Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Една ликвидна Европа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Даниел Грос*

Отдръпва ли се еврозоната от ръба на пропастта? Най-после това изглежда възможно, тъй като в появяващите се очертания на нова рамка за решаване на продължаващата дългова криза се съдържа важен елемент, който липсваше досега.

Именно неговото отсъствие бе причина за разпространяването през лятото на финансовата криза от периферните страни като Гърция, Ирландия и Португалия към важните за системата държави като Италия и Испания.

Отправната точка на заразата бе осъзнаването от страна на инвеститорите, че европейският спасителен фонд, Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), бе създаден, за да предоставя спешна финансова помощ само на държави от периферията.

Той просто няма и никога няма да има достатъчно средства за мащабното изкупуване на облигации, което би било необходимо за стабилизиране на дълговите пазари на големи икономики като Испания и Италия.

Фондът ще разполага най-много с 440 млрд. евро (увеличаването на сумата ще застраши първокласния кредитен рейтинг на Франция от ААА), докато общият държавен дълг на Италия и Испания надвишава 2 трлн. евро.

В началото на август започна да се развива ефектът на доминото от дълговата криза на страните в периферията на еврозоната, тъй като финансовите пазари не чакат да бъде понижаван рейтингът на всяка.

Те се подготвят направо за края на играта

или поне за един от възможните й сценарии, а именно разплитането на цялата структура.
Пазарите забелязаха, че еврото се намира между чука (ограничения капацитет на Европейския фонд за финансова стабилност да отпуска заеми) и наковалнята (огромното нежелание на Европейската централна банка да участва в големи покупки на облигации на държави с финансови затруднения).

Впоследствие се оказа, че позицията на ЕЦБ съвсем не е толкова твърда, макар тя да настоява, че ще спре интервенциите веднага след като заработи новият фонд за финансова стабилност. Предвид ограничените правомощия на фонда това означава, че пазарът ще остане без подкрепа.

Казано най-общо, еврозоната се нуждае от подпомагане на нейната ликвидност, за да запази своята фискална власт. В една "нормална" икономика, която разполага със собствена валута, фискалните власти никога няма да изпитат недостиг на ликвидност, тъй като правителството винаги може да разчита, поне на теория, на помощ от централната банка. Правителство на държава от еврозоната обаче

винаги се намира в опасна ситуация

 – то разполага само с много дългосрочни активи (данъчната си власт) и по-краткосрочни пасиви -  държавния дълг, голяма част от който трябва да бъде прехвърлян от една година в друга. Ако инвеститорите откажат да купуват дълга при всякакви условия, дори и най-предпазливото във фискалната си политика правителство може да усети недостиг на ликвидност и да фалира.

По същия начин банките имат краткосрочни пасиви (депозитите) и дългосрочни активи, които не могат бързо да ликвидират, без да понесат огромни загуби. Ето защо всички държави спешно подпомагат ликвидността, когато има отлив от банката, както се случи в световен мащаб, когато доверието в банковия сектор рухна заедно с Lehman Brothers през 2008 г.

Добрата новина е, че започва да се оформя решение

 което обещава да създаде механизъм, чрез който ЕЦБ да осигури по-голяма ликвидност на ЕФФС. Това би могло да се случи чрез регистрирането на фонда като банка, което ще му даде достъп до рефинансиране от ЕЦБ при същите условия като другите нормални банки. Тогава фондът би могъл да извършва много големи покупки на държавни облигации, рефинансирайки се от ЕЦБ и използвайки купуваните облигации като залог.

По този начин може да се постигне ясно разграничение. Европейският фонд за финансова стабилност ще отговаря за справянето с фискалните кризи на страните членки. За страните с проблеми биха могли да се прилагат специални програми като използваните за Гърция, Ирландия или Португалия, но за големите държави, сблъскващи се с недостатъчна ликвидност, фондът може да разчита на подкрепа от ЕЦБ.

Ако инвеститорите са спокойни, че повече няма да има недостиг на ликвидност, те

ще се въздържат от спекулативни атаки

срещу платежоспособните държави. Почти паническите настроения на финансовите пазари се уталожиха веднага щом се заговори, че най-после поне се обсъжда подобно решение зад закритите врати. Сега остава то да бъде приложено.

Както обикновено, в Европа винаги има законови и политически пречки за извършване на промените. Но дори и най-упоритите политици обаче признават, че цената на бездействието е прекалено висока. Законовите пречки в договорите на ЕС за евентуално "парично финансиране" на държавния сектор могат да бъдат преодолени.

Най-важната пречка остава нежеланието на Германия публично да признае, че за поддържане на финансовата стабилност ще бъде от решаващо значение ЕЦБ да съдейства за по-голяма ликвидност на пазарите на държавни облигации.

Само германското правителство и ЕЦБ са в състояние да отворят вратата за извършване на тази дълбока реформа в основополагащите принципи на еврозоната. Този избор не може повече да бъде отлаган.

*Авторът е директор на Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел
 

 

От: http://www.dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional