Свободата днес и тук 02 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Печатането на пари вече не помага

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Фан Ган*, сп. “Форин полиси”,

Статутът на Съединените щати на световния банкер ги предпазваше от суровите икономически реалности в продължение на повече от половин век, но вече не.

Честта да печатат световната резервна валута не се е паднала случайно, нито пък лесно, на Съединените щати; възходът на долара след Втората световна война към глобална доминация нямаше да е факт, ако САЩ не бяха показали в неговата подкрепа една нямаща равна на себе си икономическа, военна и технологична мощ.  Да бъдеш   глобалния банкер обаче носи не само ползи, но и задължения. Първото е: целият свят иска да бъде сигурен, че няма да изпаднете в неплатежоспособност по своя дълг. Ако сте в позиция да изплащате задълженията си просто като печатате пари, може и никога да не фалирате.

Възможно е обаче това, което е благословия в краткосрочен план, да се окаже проклятие в дългосрочен. Страна, която контролира международната валута, поема по-малък финансов риск, когато взима кредити, но затова по всяка вероятност ще бъде по-малко бдителна за риска от финансови балони. Сметката може да бъде занижена, а проблемите да останат неоткрити дълго време. Сега Съединените щати научават този урок буквално във всяко едно отношение.

За много страни, като Аржентина и Виетнам,  бюджетен дефицит в размер на над 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) или дефицит по текущата сметка на равнище от 5% е достатъчен, за да ги потопи във финансова криза. Съединените щати обаче поддържаха такива нива в своя баланс в продължение на едно десетилетие и в същото време продължаваха да се радват на период на икономически растеж. Резултатът бе една прекалена самоувереност и погрешна представа за безграничен потенциал за растеж, като че ли американците можеха да продължат да харчат без да пестят и това да не бъде в ничия вреда. Някои икономисти дори твърдяха, че това положение се дължи на “суперефективността” на американската икономика.

Можете да видите логичните последици от тази илюзия в днешната американска икономика, която е прекомерно финансирана с кредити и затънала в дългове. Тя е главната причина и за глобалната финансова криза от 2008 година, и за сегашните безпокойства за държавния дълг на САЩ. Урокът е ясен: Съединените щати може и да се радват на по-дълга кредитна линия от всеки друг в замяна на това, че печатат долара, но дори най-лесно прощаващият баланс в света си има своите граници. Фактът, че дългът на САЩ отдавна е на балонно равнище, и все по-голямото разрастване на финансовия им сектор навлякоха на страната и други проблеми.  Непропорционалният размер на Уолстрийт в сравнение с реалните сектори от американската икономика, като промишлеността, доведе до намаляване на индустриалната конкурентоспособност, нарастване на търговския дефицит и безработица.

Не можем и не трябва да приписваме всички сегашни проблеми на Съединените щати на специалния статут на долара и на дошлите с него илюзии. Без обаче да го включим в сметката, не можем да обясним защо САЩ не взеха трудните икономически решения, които по-малко привилегированите страни трябваше да вземат, при това отдавна. Днес, дори световният банкер не може да си позволи да отлага повече плащането на сметката.

/Превод от английски: Николай Станоев/

*Фан Ган е професор по икономика в Пекинския университет, директор на китайския Национален институт за икономически изследвания и председател на Фондацията за реформи в Китай - бележка на преводача.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional