Свободата днес и тук 20 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В страната на оскъдните бикини ислямското було настъпва

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Франс прес

 

"Салам алейкум!", провиква се Омар на влизане в Джамията на светлината - първия мюсюлмански храм на Рио де Жанейро, разположен в северната част на града, чието изграждане почти приключва.
       Това са малкото думи, които Омар може да каже на арабски, и затова той продължава разговора на португалски с другите богомолци, които като него са предимно бразилци, приели исляма в най-голямата католическа страна в света.
       Омар допреди четири години беше все още кюре в местна църква.
       "Открих в исляма всичко, което винаги съм търсил. Срещнах Бог такъв какъвто е, а не какъвто е според интерпретациите", признава този 34-годишeн специалист по графичен дизайн. Облечен с джебала, Омар не казва как е истинското му име, а се представя само с мюсюлманското си име - Омар Исмаил Дауд бин Ибрахим.
       "В семинарията вие научавате, че ислямът е една от четирите монотеистки религии. Там няма никакви предубеждения към  тази религия", казва Омар, застанал до съпругата си Алесандра Фария, която след приемането на исляма вече се нарича Фатима и носи ислямско було.
       "В началото майка ми умираше от срам, когато трябваше да  излиза навън с мен. Носех ислямското було, за да подчертая, че вече съм мюсюлманка, че вече напълно съзнателно съм избрала да бъда част от едно малцинство", казва Фатима. В действителност в Рио човек много по-често може да срещне жени с оскъдни бикини в крайбрежните квартали, но да се види забулена от глава до пети жена е рядкост.
       Омар и Фатима следващата година ще отидат в Саудитска Арабия, за да учат арабски благодарение на стипендия, отпусната им от саудитското правителство.
       Изграждането на Джамията на слънцето в квартала Тижука, в северната част на Рио, започна преди четири години с пари на богомолците. Когато бъде готова, джамията ще може да побира 400 души за молитвата. Досега в този квартал мюсюлманите се събираха  в стая с площ от 40 квадратни метра.
       "Броят на мюсюлманите не спира да се увеличава. В повечето случаи става дума за бразилци, които приемат исляма. Набираме нови поклонници предимно по интернет", разказва Сами Исбел, 43-годишният говорител на Общността на мюсюлманите в Рио,  основана през 1951 година.
       "В Рио има петстотин мюсюлмански семейства, от които 85 процента са бразилци, приели исляма без да имат никакви арабски корени", подчертава той.
      Не такъв е случаят с щата Сао Пауло и в южната част на Бразилия, където са съсредоточени онези, които са си мюсюлмани по рождение.
       В Бразилия мюсюлманите не са преброени официално и точният им брой си остава неизвестен. Само католиците, евангелистите, евреите, спиритистите и афробразилците се взимат предвид при преброяванията.
       "Мюсюлманите попадат в графата "други" като будистите например. Няма да е неблагоразумно ако се каже, че в Бразилия има половин милион мюсюлмани", казва Пауло Пинту, специалист по исляма в университета Флуминезе.
       Най-добрият индикатор за разпространението на исляма в Бразилия е, според Пинту, умножаването на храмовете. В Бразилия вече има 127 джамии, което е четири пъти повече в сравнение с 2000 година.
           Парадоксално след атентатите от 11 септември 2001 г.  в Бразилия се породи интерес към исляма и много хора решиха да сменят вярата си, казва Пинту.
       "Първоначално ислямът се възприемаше като нова форма на съпротива", допълва специалистът.
       Но една сапунена опера - сериалът "Клонинг" – чиято премиера беше три седмици след атентатите от 11 септември, стои всъщност в основата на любовта на бразилците към исляма.
       "Действието в популярния сериал "Клонинг" се развиваше в  Мароко и филмът представяше Ориента в положителна светлина, а мюсюлманските герои в него бяха добронамерени", припомня Пинту.
       "Човек е склонен да вярва, че бразилската култура със своята чувственост и освободеност противоречи на правилата наисляма. Но в действителност в бразилската култура има много консервативни правила, в това число и правилата за сексуалността. Достатъчно е човек да си спомни, че в Бразилия евангелистките движения имат голям успех", казва Пинту.
 

 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional