Свободата днес и тук 27 Октомври 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европейските лидери постигнаха напредък след срещата на върха за решаване на кризата в еврозоната - коментари в западния печат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

София, 27 октомври 


   Вчерашната среща на върха на лидерите от ЕС и постигнатите споразумения за решаване на кризата в еврозоната са основна тема  в западния печат.
   Европейските лидери постигнаха значителен напредък в преодоляване на финансовата криза в еврозоната със споразумението частните кредитори доброволно да опростят 50 процента от заемите, отпуснати на Гърция, пише в. "Ню Йорк таймс".  Споразумението беше постигнато малко преди 4 часа
сутринта след трудни уговорки и е жизнено важно за възстановяването на доверието в еврото. Драстичното опрощаване ще намали гръцкия дълг до 2020 г. до 120 процента от брутния вътрешен продукт на страната - все още голяма, но много по-устойчива цифра за икономика, която върви към рецесия след предприетите строги мерки за икономии, отбелязва "Ню Йорк таймс".
   Споразумението за гръцкия дълг бе от съществена важност за приемането на цялостен пакет от мерки за защита на еврото. Евентуален неуспех щеше да бъде катастрофален, изтъква "Ню Йорк таймс". Въпреки безпроблемното одобряване на плана, предвиждащ също банките да увеличат капиталите си (те ще трябва да наберат близо 150 милиарда долара, за да се защитят от загуби заради заемите, отпуснати на нестабилни страни като Гърция и Португалия), преговорите за гръцкия дълг бяха трудни.
    "Смятам, че бяхме на висотата на очакванията и с това отиваме крачка напред по пътя към добро и разумно решение", изтъкна германският канцлер Ангела Меркел.  Резултатите ще бъдат  голямо облекчение за света, който чакаше това решение, заяви френският президент Никола Саркози.
   Европейските лидери претендират за победа след приемането на  споразумение за съкращаване наполовина на гръцкия дълг и увеличаване на спасителния европейски фонд на около един трилион
 евро, отбелязва британският в. "Гардиън". Саркози и  Ангела Меркел обявиха, че Европейският фонд за финансова стабилност може да бъде увеличен от четири до пет пъти - от 440 милиарда евро в момента до около един трилион евро или 1,4 трилиона американски долара, по думите на Саркози.
   Евентуален неуспех за постигането на споразумение за нов гръцки спасителен план щеше да попари надеждите, че европейските лидери най-накрая са готови да приемат амбициозна програма за справяне с кризата на континента, коментира в. "Вашингтон пост".
   Пакетът от мерки потвърждава обещанията на главните европейски лидери, направени пред представители от САЩ и други страни, за решително преодоляване на европейските финансови
проблеми преди срещата на Г-20 в началото на следващия месец във  Франция, подчерта председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и изтъкна, че  "Европа ще направи необходимото, за  да гарантира финансова стабилност".
   Мирът и просперитетът на Европа не могат да бъдат гарантирани, предупреди снощи германският канцлер Ангела Меркел,  след като стана ясно, че цялостното споразумение за спасяване на икономиките от еврозоната няма да бъде готово още седмици, пише в. "Индипендънт". Европейските лидери смятат, че пазарната несигурност ще продължи и следващия месец, въпреки "политическото споразумение" по общите детайли на план за възстановяване на доверието в икономиката.
 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional