна, като че ли бе осъществена позицията на президента Дмитрий Медведев при гласуването за резолюция 1973, която предвиждаше употреба на военна сила с цел небето да бъде затворено за авиацията на Кадафи", посочва изданието. "Новая газета" припомня обаче изявлението на руския премиер Владимир Путин, изразил "недоволство от този факт", и "историята с руския  посланик в Либия Владимир Чамов, призовавал фактически да бъде подкрепен Кадафи".
   "Тъй че на кого е приятел Русия - на диктатора полковник или  на народа, въстанал против него?", пита се "Новая газета".
   Френският президент Никола Саркози съобщи миналата седмица, че на 1 септември в Париж ще се състои международна конференция по подготовката на Либия за ерата след Кадафи. Във форума под надслов "Приятели на Либия", освен Контактната група за Либия, ще бъдат поканени да участват Русия, Китай, Индия и Бразилия, съобщиха осведомителните агенции.
   По данни на "Новая газета" обаче, лидерите на ПНС не са поканили Русия на заседанието, макар да са "обещали на Русия да вземат предвид търговските й интереси вече в нова Либия".
   На 25 август говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич намекна, че Москва още не е готова изцяло да признае ПНС. Защо се чуди тогава, че не са поканили Русия на заседанието на "приятелите на Либия"?", добавя "Новая газета".
   (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional