Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кой пръв измисли ракията? Новата глупост на Божидар Димитров + майтап от форумите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов, e-vestnik

Жител на село Приселци, Варненско, опитва ланската ракия, да я сравни с прясно сварената в селския казан ракия. Снимка: Impact Press Group -impactpressgroup.org

Божидар Димитров подхвърли нова сензация, право в десетката на фалшивото българско национално самочувствие - ракията била българско изобретение, направено два века преди останалите.

Наричат Димитров чалга историк и той последователно си защитава титлата. Лично обяви пред медиите, че при разкопки в Търново било намерено парче от съд, на което пише „На празника пих ракиня”. Според Димитров съдът е направен с техника сграфито, типична за средновековно Търново.

“Досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, казва Божидар Димитров пред агенция “Фокус”.

Какво куца в това „научно” съобщение? Поне 10 аргумента има, че не е достоверно. Най-напред, думата ракия произлиза от арабски и е влязла в българския от турски - ракъ, rakı, а в него от арабския - харак, и други варианти като арака, араки, арики.

През XIV век, за когато говори Димитров, турците вече са на полуострова, а същия век завладяват и България. За името ракия претендират и поне още 5 балкански държави, освен Турция и Албания. Ами ако тази ракия е внесена отнякъде в Търново? Няма никакво доказателство засега, че този надпис е върху съд от XIV век. За точната датировка се прави т. нар. въглероден анализ. Преди него всичко са общи приказки, при които грешката може да е 2-3 века, че и повече.

Но дори да е вярно, че съдът е от XIV век, Димитров не е наясно откога се дестилира алкохол по света. Първото безспорно доказателство за дестилация на алкохол е от XII век, от т. нар. школа в Салерно (Schola Medica Salernitana - днешна Южна Италия). Това е най-известният по онова време в света университет по медицина.

Има доказателства, че дестилацията е била разпространена в арабския свят отпреди 1000 години, откъдето е попаднала в Европа, именно в Средиземноморието, днешните градове на Южна Италия, Испания. А има исторически извори, че арабите са наследили дестилацията от древен Египет.

На испански ракия (дестилат от ферментирали плодове) се нарича orujo, много популярна напитка през XVI век, но има данни, че се произвежда в Кантабрия и някои области на днешна Испания още през XIV век.

Този казан в село Приселци, Варненско, е регистриран, но има и нерегистрирани. Инсталациите за нелегално варене на ракия в България са над 9000 по данни на Националната лозаро-винарска камара, от които селските казани са само 1600. Снимка: Impact Press Group -impactpressgroup.org

Подобни свидетелства има за грапата (grappa) в Италия. Специфични наименования има ракията във Франция, Португалия. Дестилация на алкохол от това време има и при северните народи, но не от плодове, а от ечемичена каша, картофи, пшеница и др., тоест не точно ракия.
Историографи сочат като конкретен откривател на чистия алкохол и на съвременната дестилация лечителя и учен Арнау де Виланова (Arnaldus de Villa Nova, 1235-1311 г.), който има съчинения за виното (Liber de Vinis) и др.

Технологията дестилация се прилага не само за алкохол, а и във фармацията, парфюмерията и др. Тоест, досега в България археолозите би трябвало да са открили още някакви следи, че е използвана по това време, а не някакъв надпис „На празника пих ракиня”. Под това съобщение в интернет незнаен форумен майтапчия е написал, че археолозите трябва да открият и другата страна на чашата, на която пишело „…и пуших цюгара”, от което следва, че сме открили и цигарите, преди Колумб да е открил Америка, значи може да ни намалят акциза и за тях…

Божидар Димитров съобщи още, че щял да даде доказателствата на земеделския министър да ги представи в Брюксел, България да си регистрира наименованието ракия като специфично българско питие, с което ще ни намалят акциза за напитката наполовина. Това всъщност е най-популисткото в цялата шумотевица. Освен да хързулне полуобразования българин, че ние пак сме първи и най на света - освен компютъра сме измислили ракията, Димитров иска да излъже хората, че ще им намалят акциза на ракията поради неговото историческо откритие.

Нито откритието (което е при разкопки на проф. Константин Тотев, а не на Димитров) е доказателство, нито акцизът ще ни намалят, дори да е вярно. Защото за наименованието ракия ще претендират Сърбия, Черна гора, Македония, Хърватия, Босна, Албания, Турция. И всеки от тези ще извади по някое доказателство, повече или по-малко “македонско” от това на Димитров.

България е направила заявка още преди няколко години за наименованието ракия, но най-вероятно няма да ни огрее. Това е национално питие в още доста страни. Това ли трябва да бъде всъщност извор на национално самочувствие? И сега домашната ракия до 30 литра годишно на семейство е с половин акциз. Да искаш повече от 30 литра годишно вече клони към пиянство и алкохолизъм.
Но, айде, наздраве с евтината ракия от Божидар Димитров. И чалгата да свири.

Той преди години намери Ноевия ковчег край родния си Созопол - парче старо дърво. Преди 2 години разтръби, че пак там са намерени мощи на Св. Йоан Кръстител и България се превръща в поклонническа държава (такива мощи на свети Йоан има на още 20 места). Така омаловажава стойността на работата на археолозите - и в случая с ракията, и в случая с мощите.

Затова и никой не го взима насериозно. Сензацията му за ракията е посрещаната с мощни майтапи във форумите в интернет. Ето част от тях:

С бандерол ли е била ракията или контрабанда от Византия?

Българска е била ракията, братя! Българска! На дъното на купичката е открит монограм, изрисуван калиграфски: “Цар К(и) ро”.

На гроба на който пишело : Тук почива Пешо спиртомера , много ракиня изпи и умря сладко и блаженно лето 1298.

Струва ми се редно сега намереният съд да стане част от натюрморт, нарисуван от новия Пикасо (б. р. - майтап с изказването на Вежди Рашидов, че премиерът Борисов правел скици като Пикасо по време на заседания).

От днес вече се чувствам дълбоко свързан с Второто Българско царство, намерих истинските си корени!
Ама Божо кога е изтрезнял, че да прочете надписа?!

“Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила.” Що, преди това само за разтривки ли се е ползвала?

Скоро очакваме първата гравюра на псувня на майка… от 13 245 г. пр. Хр.

Момент, обърквам се… Таман започнах да се гордея на “изобретяването” на чушкопека, а сега идва този гаден номер с ракията…

И ний сме дали нещо на света!

БЛАГОДАРЯ на Божидар Димитров. Смях се с глас. Ама ако бяхте покопали още малко щяхте да имате доказателства и за туршията и за кебапчетата, и за кюфтетата…

Божидар Димитров защо направо не започне да се нарича вече Човекът “доказателство”. Започваме да ставаме по-смешни и от македонците.

С такива неточни и псевдонаучни твърдения Божо показва как си е само една слаба ракия…. вервайте ми…

Ракията, киселото мляко, хубавото време - все български изобретения… безспорно

Друго поле за изява за Божо е да докаже как Бойко Борисов си е цял истински пряк наследник на Хан Аспарух… пра-пра-пра-пра-внук…. с родословно дърво и тем подобни….

Да уточним защо - Бойко Борисов всъщност е баща на Господа и дядо на Исус Христос а Цецо Цветанов - баща на Архангел МихаилИ ний сме дали нещо на света, братия!

Да го беше обявил някой друг, а не Божидар Димитров, по щях да хвана вяра, ама с него…

Божо да копне у лево и за шопската салатка, че пие ли се гола ракия…

Начи това с ракията е точно толкова достоверно колкото онова с мощите на св. Йоан Кръстител.

Чакам в близко бъдеще Божо да представи доказателства, че светецът всъщност е посещавал българските земи с цел алкохолен туризъм. Което пък ще рече, че българската държава е поне със седем века по-стара, онколкото се смяташе досега.
Болгар-р-р-р-р…

Малий, вече имам бизнес идея за цяла серия нови марки ракия- “Старобългарска”, “Ханска” и “Трапезнишка”.

Хайде сега Дянков да му начисли на Божо акцизите барабар с лихвите за 7 века назад, щом като е такъв отворко.

На един камък е намерен следния текст, който доказва, че и минетът е българско изобретение:
Мили дили дишка,
мома свири на пишка

Нещо ме притеснява само, че точно когато са взели да пият ракия, през 14 век, България пада под османското иго. Дали не беше по-добре да изобретят джина или уискито, мама му стара.

Пожелавам да се води борба за намаляване акциза, но не с “македонски методи”.

А в 14 век турци на полуострова ни - колкото щеш. Столицата им е вече отсам Босфора - Одрин. Тъй че цитираните от Божидар пиячи, може да са пили вносно питие.

От: http://e-vestnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional