Свободата днес и тук 27 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руското министерство на правосъдието ще следи медиите и интернет

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

Москва, 26 октомври 

Руското министерство на правосъдието ще прави досиета на блогъри и медии, информира "Независимая газета". Ведомството обявило търг за покупка на система, чрез която непрекъснато да
следи и анализира материали от "поне пет хиляди" медии и блогове в Интернет - вестници, списания, осведомителни агенции, телевизии, радиостанции и дори авторски блогове на руски граждани в световната мрежа.
   Министерството не е правомощен орган в сферата на медиите - мониторингът е работа на "Роском-надзор", а тази федерална служба  за контрол над комуникациите вече е създала своя система за
следене. Съдебното ведомство обаче смята да следи съобщенията, засягащи президента, премиера, самото министерство и други държавни органи, а също така Европейския съд за правата на човека в Страсбург и още редица теми от правен характер. Обяснението е, че ще се прави за служебни нужди, посочва вестникът.
   Пресслужбата на руското министерство заявила, че медиите нямат основания да вдигат шум заради предстоящия търг, но инициативата предизвикала недоумение у Иля Пономарьов от комисията по информационната политика в Държавната дума. Депутатът имал въпроси към министерството на правосъдието - кой е издействал да бъдат отпуснати средствата (3,5 милиона рубли според вестника) и "какви изводи смята да прави от прочетеното" самото ведомство.
   Според изискванията за търга резултатите от лингвистичен и статистически анализ на текстовете трябва да бъдат нагледно представяни в реално време, а част от данните да бъдат категоризирани като позитивни или негативни. Министерството се кани да проверява доколко материалите в медиите и в интернет са лоялни към първите лица в Русия и към самото него, обяснява в. "Новие известия". В поръчката се посочва, че системата трябва да  оцветява текстовете различно, за да може "чиновниците веднага да видят най-важното: къде, кой и кого ругае и кого хвали", добавя всекидневникът. Хора от ведомството доверили, че подобен мониторинг се прави и в момента.
   Някои експерти не смятат за убедителна версията, че данните ще се използват за вътрешни нужди на министерството на правосъдието. Пораждат се опасения, че надзорното ведомство ще реагира някак на негативната информация. Това тревожи Алексей Симонов, президент на руския Фонд за защита на гласността", посочва вестникът. Правозащитникът заявил, че не вижда разумно обяснение за предстоящите разходи и подозира нечестна игра.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional