Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Москва е готова да предложи на ЕС ръка за помощ в преодоляването на кризата - "ако я помолят", пише руски всекидневник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Москва е готова да предложи на ЕС ръка за помощ в преодоляването на кризата - "ако я помолят", пише руският в. "Новие известия". Печатът коментира вчерашното изявление на Аркадий Дворкович, помощник на президента Дмитрий Медведев, че Русия е готова да подкрепи Европейския съюз със средства до 10 милиарда долара чрез Международния валутен фонд (МВФ).
   ЕС не е отправял никакви официални запитвания, но ако това стане, "компетентните органи в Русия ще разгледат сериозно подобно запитване и възможността да предоставим подкрепа", посочил Дворкович, цитиран в "Новие известия".
   На 2 и 3 ноември президентът Медведев ще участва в среща на върха на Г-20 във Франция. Основна тема ще бъде състоянието на световната икономика и комплексът от мерки, необходими за предотвратяване на втора кризисна вълна, припомня изданието.
   "Очевидно е, че рискове все още има, на първо място поради това, че не бе изцяло осигурена финансова консолидация нито в Европа, нито в САЩ", посочил Дворкович. Той изразил "умерен оптимизъм по повод предстоящите събития в Европа".
   Известна тревога буди фактът, че доколкото Европа е най-близкият търговски и инвестиционен партньор за Русия, нестабилността в ЕС може да предизвика и фаза на нестабилност в Русия, пише "Новие известия" във връзка с форума на Г-20. Затова  Дмитрий Медведев ще отдели специално внимание на заседанията, където ще се обсъжда европейската и световната икономика, добавя всекидневникът.
   Европа ще склони да приеме всяка помощ, включително от Русия, смятат експерти на "Независимая газета".
   Твърде е вероятно Европа да се възползва от предложенията на Кремъл. Не бива обаче да забравяме, че мнозина европейски лидери се страхуват от евентуално укрепване на руските позиции в  Европа, на фона на голямата енергийна зависимост на европейските държави от Русия, коментира руски аналитик от международна инвестиционна компания.
   "Европа е готова да привлича всички средства; Русия обаче не  е тъй активно търсена, защото доста консервативно инвестира резервите, пък и техният обем е далеч по-малък от китайските запаси", посочва маркетолог от руска фирма.
   Той одобрява стремежа на руската Централна банка "да влага златновалутните резерви в най-ликвидните и сигурни активи, защото търговският ни баланс е много силно уязвим при промяна в цените на петрола и средствата може да потрябват всеки момент".
   При всяко положение приносът на Русия няма да е определящ за съдбата на европейския стабилизационен фонд, макар и не излишен  - също като участието на други държави, отбелязва експертът.
   "Нещата дори не опират толкова до помощ - по-скоро за Европа е необходимо да създаде привлекателен и сигурен инструмент, чрез който да влагат средства страни с голям обем на резервите. Ако това стане, тези държави ще инвестират пари, водени от икономическа целесъобразност, без да е нужно да ги придумва някой", допълва руският икономист пред "Независимая газета".

    (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional