Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Заради страх от миграция от юг, Европа отказа достъп на Румъния и България до Шенгенската зона

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Заради страховете си от засилваща се миграция от юг, Европейският съюз обяви на две от страните членки - Румъния и България, че ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване, пише днес вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел.
   Финландия и Холандия се обявиха против допускането на двете страни в Шенгенската зона, чиито членове се договарят да имат доверие на своите системи за сигурност по границите и разрешават  на през границите им да се минава без паспорт, както е пътува от щат в щат в САЩ, посочва вестникът. Въпреки твърденията на България и Румъния, че са направили необходимото, за да покрият техническите стандарти за Шенген, Холандия и Финландия обявиха, че това все още не е достатъчно. "Става дума за доверие и увереност, че нашите колективни външни граници ще бъдат безопасни и сигурни", заявил министърът на имиграцията на Холандия Герд Леерс, цитиран от вестника.
   "Ню Йорк таймс" цитира българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото ситуацията е като "параграф 22" - всеки път, когато бъдат изпълнени дадени изисквания, се поставят нови.
   Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма  да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, посочва вестникът.
   Румъния и България не успяха да убедят правителствата в ЕС да ги допуснат до зоната за свободно пътуване, пише вестник "Скотсмън". Повечето страни от ЕС са убедени, че двете страни са  изпълнили техническите изисквания. Но Холандия и Финландия се обявиха против. "Освен поемането на ангажимент да спазваш правилата, трябва и наистина да ги спазваш. Съществуването на широко разпространена корупция застрашава спазването на правилата", заявил пред вестника финландският външен министър Пайви Рясянен.
   "На България и Румъния бе обещано да бъдат приети в Шенген, след като изпълнят техническите условия. Това обещание бе нарушено. Идеалите на ЕС бяха забравени", цитира вестникът думите на полския министър на вътрешните работи и администрацията Йежи Милер.
   "Две страни днес не ни позволиха да вземем решение за разширяването на Шенген. Това ме кара да да си правя тъжни изводи за взаимното доверие между страните членки", подчертал Милер, цитиран и от "Юръпиън войс".
   Турският вестник "Хюриет" цитира думите на Милер, че България и Румъния са постигнали "огромен напредък" в изпълнението на техническите изисквания за членство в Шенген. В същото време, посочва "Хюриет", финландският министър на вътрешните работи Пайви Рясянен смята, че "ние нямаме пълно доверие, че тези страни ще могат да гарантират сигурността на границите на ЕС, включително и заради корупцията".
  (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional