Свободата днес и тук 03 Декември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сирия: Армията се пропуква

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
сп. "Икономист"

 

Спойката и силата на режима на президента Башар Асад са армията и нейните съюзници - полицията и разузнавателната служба "Мухабарат". Общо взето досега те остават лоялни. Но дезертьорите стават все повече и все по-добре организирани.
   От началото на бунта през март има дезертьорство главно в редиците на войниците сунити. Някои бягат от страната, а други се крият сред цивилното население. През юли Рияд ал-Асад, полковник на петдесет и няколко години, избяга в Турция и обяви създаването на Свободната сирийска армия. Появи се и друга група, наричаща се Движение на свободните офицери.
   В началото двете организации бяха малобройни. Дезертиралите войници действаха в малки разпръснати групи. Но в края на септември двете групировки обявиха, че се обединяват. Сега те изглеждат по-единни. Свободната сирийска армия твърди, че има 22  "батальона" из страната с командири, приемащи заповеди от централно командване в Турция. Към тях се числи батальонът "Халид бин Уалид" в Хомс, където сблъсъците с верните на режима сили са най-яростни. В последните няколко седмици избухнаха сражения в Идлиб, на северозапад, и в Ал Букамал, на границата с Ирак.
   Ролята на дезертьорите се променя. "Първоначално дезертиралите войници просто бягаха, а след това се връщаха с оръжия, за да подкрепят протестиращите и да им вдъхнат сигурност", казва мъж, който е получил военна подготовка и участва в действия на Свободната сирийска армия. Той казва, че дезертьорите стават все по-войнствени, атакуват контролно-пропускателни пунктове, въоръжени групи, поддържащи режима, и военна техника. Те често се приписват грандиозни акции, например, че са извели от строя десетки танкове наведнъж.  Това вероятно са преувеличения. Но е сигурно, че се устройват засади на конвои на силите за сигурност.
   Не е лесно да се дезертира. Войниците често не знаят къде ще бъдат разположени и какви задачи ще им бъдат възложени. В казармите са допускани единствено телевизионните канали, които излъчват държавна пропаганда. Отпуските на войниците често се отменят, а използването на мобилни телефони е ограничено. Военните части имат смесен състав; войниците спят в общи спални с непознати другари, за да се пресича кроенето на планове от отделни групи.
   Дезертьорството е и опасно. За войниците бягството е трудно, ако не са близо до границите. Дезертьорите, които остават в страната, са в постоянно движение, крият се сред семействата си или в селските райони. Трудно е да се пресметне броят на дезертьорите. Полковник Асад се хвали, че е привлякъл около 15 000 души от армията с обща численост около 220 000. Но реалният им брой вероятно е много по-малък.

   Дезертьорството със сигурност плаши режима. В края насептември той предприе атака срещу Растан - град близо до Хомс - който се превърна в средище на дезертьори и се изплъзна отправителствения контрол. Освен това активисти твърдят, че ХюсеинХармуш, изявен дезертьор, който избяга в Турция, е билотвлечен. По-късно той се появи в Дамаск, където бе в ръцете нарежима, и в изявление по телевизията се отрече от предишните сибунтовни декларации.

 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional