Свободата днес и тук 20 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нова система за колективна сигурност ще предотвратява преврати в постсъветското пространство, пише руско издание

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Войските на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) се готвят да предотвратяват преврати в държавите от ОНД, пише "Независимая газета".
   В региона ще се формира нова система за колективна сигурност, която ще реагира не само на външни, но и на вътрешнизаплахи. Страните от ОДКС вероятно съвсем скоро ще затегнатправилата за членство в организацията и ще разчистят постсъветското пространство от чуждестранни военни бази, прогнозира изданието.
   Вестникът се позовава на беларуския президент Александър Лукашенко, в момента и. д. председател на ОДКС, "огласил тези революционни идеи" на среща с генералния секретар на организацията Николай Бордюжа в Минск.
   Колективните сили за оперативно реагиране (КСОР), създадени в рамките на ОДКС, трябва според Лукашенко да се използват "не само при намеса на други държави отвън, но и при намеса на други  държави отвътре на ОДКС". "Никой няма да тръгне на война (. . .) срещу нас, но ако става дума за конституционен преврат - мнозина ги сърбят ръцете", казал той.
   Беларуският лидер посочил, че това не е личната му гледна точка, а "позиция, съгласувана с Москва", разработена на срещата  му с президента на Русия Дмитрий Медведев по-рано този месец.
   Лукашенко заявил освен това, че на неофициалния форум на ОДКС в Казахстан в средата на август Медведев подкрепил предложението му "военни бази на чуждестранни държави да бъдат разполагани в страните от ОДКС със съгласието на Съвета на държавните глави" - нейния висш орган, Съвета за колективна сигурност.
   "Независимая газета" припомня проамериканската позиция на киргизстанската президентка Роза Отунбаева и "силните търкания" по повод желанието на Таджикистан да вдигне арендните плащания за руската база в страната. С оглед на това "Бишкек и Душанбе явно няма да бъдат възхитени" от предложенията на Москва и Минск, "макар да пазят мълчание по въпроса. Засега", пише изданието.
  Узбекистанският лидер Ислам Каримов още миналата година се обяви категорично против разполагането и укрепването на колективните сили на ОДКС; съответно в организацията липсва консенсус по въпроса и формирането на силите формално оставанезаконно, отбелязва всекидневникът. Вчера Лукашенко фактически прикани Узбекистан да бъде изключен от организацията, коментира той изказвания на беларуския лидер пред Николай Бордюжа.
   "Т. нар. охлореволюции ("революции на тълпата"), извършени и  продължаващи в редица арабски държави, показват, че акциите на метежници и пучисти е трудно да бъдат потиснати без сериозна военна сила. Вероятно това сериозно тревожи лидерите и в Москва,  и особено в Минск", пояснява руски военен експерт, цитиран в материала.
   "Държавни преврати и бунтове в една или друга степен са възможни в момента почти във всяка постсъветска страна. И това естествено налага да бъдат формирани защитни механизми", добавя пред вестника друг аналитик.
   "Военната експертна общност като цяло подкрепя и дава позитивни оценки за идеите на Лукашенко. Въпрос е обаче дали ще успеят лидерите на ОДКС да осъществят своите новаторски идеи", допълва "Независимая газета".
    (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional