Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Франке: София да не се заканва на Брюксел!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Е.Лилов

 

В края на миналата седмица Холандия обяви, че ще наложи вето върху българското членство в Шенген. В тази връзка външният министър Николай Младенов заяви, че ако на 22 септември България не бъде приета в Шенгенското пространство, правителството ще преосмисли отношението си към предстоящите промени в Шенгенското законодателство. Ето как Клаус Франке, зам.-председател на Германо-българския форум, коментира изказването на българския министър:

 

Не София трябва да поставя ултиматуми

"Бих препоръчал на българското правителство да не използва подобни закани към страните-членки на ЕС. Най-малкото защото това не е издържано в духа на Общността и второ, защото проблемите по границата с един от съседите си България може да реши само с помощта, която тя получава и ще продължи да получава именно от страните от Шенген. Затова вместо да използва ултиматуми към Брюксел, българското правителство (същото важи и за румънското) трябва да се концентрира повече върху това да изпълни всички условия за приемането в Шенген. В тази връзка българското правителство разполага със солидно парламентарно мнозинство, което трябва да използва по-разумно."

Но дали е справедливо България и Румъния да са изпълнили техническите критерии за членство, както признава включително Холандия, и въпреки това да са държани извън зоната с някакви други изисквания, с чисто политически мотиви? Клаус Франке отговаря така: "Това са изисквания, поставяни на България и Румъния от останалите страни в Шенген. Лично аз смятам тези допълнителни условия за оправдани, защото Шенгенското пространство е една обща територия, която не може да се дели на съставни части. И в този смисъл или влизаш в него и ставаш част от общото пространство, или оставаш извън него. Наред с техническите критерии, по които също има още какво да се желае, двете страни-кандидатки трябва да изпълнят безусловно също и политическите. Друг път пред България и Румъния няма."

 

Брюксел мери с двоен аршин?

Така стигаме и до въпроса за корупцията. Никой не може да отрече, че тя съществува в България и Румъния. Справедливо ли е обаче тя да не пречи на членството на други страни с доказани високи стойности на същия проблем? Дали Брюксел не мери с двоен аршин?

"Навсякъде, където съществува корупция, тя представлява проблем, с който трябва да се борим. България трябва да приеме, че има сериозен проблем с корупцията, което се казва във всеки доклад на ЕК. А българското правителство трябва да е наясно, че докато не бъдат предприети решителни мерки срещу корупцията, дотогава решението, което сега се очертава, няма да се промени", отговаря Франке.

На въпроса за това кога София и Букурещ ще станат част от Шенген могат да отговорят само те самите, казва Клаус Франке и допълва: "Ако те действат по-бързо, отколкото дотук, ако се отнесат по-сериозно към проблемите, които влачат от години, те ще направят така, че да отпаднат пречките за тяхното приемане в Шенген ".

От: http://www.dw-world.de

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional