Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕС планира да блокира двустранни нефтено-газови сделки на страните членки

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Европейската комисия готви мерки, които да не позволяват на страните членки да сключват двустранни споразумения, предоставящи твърде голяма власт на петролно-газови износители като Русия. Това съобщи еврокомисарят Гюнтер Йотингер на пресконференция в сряда, след като ЕК прие цялостна стратегия за сигурността на енергийните доставки и външните отношения на ЕС в енергийната област.

Еврокомисията ще договаря "стратегически" енергийни споразумения с други страни от името на целия Европейски съюз и ще има последната дума, когато страните сключват двустранни контракти с Русия, посочи той.

Сега страните членки трябва да уведомяват ЕК едва в момента, когато са договорили споразумения с трети страни, включително Русия, която е най-големият енергиен доставчик на ЕС.

Европа трябва да гледа "извън своите граници за осигуряване на енергийните доставки" и "да действаме заедно и да говорим в един глас", заяви Йотингер.

Намеренията на Брюксел са да получи по-голям контрол върху енергийния сектор, докато страните членки ревниво защитават своите суверенни права, а мощни енергийни компании имат доминираща роля на ключови пазари.

Йотингер каза, че иска правомощия да изисква информация за енергийните сделки на страните членки с държави извън ЕС, преди тези сделки да бъдат подписани. След това ЕК ще оповестява дали вижда проблем с планираните споразумения. Ако страните игнорират становището на ЕК, те ще бъдат дадени на съд, за да променят условията на който и да е договор, който застрашава общата енергийна сигурност на ЕС.

"Това не означава, че ЕК ще е на масата на преговорите по всички преговори или че ще преразглежда всички съществуващи споразумения – това би било прекалено бюрократично. Но когато става дума за сигурност на доставките и може да бъде застрашена откритата конкуренция на вътрешния пазар – тогава искаме да сме активни, да предлагаме законови решения в ранния етап на процеса", каза Йотингер.

За да стане това предложение факт, то трябва да получи одобрение от страните членки на ЕС и от Европейския парламент.

Правителствата могат да се възпротивят, ако големите енергийни компании, които се стремят да договорят нови сделки на места като Либия, заявят, че разгласяването на информация ще навреди на преговорите им. Йотингер обаче е настроен оптимистично, тъй като лидерите на ЕС поддържат идеята за централизиран контрол над международните сделки в областта на петролния и газовия сектор.

Комисарят уточни, че ЕК ще се задължи да не огласява конфиденциална информация по чувствителни сделки.

Представяйки идеята като предимство и за Москва, доколкото така биха били избегнати болезнени съдебни дела за нарушаване на европейското антимонополно право, Йотингер отбеляза, че Полша вече е потърсила от него съвети и експертиза по време на преговорите с Русия за газопровода "Ямал".

Миналата година ЕС поиска Полша и Русия да осигурят достъп на други оператори до "Ямал", в който част от собствеността е на руския държавен монополист "Газпром".

ЕС отдавна е в сложни енергийни отношения с Русия, която доставя около една четвърт от природния газ за страните от общността. През последните години обаче имаше прекъсвания на доставките заради спорове на Русия с нейни съседи като Украйна, заради които посред зима редица страни изпаднаха в криза за газ.

Йотингер увери, че няма непосредствена опасност от недостиг на газ през идващата зима, въпреки новото изостряне на отношенията между Москва и Киев.
В същото време ЕС продължава да работи за изграждането на газопровода "Набуко", който да снабдява Европа с газ от Каспийския регион, заобикаляйки Русия.

В сряда Йотингер отново призова правителствата на страните от ЕС да му дадат мандат да преговаря с Азербайджан и Туркменистан за изграждането на транскаспийския газопровод, необходим за снабдяването на "Набуко". Русия обаче отдавна разполага с влияние в Каспийския регион и също има желание да използва местен газ.

Йотингер заяви, че ще поиска същия мандат и в бъдеще, при случаи, когато ЕС ще разчита на енергийна инфраструктура извън Съюза, като Десертек – соларно-вятърния енергиен проект в Северна Африка.

Целта на проекта е да осигурява около 15% от електричеството на ЕС чрез високоволтови далекопроводи по дъното на Средиземно море.

Европейски представители твърдят, че договарянето на споразумения на ниво ЕС ще е много по-лесно за гарантиране сигурността на инвестициите в соларна енергия в страни като Тунис, Либия, Мароко и Алжир.

Нивото на демократичност на страните доставчици няма да бъде фактор при сключването на сделки от ЕС.

"Не мисля, че можем да изискваме по-високи етични правила, отколкото можем да очакваме в действителност. Ако кажем, че ще преговаряме само със страни, които са изцяло демократични, просто трябва да паркираме колите си в гаража", поясни Йотингер.

Той все пак добави, че енергията може да помогне за структурни промени, за повече демокрация, пазарна икономика и човешки права. Сегашните събития обаче доказват обратното, отбелязва EUobserver. В богатата на петрол Либия, например, 42-годишната диктатура на Кадафи се крепеше на приходите от горива.

Йотингер посочи, че това се отнася като цяло за сектора с природни ресурси, особено нефт и газ. Страните, от които ги получаваме, нямат същото равнище на демокрация, върховенство на закона или пазарна икономика. Вземете например Китай, нужно ли е говорим повече, отбеляза немският политик.

Помолен да коментира предложението на ЕК за централизиране на енергийните договорености, председателят на ЕП Йежи Бузек заяви пред EUobserver, че енергийният пазар е толкова важен, колкото и създаването на единния пазар през 1992 г.

Той подчерта изискването за обмен на информация по двустранните договори като "стъпка към общи покупки" и че договарянето на споразумения от ЕС по мащабни инфраструктурни проекти ще става "все по-необходимо".

Някои евродепутати вече изразиха подкрепа за инициативата, но други са против. Британският консерватор Джилс Чичестър коментира: "Нашите енергийни споразумения са си работа на Великобритания, не на ЕК. Това е опит за контрол и намеса в нашите индивидуални търговски интереси по нов и още по-обезпокоителен начин."

 

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional