Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хаосът в БДЖ излезе извън релси

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Десислава Лещанска

Липсват едни вагони от БДЖ, но не се знае колко, от кога ги няма и какво е станало с тях. Единствените 25 читави влака са заложени срещу банков заем, обявени са за продан, но може и да не се продадат. Държавата има да дава едни пари на железницата, но не им ги дава и иска да се оправят сами. Всички дружно стигнаха до решението да закрият едни 200 влака. Така изглежда на повърхността ситуацията в БДЖ през последните седмици и сякаш никой няма желание да внесе и мъничко яснота какво се случва и най-вече – какво предстои.

Изчезнали са над 1000 вагона, едните са в Сърбия, другите предишните са ги нарязали за скрап. Това заяви във вторник финансовият министър Симеон Дянков.

Превърнахте ни в бюро за откраднати и намерени вещи, обидиха се сърбите, а “предишните” в лицето на транспортният министър Петър Мутафчиев от кабинета “Станишев” обясниха, че по тяхно време при ревизии не излизали 250 вагона, но 200 от тях винаги се откривали при повторна проверка.

“Мислите ли, че тази полицейска власт нямаше да подведе под отговорност материално отговорните лица в БДЖ, ако при идването им имаше липса на 650 вагона?”, запита Мутафчиев в сряда от екрана на бТВ.

Пред Mediapool изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев обясни, че липсата се установява сега заради пълния хаос в документацията и дублиране на номерата на вагоните, които чак сега се изяснявали. Може да са изчезнали през 2001 г., а може и през 1922 г., констатира Недев. Има сигурност само за липсата на 608 небракувани вагона, още се установява колко от бракуваните липсват, “уточни” той. Със сложната математическа задача са се заели и полицията и прокуратурата. “Нищо няма да излезе от това”, обобщи ситуацията председателят на Съюза на железничарите Петър Бунев още преди седмица.

По-интересен е въпросът какво ще излезе от заплахата на един от най-големите кредитори на БДЖ – германската KfW, да продаде 25 електрически мотриси “Сименс Дезиро”, закупени от железницата със заем от банката по времето на министъра на транспорта от НДСВ Николай Василев. Неизплатени по заема остават 240 млн. лева, а в просрочие от миналата година са 50-60 млн. лева, обясни Недев. Мотрисите са залог по заема и логично банката вече ги е предложила за продан, за да си събере задълженията. “Няма как да ги спрем, на този етап нямаме пари да се разплатим с банката, но преговаряме, това (продажбата) не се случва бързо”, каза Недев. 25-те мотриси са половината от новия подвижен състав на железницата, с който се обслужват най-натоварените крайградски маршрути.

Още по-интересни пък са твърденията на Мутафчиев от сряда, че в договора между държавата и БДЖ са заложени сумите за дългосрочни кредити на дружеството и до 2009 г. не е имало затруднения с покриването им. Това не бе потвърдено от ръководството на железницата, но факт е, че от идването на ГЕРБ на власт за мотрисите не е платен и лев.

“Явно ръководството ни е на принципа “Има влак – има проблем. Няма влак – няма проблем”, пише в железничарския форум анонимен служител на БДЖ и прилага списък със 182 влака, които са ще бъдат закрити. Така скоро няма да има нощен бърз влак от София до Бургас и от Бургас до София. Ще се разредят влаковете между София и Перник, София и Банкя и т.н. Как това ще разреши проблемите на нереформираната от 20 години структура, не става ясно. 

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional