Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Главният прокурор на България Никола Филчев в думи, дела и документи - част 2

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

10 януари 2001

Николай Колев е пенсиониран по искане на главния прокурор един ден след отказа му да участва в притискането на издателите на “Новинар” и “Дневник”, тиражирали факти за контрабандните афери на неговия брат Ангел Филчев. За целта ВСС е подведен да вземе това решение, тъй като главният прокурор заявява, че Колев бил уморен и сам бил поискал да бъде пенсиониран. Решението е обжалвано от Николай Колев пред ВАС и отменено.

 

22 януари 2000

Димо Колев – Чирпана и Добри Кафеджиев загиват при опит за атентат срещу известния бургаски наркотрафикант Пламен Дишков – Кела. Няма осъдени.

 

24 януари 2000

В София е застрелян Емил Димитров – Макарона, президент  на “Унисон”, занимаваща се с производство на пиратски дискове. Няма осъдени.

 

9 февруари 2001

Депутатите от СДС Юрий Юнишев, Иван Димов и Димитър Арабаджиев и колегите им от БЕЛ Нансен Бехар и Евгений Димитров внасят законопроект за изменение и допълнение на ЗВС, в който заляга идеята на Йордан Соколов следствието да мине на подчинение към прокуратурата. В проекта се премахва и съдебният контрол над решенията на ВСС за назначаване, повишаване и понижаване на магистрати. Законопроектът, разширяващ неимоверно правомощията и властовия ресурс на главния прокурор, е обсъждан буквално до последния ден от работата на 38-то НС, но пропада поради разколебаването на част от самите вносители.

 

21 февруари 2001

Експертизата по делото за “ограбената” каса на ген. Чирипов установява, че неговият кабинет е отварян само с оригинален ключ и няма никакви следи от насилие по ключалката, нито по самата каса. Според неговата версия оттам са били откраднати касети със записи, доказващи незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти. Версията за това подслушване, както и тази за намереното в кабинета му подслушвателно устройство, е лансирана като индиректно доказателство по скандала с подслушването на главния прокурор. След като не представя доказателства за твърденията си, ВСС предлага на Чирипов да бъде наложено дисциплинарно наказание, което той се опитва да избегне с историята за откраднатите записи, по която е заведено и дело срещу неизвестен извършител, завършило без резултат.

 

1 март 2001

Върховна касационна прокуратура привиква “по спешност” на разпит Никола Николов, депутат от ОДС и председател на икономическата комисия в парламента, и Антоан Николов, председател на СОС. Националното радио съобщава, че срещу двамата са образувани предварителни проверки за финансови афери и корупция. Паралелно с това започват пълни данъчни проверки на над 30 физически и юридически лица, свързани с издателите на в. “Дневник” Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Причината е прокурорска проверка, разпоредена от Върховна касационна прокуратура непосредствено след публикация в “Дневник”, от която става ясно, че Ангел Филчев Борисов, брат на главния прокурор Никола Филчев, е замесен в контрабандна афера с антични монети. В. “Новинар”, свързван с Антоан Николов, е имал сродна публикация в броя си от 9-и януари.

 

3 март 2001

Иво Прокопиев и Филип Харманджиев дават пресконференция, на която заявяват, че са подложени на натиск от страна на прокуратурата, за да прекратят разследването по случая с брата на главния прокурор. Те посочват, че става дума за злоупотреба с власт, тъй като прокуратурата разгласява предварителни проверки, и изказват мнението, че “прокуратурата не бива да бъде в съдебната власт, тъй като така главният прокурор е безотчетен и неконтролируем, само той може да си назначи проверка”.

 

5 март 2001

Прокурорът от ВКП Николай Колев дава скандално интервю в електронното издание “Медиапул”, в което за пръв път се посочва, че главният прокурор има сериозни психически отклонения. Директно се посочва натискът, упражняван върху магистрати, издатели и политици. Споменава се, че още при първата публикация във в. “Новинар”, визираща престъпната дейност на Ангел Филчев, брат на главния прокурор, във ВКП е бил създаден цял щаб, който е трябвало да упражни натиск върху издателите на вестника.

 

6 март 2001

Главният прокурор Никола Филчев и премиерът Иван Костов се срещат на работен обяд в ресторант “Крим”, за да опровергаят ширещите се слухове за война между институциите. Същия ден става ясно, че Филчев е поискал Сметната палата да му предостави имотните декларации на всички VIP-персони в държавата: президент, министри, депутати, областни управители, магистрати и др. След като случаят става достояние на медиите, със специално съобщение на говорителя Николай Марков ВКП официално отрича да е имало такова искане. Конституционните съдии Христо Данов и Румен Янков обаче потвърждават информацията и заявяват, че знаят за това искане лично от председателя на Сметната палата Георги Николов.

 

7 март 2001

Николай Колев е привлечен под отговорност за незаконно притежаване на оръжие. Обвинението е за намерените в служебната му каса два пистолета и една граната. Според неговата версия единият пистолет е служебен, а другите две оръжия са иззети по дела, по които се издирват обвиняемите.

 

7 март 2001

В интервю пред в. “Дневник” бившата главна редакторка на “Демокрация” Невен Копанданова споделя, че е привиквана на разпити от прокуратурата заради публикации в ръководения от нея всекидневник. Привикването й е ставало първоначално чрез призовки със силно заплашителен тон, а по-късно – чрез обаждания в последния момент по телефона.

 

9 март 2001

На остров Аруба е застрелян Поли Пантев, една от основните фигури в СИК, известен като наркотрафикант. Няма осъдени за убийството му

 

11 март 2001

Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров определя започнатия от в. “Дневник” дебат за мястото на прокуратурата като смешен и недостоен, а главният прокурор като изключително квалифициран, принципен и честен магистрат, за когото “моралът е на първо място”. По негово мнение всички изменения в Закона за съдебната власт, предложени от ОДС и даващи изключителни правомощия на прокуратурата, трябва да бъдат приети от НС.

 

19 март 2001

Вестник “Монитор” публикува статията “Неразумно е живеещият в стъклена къща да хвърля камъни” – на Илия Илиев, бивш психолог от Държавна Сигурност. Целта на статията е да представи самоубилия се близо година по-рано висш прокурор Николай Джамбов като психически лабилна личност, като за целта са използвани негови лични записки, включени сред материалите на течащото по това време следствено дело и представляващи следствена тайна.

 

20 март 2001

Висшият съдебен съвет одобрява проекта на ОДС за промяна на Закона за съдебната власт и НПК, съгласно който следствието бива изцяло подчинено на прокуратурата. С особено мнение гласуват само трима от членовете на съвета: Нели Куцкова, Анна Банкова и Благовест Пундев.

 

3 април 2001

Прокурорът Николай Колев внася заявление до Президента, в което посочва, че психическото заболяване на главния прокурор представлява сериозна обществена опасност. По неговите думи, през лятото на 2000 г., по време на парламентарния дебат за намерените в апартамента на главния прокурор подслушвателни устройства, същият се е намирал инкогнито в Израел, където се е подложил на психиатричен преглед, при който е установено психично заболяване. Посочва се също, че две служителки от МВР са правили проверка къде се намира, и срещу тях са заведени дела за злоупотреба със служебното им положение.

 

11 април 2001

Под заглавие “Тайната на един прокурор” в. “Дневник” публикува подробно разследване за Ангел Филчев Борисов, брат на главния прокурор, арестуван през 1998 г. като “водач на престъпна група” за износ на антики. В отделно интервю бившият градски прокурор на София Нестор Несторов признава, че Никола Филчев (тогава зам.-министър на правосъдието) се е обърнал към него с молба за помощ по този въпрос – и че тогава Несторов е поел “отговорности, които по-късно се оказа, че не са оправдани”. След една седмица в следствения арест Ангел Филчев Борисов е освободен с постановление на Кирил Иванов, подчинен на Нестор Несторов, а делото за контрабанда на монети и антики на стойност 3 136 112 лв. е изискано от ВКП и оттогава съдбата му е неизвестна.

 

17 април 2001

Съпругата на Николай Колев, Ганка Колева, също прокурор във ВКП, подава жалба до Дирекция на националната полиция, в която посочва, че срещу Николай Колев се подготвя покушение от психически болен човек, като се визира главният прокурор Никола Филчев. В жалбата се споменава, че неговото служебно оръжие е отнето, поради което е наложително да се осигури охрана на семейството им. ДНП не предприема никакви мерки.

 

23 април 2001

Никола Филчев атакува пред Конституционния съд текстовете от Избирателния закон, според които по време на кампанията кандидат-депутатите не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност.

 

24 април 2001

По данни на западните специални служби НСС задържа украински самолет ИЛ-76 с 30 тона оръжие на борда, предназначено за ембарговата държава Еритрея. След телефонно обаждане на главния прокурор от Украйна, където е на официално посещение, прокуратурата в Бургас освобождава самолета. Повече от година по-късно, на 23 септември 2002, е повдигнато обвинение срещу тогавашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов за превишаване на служебните права; наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лв. и му е забранено да напуска страната. Парадоксалното в случая е, че НСС получава специална благодарност от ООН за проведената акция.

 

24 април 2001

Скъсани са некролозите, разлепени по повод годишнината от смъртта на Николай Джамбов в Съдебната палата и ВАС. На панихидата не идва никой от ръководството на ВКП.

 

15 май 2001

Николай Колев подава жалба до ВСС, в която посочва, че по нареждане на Филчев срещу него се извършват тежки престъпления по смисъла на чл. 268, ал. 2 от НК – образуване на наказателни дела за несъществуващи престъпления. В жалбата фигурира твърдението, че специално командированият от Кърджали Богдан Карайотов е разпоредил да прехвърлят задържания по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева Орлин Аврамов в столичния арест и е провел с него 12-часов разпит с цел да го сломи психически и физически и да го принуди да свидетелства, че Николай Колев е поръчител на убийството. Жалбата не е разгледана от ВСС и по нея не са предприети никакви действия.

 

30 май 2001

Николай Колев изпраща молба до министъра на МВР Емануил Йорданов, в която посочва, че срещу него се подготвя провокация с цел да бъде арестуван “с подхвърлени наркотици или други предмети” и че с нейното осъществяване са ангажирани служители от СОБТ, чието ползване може да стане само със заповед на министъра. Настоява се за проверка, каквато не е извършена. 20 дни по-късно провокацията се осъществява точно по описания от Колев сценарий.

 

30 май 2001

Върховният административен съд възстановява на работа Николай Колев, пенсиониран без всякакви основания по искане на Никола Филчев. При разглеждането на предложението за пенсиониране от ВСС Филчев е заявил, че става дума за изявено желание от страна на самия Колев, което не отговаря на истината. Според версията на Николай Колев реалната причина за пенсионирането му е неговият отказ да участва в наказателната акция на прокуратурата срещу Никола Николов и Антоан Николов.

 

30 май 2001

Канцеларията на главния прокурор разпространява официално съобщение, в което се казва, че “по повод предстоящите избори за народни представители главният прокурор Никола Филчев призовава гражданите и държавните органи да спазват стриктно законността”, както и че “прокуратурата ще даде своя принос за протичане на изборите в спокойна и цивилизована обстановка, при която всеки гражданин да изрази спокойно волята си”. Политическите сили са призовани да излъчат представители, които заедно с главния прокурор да обсъдят “наказателната политика” на държавата след изборите.

 

31 май 2001

Над 60 маскирани и тежко въоръжени барети от СОБТ атакуват базите на винзавод “Старата изба – 1924” в Ямбол и Веселиново и извършват обиск в търсене на наркотици и оръжие, завършил с нулев резултат. Изпълнителният директор на предприятието Недялко Христов дава по този повод пресконференция под наслов “Войната между прокурорите Никола Филчев и Николай Колев в нова фаза”. По това време Орлин Аврамов, един от собствениците на винзавода, е вече от три месеца в ареста с обвинение за съучастничество в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

 

1 юни 2001

Николай Колев споделя пред в. “Дневник”, че главният прокурор подготвя провокация спрямо него: “Колеги вече ме предупредиха, че е наредил да ми спретнат провокация, като ме задържат с подхвърлено оръжие и наркотици.”

 

8 юни 2001

В интервю пред в. “Дневник” директорът на Специализираната следствена служба Бойко Рашков заявява, че през 2001 г. ВКП не е възложила нито едно следствено дело на неговата служба, като същевременно инициира проверки, колко са натоварени следователите – с очевидното намерение да се намери извинение за исканото от главния прокурор и управляващото мнозинство закриване на специализираното следствие.

 

11 юни 2001

“Декларация на основните политически сили в България относно стратегията за борба с престъпността” е подписана собственоръчно от деполитизирания главен прокурор редом с представителите на основните политически сили. Всички точки в декларацията са подготвени от ведомството на Филчев, но някои от тях отпадат поради несъгласието на политиците да се ангажират с промени в законодателството, разширяващи властовия ресурс на прокуратурата. Според Димитър Абаджиев от ОДС това са промените в НК и НПК, внесени от депутати на ОДС, които парламентът обсъжда буквално до последния час от своя мандат – и които поставят следствието под шапката на прокуратурата. На срещата, организирана по инициатива на Филчев непосредствено преди изборите, няма представители на следствените органи.

 

12 юни 2001

В жалба до ВСС Николай Колев описва извършените него операции под ръководството на зам. главния прокурор Христо Манчев – опита да бъде организиран арестът му пред заведението “Гудис”, проверката на чейндж бюрото, в което работи синът му (пропаднала поради факта, че двамата извикани за специалната секретна операция на прокуратурата данъчни инспектори не са открили нищо нередно) и нахлуването на около 60 служители от СОБТ във винзавода “Старата изба” в Ямбол, осъществено, без да е искано разрешение за претърсване и без да е уведомена местната съдебна власт. Тази жалба също не е разгледана от ВСС.

 

13 юни 2001

Следователят Красимир Николов повдига срещу Николай Колев обвинение в помагачество при убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. В писмената защита на Николай Колев се споменава, че обвинението е повдигнато след натиск от страна на Никола Филчев, който го е заплашил, че в противен случай го очаква съдбата на предишния следовател по същото дело, Илия Илиев – пенсиониран и обвинен за възпрепятстване на правосъдието поради отказа му да повдигне обвинение срещу Николай Колев и Орлин Аврамов.

 

20 юни 2001

Осъществена е операцията, за която Николай Колев предупреждава предварително медиите, министъра на МВР и ВСС. Отивайки да си купи вестници, той е грубо повален на земята и арестуван при акция, ръководена от прокурорите Цеко Йорданов и Петьо Петков при участието на барети от СОБТ и на офицера от НСС Николай Начев. Според неговата писмена защита пред ВКС от 18.04.2002, който прекратява делото срещу него, лично Петьо Петков е подхвърлил найлоново пликче с нищожни количества наркотици сред вещите, намерени в джоба му при обискирането. По-късно тогавашният министър на МВР Емануил Йорданов признава пред медиите, че е разрешил използването на СОБТ по персонално настояване от страна на главния прокурор с презумпцията, че Николай Колев е опасен престъпник.

 

20 юни 2001

В медиите се появяват съобщения за две конфиденциални срещи на Никола Филчев със Симеон Сакскобургготски. Едната от тях, организирана с посредничеството на д-р Александър Чирков, се е състояла на 11 юни – в деня, в който главният прокурор е поканил на среща представители на основните политически сили.

 

 21 юни 2001

Съпругата на Николай Колев, Ганка Колева, изпраща жалба до ВСС, в която обвинява прокурорите Петьо Петков и Цеко Йорданов в престъпление по чл. 286, ал. 2 от НК и грубо нарушение на Конституцията и Закона за съдебната власт, при което е погазен имунитетът на двама висши прокурори. Посочват се ред нарушения на НПК при ареста на Николай Колев, както и фактът, че при обиска са иззети и нейни вещи. В отговор получава кратко известие, че жалбата й е препратена “по компетентност” на ВКП.

 

21 юни 2001

Цеко Йорданов съветва адвоката на Николай Колев Гаврил Благоев да се откаже от функциите си на защитник, като го заплашва, че в противен случай срещу него ще бъдат заведени дела. Натискът е продължен от военния прокурор Трендафил Трайков, който на 28 юни извиква Гаврил Благоев и го обвинява, че като военен следовател е отговорен за изчезнало през 1992 г. следствено дело, което никога не е било на производство при него. Същия ден Гаврил Благоев изпраща жалба до ВСС за осъществения незаконен натиск – и не получава никакъв отговор.

 

24 юни 2001

Ганка Колева, съпруга на Николай Колев и прокурор във ВКП, дава специална пресконференция, на която предоставя на журналистите копия от молбите на своя съпруг до ВСС и до министъра на вътрешните работи, в които ясно се посочва, че срещу него се готви провокация и дори се описва каква – като описанието съвпада с обстоятелствата около неговия арест на 31 май 2001 г. На същата пресконференция бившият дисидент и правозащитник Николай Колев–Босия заявява, че Филчев се е лекувал от психическо заболяване в Израел и че е бил агент на ДС с водещ офицер полк. Янко Янков. Босия изразява също учудването си, че главният прокурор не е поискал да стане свидетел по делото за убийството на Надежда Георгиева. По неговите думи двамата са се познавали много добре и дори са имали общи финансови интереси.

 

25 юни 2001

Филчев заминава на официално посещение в Русия по покана на руския главен прокурор Владимир Устинов. Според официално съобщение на ИТАР-ТААС двамата са обсъждали и “възможността за възраждане на монархията в България”. При завръщането си Филчев връчва персонално на спечелилия изборите Симеон Сакскобургготски поздравително писмо за изборната победа от руския президент Владимир Путин.

 

27 юни 2001

Главна прокуратура започва предварителна проверка срещу здравния министър Илко Семерджиев във връзка с договора с “Аремис Софт” за информационно осигуряване на здравната каса. По този повод бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков коментира, че прокуратурата е сезирана за нарушения при сключването на договора още преди една година – и няма обяснения, защо тогава не е предприето нищо и защо един министър е привлечен като обвиняем едва в момента, в който неговото правителство си отива. Душко Душков, член на Контролния съвет на здравната каса, който е сезирал прокуратурата на 4 юли 2000 г., потвърждава казаното от Рашков и добавя, че след това няколко пъти е ходил в прокуратурата, за да пита какво става с разследването, но в крайна сметка са му обяснили, че следственото дело е прекратено.

 

1 юли 2001

При връщането на Филчев от Москва е осигурено безпрецедентно журналистическо посрещане, организирано от неговия говорител Николай Марков. Главният прокурор заявява пред журналистите: “Нося писмо от президента на Русия Владимир Путин до царя (...) Не знам какво пише там. Писмото е в чантата ми.” После се оказва, че всъщност е донесъл оригинала на поздравителния факс от Путин, получен от Симеон Сакскобургготски малко след изборите.

 

8 юли 2001

В открито писмо до президента Петър Стоянов Николай Колев – Босия настоява държавният глава да отстрани главния прокурор Никола Филчев. Сред многото аргументи е и обвинението, че Филчев е използвал нееднократно институционалната власт на прокуратурата за лична саморазправа.

 

 

10 юли 2001

Срещу Николай Колев е повдигнато обвинение за възпрепятстване на правосъдието по чл. 289 от НК. Причината е, че е предупредил Богдан Карайотов да не участва в подготвяните от главния прокурор провокации срещу него.

 

10 юли 2001

Заместник окръжният прокурор на Пловдив Михаела Буюклиева съобщава пред медиите, че срещу новия председател на НС Огнян Герджиков има преписка във връзка с дейността му като синдик на Агробизнесбанк. Съобщението съвпада с изненадваща среща между Герджиков и главния прокурор, за съдържанието на която и двамата отказват подробности.

 

10 юли 2001

По предложение на Филчев ВСС назначава Трендафил Трайков за председател на Софийската военна окръжна прокуратура. Същият е обвинител по делото за подслушване на главния прокурор. Неговото назначение е второто повишение на обвинител, работил по “Бръмбаргейт” – след това на Цеко Йорданов, който е ръководил независимата експертиза по случая и след това е повишен в началник на отдел “Следствен” към ВКП.

 

10 август 2001

Във Варна са застреляни Лазар Анев, известен като кредитен милионер, и неговият бодигард Красимир Вълков. Убиецът е неизвестен, няма осъдени.

 

23 август 2001

Върховната касационна прокуратура заявява, че ще извърши проверка на приватизацията и последващата дейност на “Плама” Плевен. Поводът за това решение са протестите на нефтохимици, които не могат да получат заплатите си от новия собственик на рафинерията “Нова Плама”. Въпреки че препродажбата на “Плама”, първоначално приватизирана от скандалната фирма “Евроенерджи”, е свързана наистина с фрапантни нарушения, до ден днешен няма никакъв видим ефект от обявената проверка.

 

1 септември 2001

В заявление да главния секретар на МВР Бойко Борисов Николай Колев посочва: “От месец януари 2001 г. Главният прокурор Никола Филчев води лична война на унищожение с мен.” И изрично предупреждава: “Поради психичното си заболяване Филчев ще продължи опитите си да ме отстрани по всеки възможен начин.”

 

3 септември 2001

Главният прокурор издава специална заповед, с която разпорежда проверка за това, как се приватизирани “всички по-големи обекти в страната”. Според официалното съобщение на пресцентъра на прокуратурата приватизацията е свързана с “груби и многобройни нарушения на закона”. Текстът изобилства с бисери като следния: “Съдебна деприватизация – това е цивилизованият начин за възстановяване на справедливостта в тази област.”

 

11 септември 2001

Таня Желязкова, Славчо Дерелиев и Николай Бъчваров са убити в Несебър при взрив, предназначен за Митьо Очите. Има заподозрени за атентата, но няма присъди.

 

16 септември 2001

В софийския квартал “Иваняне” са застреляни наркодилърите Петър Петров – Кюстендилеца и Христо Стефанов – Слона. Убийците са известни, но няма осъдени.

 

16 септември 2001

Наркобосът от ВИС Леонид Фотев и неговата приятелка са заклани в столичния квартал “Красна поляна”. Няма осъдени за това двойно убийство.

 

20 септември 2001

След съвещание с министрите на МВР, финансите и правосъдието Филчев обявява, че прокуратурата извършва 50 проверки за незаконна приватизация в столицата и още толкова в страната – като се заканва да сваля имунитети и при необходимост да прилага Закона за собствеността на гражданите, в който се предвижда конфискация на собствеността. Според него сигналите за незаконно забогатяване, корупция и престъпления при приватизацията не са проверявани по време на кабинета “Костов”, защото МВР не е предоставяло на прокуратурата достатъчно информация.

 

26 септември 2001

Пловдивският апелативен прокурор Росен Димов признава пред медиите, че е нарушил Закона за валутните ценности, като без разрешение на БНБ е имал задгранична валутна сметка за 65 000 долара заедно с Георгиос Антемидис, обвинен в контрабанда от гръцкото правосъдие. По този повод солунският прокурор Николас Калидис е поискал да му бъде потърсена наказателна отговорност за пране на пари. Пресслужбата на ВКП коментира този случай с думите: “С клевети не се занимаваме, това е монопол на други.”

 

5 октомври 2001

Петър Петков, завеждащ отдел “Организирана престъпност и корупция” във Върховна касационна прокуратура, съобщава пред БТА, че прокуратурата проверява над 200 приватизационни сделки, като първите проверки са тези за БГА “Балкан”, “Плама” и “Нефтохим”. Към това се прибавят и 360 случая за незаконно забогатяване, които също са в полезрението на прокуратурата. Три години по-късно е налице само едно дело за престъпление по приватизацията, което стигнало до съда, и нито едно за незаконно забогатяване.

 

5 ноември 2001

Филчев защитава президента Петър Стоянов от нападките на неговия конкурент за президентския пост Богомил Бонев, който твърди, че съборът “Рожен 2000”, проведен под президентски патронаж, е финансиран с 1,5 млн. долара от Майкъл Чорни. Според Филчев не е имало финансови нарушения и това е установено от проверка, извършена от Смолянската прокуратура по нареждане на ВКП във връзка със слухове за съмнително финансиране. Жестът на главния прокурор, според който не е възможно Петър Стоянов “да се набърка в някакви далавери с цел лична облага”, защото интелектуалното му ниво не го допускало, представлява пряка намеса в предизборната борба – но освен всичко Филчев изважда на показ и факта, че прокуратурата е проверявала действащия Президент, който по Конституция е наказателно неотговорен и подлежи на проверка само по специална процедура и единствено от Конституционния съд.

 

6 ноември 2001

Говорителят на прокуратурата Николай Марков потвърждава пред журналисти, че президентът Петър Стоянов е предал лично на главния прокурор доклада на НСС за корупция сред висшите държавни служители, изготвен от ген. Атанас Атанасов. Според прокуратурата въз основа на данните от доклада вече са наредени предварителни проверки, дознания и следствия. Три години по-късно прокуратурата ще започне следствие срещу ген. Атанасов с презумпцията, че докладът съдържа не оперативни данни, а лъжи и клеветнически твърдения, а главният прокурор ще отрича да го е получавал.

 

8 ноември 2001

Състав на ВКС с председател Савка Стоянова се произнася по делото срещу Бриго Аспарухов по протест на шефа на Софийската военноокръжна прокуратура Георги Кювлиев срещу прекратяването на делото “Аспарухов”. Мнението на съда е, че делото може да бъде спряно, но не и прекратено.

 

11 ноември 2001

Вътрешният министър Георги Петканов представя проект за изменение на НПК, който предполага само прокурорите да имат право да налагат мярка за неотклонение “Задържане под стража”, а съда да я потвърждава или отменя, като нейното обжалване става само пред една инстанция. Според медиите зад този проект стои главният прокурор, а целта на конкретните текстове е да се заобиколи една от най-важните прерогативи на съда: преценката има ли реални доказателства, които да обосновават мярката “задържане под стража”.

 

12 ноември 2001

В предаването си “Политически форум” мюнхенското радио “Бавария 2” излъчва нещо като “документална радиопиеса” – под заглавие “Хладнокръвният генерал”. Материалът, изготвен от Инге Бел, е посветен на баварско-българското сътрудничество в борбата с престъпността. Главен герой е Бойко Борисов, а основна поддържаща роля играе Никола Филчев, определен в дикторския текст като “един самотен мъж в ледените висини” и “третия мъж в държавата след министър-председателя и президента”.

 

22 ноември 2001

“168 часа” излиза с публикация, според която бившият министър-председател Иван Костов е разследван от Върховна касационна прокуратура за приватизацията на БГА “Балкан” и “Булбанк”, както и за подготовката за приватизация на БТК. Според вестника обвиненията срещу него били базирани върху секретния доклад на НСБОП от 1999, изготвен под ръководството на Кирил Радев. Говорителят на ВКП коментира новината с думите: “Май има такова нещо.” По този повод съдията Румен Ненков публично заявява, че прокурорите нарушават НПК, като огласяват предварителни проверки, за което се носи наказателна отговорност. Към тази критика се присъединява и министърът на правосъдието Антон Станков с думите: “Не мога да подкрепя огласяването на предварителна проверка по отношение на когото и да било.”

 

22 ноември 2001

Софийският градски съд установява, че прокурорът от ВКП Николай Колев има имунитет и не може да бъде съден. Съдията Блага Иванова прочита справка от МВР, от която излиза, че едно от поемните лица при неговия арест не съществува.

 

26 ноември 2001

ВСС отхвърля предложението на Филчев за и.д. директор на Специализираната следствена служба да бъде назначен Богдан Карайотов – пенсиониран от Бойко Рашков и назначен от обвинител № 1 за прокурор в Кърджали, а после командирован във ВКП. Това е и първият случай, в който ВСС директно отхвърля кадрово предложение на главния прокурор. Впоследствие Богдан Карайотов обжалва пред Върховния административен съд решението на ВСС.

 

3 декември 2001

Главният прокурор разпорежда проверка по случая с общинските съветници Вежди Рашидов и Емил Додов, арестувани за побой над полицай. В резултат и двамата са освободени от ареста срещу парична гаранция от по 500 лв. Проверката е предизвикана от личното посещение на Стоян Ганев, тогава шеф на кабинета на Министър-председателя, при Никола Филчев. Ганев директно казва на журналистите, че визитата му е по поръчение на Премиера и че “ние бихме искали да получим разяснение за причините, поради които Вежди Рашидов е бил задържан”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional