Свободата днес и тук 02 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Каква подстрижка, гърците казват, че направо са били скалпирани

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Кристине Пироволакис от ДПА

Всеки ден миналата година собственикът на “Зисиматос” - магазин за дамско облекло в пристанищния град Пирея недалеч от Атина, се е борил да избегне банкрута на 30-годишния си семеен бизнес.

Днес 51-годишният Йоргос Зисиматос е убеден, че икономическата криза, която е обхванала Гърция, е достигнала до точката, от която няма връщане назад, а новината, че в Брюксел е постигнато споразумение за налагане на 50-процентна “подстрижка” на гръцкия дълг, беше приета със скептицизъм във и около гръцката столица.

“Преди три месеца правителството казваше, че подстрижка с такъв размер ще бъде катастрофална за страната, а сега премиерът се хвали, като казва, че това е успех. Те ни лъжат”, казва Зисиматос.

“Огледайте се около мен - една на всеки четири фирми по моята улица е банкрутирала. Какво ще направи правителството за това?”, добавя той.

След часове на тежки преговори, лидерите на еврозоната постигнаха споразумение с частните банки и застрахователите да се откажат от 50 процента от стойността на притежаваните от тях гръцки дългови книжа и да осигурят на Атина още спасителни заеми.

Гърция се нуждае от драстични мерки, за да избегне държавен банкрут, който заплашва да погълне и други слаби членки на еврозоната, включително Италия.

Но когато маратонската среща свърши в ранните часове на четвъртък, гърците се събудиха със страховитите новини, че ще трябва да понесат години на още икономии, строг контрол и намеса от страна на международните кредитори, които сега ще получат постоянно присъствие в страната.

“Правителството се съгласи на постоянна окупация от Тройката (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) в страната”, пише в заглавие гръцкият всекидневник “Авриани”.

Друг гръцки всекидневник - “Елефтерос типос”, пише в заглавие на първа страница: “Подстрижката носи със себе си мерки като хиляди съкращения и намалени заплати и пенсии”.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че дълговото бреме на страната ще бъде поносимо и че пред страната изгрява нов и по-добър ден. Но много гърци критикуват споразумението, твърдейки, че страната сега ще бъде управлявана от кредиторите си.

“Очакваме, че нещата само ще се влошат и че ще продължат да намаляват заплатите и пенсиите”, казва 47-годишният Костас Лианикис, служител по поддръжката в общината в Палео Фалиро.

“Вместо подстрижка, те направо скалпираха гърците”, добавя той.

45-годишната адвокатка Сотирия Гианаку, която чака автобуса си, е съгласна с него.

“Политиците лъжат хората от месеци и мисля, че сега нещата само ще се влошат още повече, след като страната ще бъде под тежък надзор отвън”, казва тя, като добавя, че очаква още съкращения на заплатите и пенсиите в близките месеци.

Съгласно споразумението на стойност 130 милиарда евро, договорено на извънредната среща на върха на ЕС тази седмица, Гърция ще получи 100 милиарда евро като допълнителни заеми и 30 милиарда евро като гаранции за издаването на нови правителствени облигации.

Притежателите на старите “лоши” облигации, като пенсионни фондове, банки и застрахователи, ще загубят половината от инвестициите си.

“Още не знаем как гръцката банкова система ще бъде подкрепена и дали тези пари ще бъдат събрани в частния сектор, нито пък сме наясно как това ще засегне пенсионните фондове на страната”, казва Димитриос Кацикас, изследовател в Гръцката фондация за европейска и чуждестранна политика.

“Първото впечатление е, че това ще намали дълговата тежест на страната, но все още е твърде рано да сме сигурни”, добавя той.

Консервативната опозиция в страната също изрази скептицизъм.

“Подстрижката не може да направи гръцкия дълг поносим”, казва Христос Стайкурас, говорител на Нова демокрация по икономическите въпроси, добавяйки, че това “би изисквало първичен излишък и икономически растеж”.

След близо две години на повишаване на безработицата и бедността, много хора, като 27-годишната биоложка Еви Цалики, очакват нещата да се влошат много преди да започнат да се подобряват.

“Не очаквам тази подстрижка да промени нещо - тя не решава нито един проблем и ще направи нещата по-лоши, защото е само временно спасително въже”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional