Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британският печат за решението на ЮНЕСКО да признае Палестина за пълноправен член

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

       Приемането на палестинците за пълноправен член на ЮНЕСКО  подлага на натиск Израел и САЩ, пише в. "Дейли Телеграф". Вчерашното решение на ЮНЕСКО приеме палестинската автономна власт е отхвърляно от някои среди като чисто символично, защото няма да доведе до желаната от палестинците държавност. То обаче има потенциално сериозни последици както в дипломатическата сфера, така и като причина за бъдещ конфликт. Много зависи от начина, по който Израел ще реагира - дали еврейската държава ще заеме твърда позиция или ще позволи на палестинския президент и т.нар. "партньор за мир" Махмуд Абас да извлече политически капитал, отбелязва "Дейли Телеграф".
       В краткосрочен план решението оказва натиск както върху Израел, така и върху поддръжниците му в САЩ. И двете държави отказват да признаят палестинците и САЩ могат да наложат вето, когато се стигне до Съвета за сигурност на ООН. Това обаче ще засили враждебността в региона към САЩ в решаващ момент за Арабската пролет, когато "мекият" подход на Барак Обама към Близкия изток изглежда дава дивиденти. Ако Израел продължава да реагира агресивно към Абас, само ще окуражи Хамас - екстремистката група, която контролира Газа и която триумфира заради освобождаването на 1027 палестински затворници в замяна на израелския войник Гилад Шалит, пише изданието.
       САЩ спряха финансирането на ЮНЕСКО като наказателна мярка, след като палестинската автономна власт бе приета в агенцията на ООН за пълноправен член въпреки американския, израелския и европейския натиск, пише "Гардиън". Широката подкрепа за желанието на палестинците да се присъединят към ЮНЕСКО дава голям тласък на кампанията им за международно признаване на независима държава и е удар за Израел и САЩ, които  се обявиха против този ход. САЩ ще спрат трансфер от 60 милиона  долара, предвиден този месец за ЮНЕСКО - решение, което ще има сериозни последствия за дейностите на ЮНЕСКО. САЩ осигуряват 22 процента от годишния бюджет на агенцията, припомня "Гардиън".
       Израел също намекна, че ще предприеме наказателни мерки. В изявление на външното министерство се посочва, че Израел ще обмисли следващите си действия и сътрудничество с ЮНЕСКО след този вот.
      Наред с това палестински служители описаха вота като исторически и ликуваха. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че вотът е подкрепа за свободата и справедливостта. Бързото решение на САЩ да оттеглят финансовата подкрепа за агенцията вероятно ще засили враждебността на палестинците към Вашингтон като посредник между тях и израелците, пише вестникът.
       Това е първият вот в организация на ООН откакто палестинците се заеха с кампанията за признаване на палестинска държава на международната сцена, отбелязва "Гардиън". Според изданието той показва подкрепата за палестинската кауза в международната общност.
       Членството в ЮНЕСКО е до голяма степен символично, макар  че ще позволи на палестинската автономна власт да поиска исторически обекти да получат статут от агенцията като част от световното културно наследство, посочва "Гардиън". Израел вероятно ще се се възпротиви на такива ходове за обекти в части от Западния бряг и Източен Ерусалим, които сега са под негов контрол. Палестинската власт вероятно ще поиска ЮНЕСКО да включи в списъка църквата "Рождество Христово" във Витлеем, където се смята, че е роден Исус.
       "Файненшъл таймс" пише, че вчерашният вот ясно показа за пореден път дълбоките разделения в политиката за Близкия изток между ключови страни членки на ЕС. Франция гласува в подкрепа на палестинското членство, Германия - против, а Великобритания реши да се въздържи, пише изданието. Вестникът цитира изявление на Израел, в което се изразява съжаление, че ЕС не е могъл да се обедини срещу палестинския ход. Според "Файненшъл таймс" решението поставя ново предизвикателство пред американското правителство, което е все по-изолирано в подхода към израелско-палестинския конфликт. Вашингтон сега ще трябва да обмисли също какви да бъдат отношенията му с по-широката система  на ООН, особено ако палестинците удържат обещанието да поискат членство в други органи на ООН като Световната здравна организация, пише британското издание.

     (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional