Свободата днес и тук 20 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Може ли Русия да разчита на либийския петрол, питат се руски издания

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

   Участниците в операцията за сваляне на Муамар Кадафи започват подялбата на либийските енергийни ресурси, пише руското  издание "Комерсант".
 
   Международна конференция на приятелите на Либия в Париж решаваше вчера бъдещето на тази страна. Тон даваха Франция, Великобритания и Италия, изиграли ключова роля в свалянето на режима на Кадафи. Това е причината те да разчитат на лъвския пай  от бъдещите договори в богатата на петрол Либия, отбелязва вестникът.
 
   Напоследък Русия също рязко активизира усилията си по либийското направление. Първо Москва склони да участва в парижката конференция, а вчера призна Преходния национален съвет  за законна власт в Либия.  Русия впрочем гледа най-вече не да сключва нови договори, а да запази старите споразумения с Триполи. И Москва не го крие, изтъква всекидневникът.
 
   Според негови експерти обаче Москва трябва да разговаря за това с друг събеседник, а не с новото либийско ръководство. "Икономическите решения ще бъдат вземани от страните, благодарение на които преходният съвет получи властта", коментира пред "Комерсант" руски политолог.
 
   Русия не бива да разчита, че Либия ще изпълнява предишните договорености, смята той. По думите му "в най-добрия случай западните компании ще поканят в бъдеще руски фирми като някакви партньори (. . .) Британците, французите, италианците не са рискували пари, репутация и тъй нататък, за да споделят после либийския пазар, включително ресурсния, с компании от страни, неучаствали в операцията".
 
   Либийската опозиция победи тъкмо благодарение на Русия, която не наложи през март вето върху резолюцията за Либия в Съвета за сигурност на ООН, изтъква обаче пред вестника московски ориенталист.
 
   Според него, либийският въпрос не е последният случай, в който Западът се нуждае от подкрепата на Русия, и от поведението  на европейските и американските партньори ще зависи позицията на Москва в бъдеще. "Ако пожелаят да повлияят на ситуацията - чудесно. Ако  не - ще го имаме предвид", заявява експертът за "Комерсант".
 
   "Москва реши да не губи време, докато не е изгубено всичко",  коментира "Комсомолская правда" признаването на ПНС от Русия.
 
   Руското външно министерство припомни, че страната никога не е прекъсвала дипломатическите си отношения с Либия, скромно напомни за сключените преди договори и изрази надежда, че те все  пак ще бъдат изпълнени, обобщава изданието.
 
   Според него специалният пратеник на руския президент за Африка Михаил Маргелов представляваше Русия на парижката конференция "с цел въстаниците да не забравят съвсем за ангажиментите си по тези договори и да не ни избутат от Либия".
 
   Смяната на ръководството в арабската държава застрашава многомилиардните руски инвестиции в Либия, ако новите власти в Триполи решат да си го върнат на Русия заради приятелството със сваления лидер, посочва "Независимая газета".
 
   Съвсем доскоро Москва водеше диалог и с представители на въстаниците, и с емисари на Кадафи, не бързайки да признае официално, че властта в арабската страна вече се е сменила, пояснява всекидневникът.
 
   Либийските въстаници обещаха да спазват всички подписани договори, но представител на либийската петролна компания АGOCO намекна, че руски фирми, работили в Либия – например "Газпромнефт" и "Татнефт", може да си имат проблеми, подчертава той.
 
   При това Москва със сигурност ще изгуби местния оръжеен пазар, тъй като Либия ще получава оръжия главно от държави членки на НАТО, добавя "Независимая газета". "Либийският оръжеен  пазар е изгубен за Русия безвъзвратно", констатира цитиран от вестника руски експерт.
 
   "Сега не бива да бързаме. Ще започнат трудни преговори. Новите власти не ще могат да се ориентират само към Запада и подкрепилите ги арабски страни. Ще трябва да се споразумяват и с  Русия, и с Китай", смята руски аналитик, цитиран от "Московский  комсомолец".
 
   Последните десетилетия бяха трудни за цялата руска политика в Близкия изток, независимо от някои успехи. В икономическите отношения между Русия и Либия вече никога няма да има такива обороти, както преди, твърди негов колега. "Страната ни изгуби още един партньор - не че Либия ни е била съюзник, но като цяло това е поредният провал", допълва той.
 
   Москва се бавеше с осъждането на Кадафи и за разлика от Запада дълго време не признаваше ПНС за легитимна власт. Сега може единствено да се надява, че обещанията на въстаниците няма да си останат само думи, заключава "Ведомости".
 
   За Русия все още има "надежда, че новите власти ще потвърдят  договора с руските железници за изграждане на скоростна железопътна линия: не всяка компания би се наела да строи магистрала в суровите пустинни условия", прогнозира бизнесизданието. Борбата за петролни договори и доставки на оръжия обаче ще е трудна, предупреждава "Ведомости".

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional