Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще взривят ли нови бунтове крехкия мир в Киргизстан?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Александров от Росбалт

 

    Няма да има втори тур на президентските избори в Киргизстан: по предварителни данни, премиерът Алмазбек Атамбаев получава 63,14 на сто от гласовете и доста изпреварва най-близките си конкуренти от южните райони - Адахан Мадумаров и Камчибек Ташиев, за които са гласували съответно 14,7 и 14,3 процента от избирателите. Другите кандидати не са успели да съберат и 1 процент. След изборната загуба обаче южняците заявиха, че не признават изборите, а хората в Джалалабад вече се  разбунтуваха.
   На 31 декември приключва мандатът на Роза Отунбаева, президент на Киргизстан за преходния период. Твърде е вероятно неин приемник да стане днешният министър-председател Алмазбек Атамбаев. На тези избори не се изисква минимална избирателна активност и за победа в първия тур са достатъчни 50 на сто от гласовете плюс един. Победените разполагат с 20 дни, за да оспорят предварителните резултати.
   Колко всъщност е политизирано населението на Киргизстан, говори следното: букмейкърите, при които обикновено се залага на  кучешки надбягвания, обявиха седмица преди вота, че приемат залози за изборния резултат, и явно са изкарали добри пари.
   Изборите вероятно са били най-необичайните в цялата кратка история на независим Киргизстан. Толкова дълги бюлетини не е имало от 20 години насам: общо 16 регистрирани кандидати от 83 подали заявки успяха да си проправят път през предизборните прегради - трябваше да платят вноската от 100 000 сома (към 2000  долара), да положат изпит по киргизки език и да съберат по 30 хиляди подписа в своя подкрепа. Човек трудно се досеща с каква цел безработни, бивши чиновници, собственици на малък бизнес, бивши милиционери и други слабоизвестни личности напъваха толкова за висшия държавен пост без никаква надежда да го заемат  - я от суета, я от глупост, я следвайки някакви незнайни политтехнологии.
   Изборният ден започна със скандал: изключен бе токът на 15 секции в Южен Киргизстан. Енергийното министерство обясни, че причина бил обилният снеговалеж в предизборната нощ. Не е лесно да преценим доколко е вярна тази версия.
   Към края на деня шестима кандидати, включително Мадумаров, спешно свикаха пресконференция и обвиниха Атамбаев, че използва административен ресурс. Обвинението беше готово отдавна - от южняшките окопи редовно се чуват подобни изстрели. Сега обаче се  разбра, че този слабо доказуемо твърдение ще е основното оръжие  на "пробакиевския" * Юг в борбата за власт.
   Щабът на основния претендент парира обвинението - заяви, че партията "Ата-Журт" на Камчибек Ташиев влиза в управляващата коалиция, а мнозина чиновници по места (вероятно в Южен Киргизстан са нейни представители и те самите използват административен ресурс. "Не сме се борили през всичкото това време, за да правим нечестни избори", каза прессекретарят на Атамбаев Кадир Токтогулов.
   Победените кандидати са възмутени и от друго: мнозина избиратели не успели да гласуват, тъй като имената им просто не били включени в списъците. Последните наистина бяха подготвени през куп за грош и с огромен брой грешки, което признаха дори членове на ЦИК. Стигна се до куриози: в избирателните списъци не  успяха да открият имената си синът на действащия президент и един от кандидатите за поста.
   "Бих желал от името на ЦИК да поднеса извинения на всички избиратели, неуспели да гласуват, за всички грешки, държащи се на човешкия фактор", каза Кадирбеков, член на ЦИК, натоварен да следи подготовката на списъците. Редно е да посочим, че хората, непожалили време, за да отнесат проблема към ЦИК, успяха да изпълнят гражданския си дълг. Това обаче им отне часове.
   Мнозина експерти предричаха на Киргизстан окончателно териториално разцепление след изборите и нов социален взрив, защото явните лидери в президентската надпревара представляват южния и северния политически елит. Миналата година южните региони станаха арена на кървави сблъсъци между киргизи и узбеки  - доколко е готово населението там да приеме изборния резултат?
   Няма да разберем отговора още днес. Резултатите от вота обаче демонстрираха твърде нагледно тенденцията към регионално разделяне: повечето избиратели от южните райони гласуваха за Мадумаров, а в северните по-голямата част предпочетоха Атамбаев.  Победата му се дължи единствено на по-голямата активност сред хората от Севера. Такава е реалността, в която ще трябва да действа новият президент, който и да е той. Какво е решението на  проблема с регионализма? Засега май никой не знае.
   Атмосферата в страната е доста напрегната, хората се палят от различни слухове за предстоящи масови акции в южните региони,  които впрочем не са тръгнали току-тъй. Вчера например избухна престрелка в една от избирателните секции в южния град Джалалабад. И макар че според вътрешния министър Рисалиев става дума за хулиганство, което няма нищо общо с изборите, киргизстанското общество реагира много болезнено на съобщения от този род. Рисалиев отбеляза също, че служителите на реда ще останат в казармен режим, докато станат ясни резултатите от президентските избори. Мнозина се готвят за нови трусове и не желаят насилието да рецидивира.
   "Само да няма война" - ето лайтмотива, с който бе съпроводен вотът. Киргизстанците са уморени от постоянното напрежение, нестабилността и очакванията за нови трусове. По данни на здравното министерство тъкмо затова над 40 на сто от населението  страдат от депресии и нервни кризи. Основните очаквания на повечето обикновени хора бяха изразени много ярко от киргизстански студент, следващ в чужбина, който писа в микроблога си в Туитър: "Все ми е тая кой ще ни бъде президент, но искам за Нова година да си дойда вкъщи и да видя щастливи хора, а не революционери с танкове!".
   "Според мен, при изгубилите кандидати ще се задейства инстинктът за самосъхранение - коментира политологът Айбек Султангазиев, директор на обществената фондация "Център за проучване на регионалните проблеми". - Осмели ли се някой днес да прекърши крехкия мир и да дестабилизира ситуацията, фактически сам ще си подпише присъдата като политик и ще изгуби всяко политическо бъдеще. Ще трябва да си събере багажа и да замине възможно най-бързо. Хората няма да му простят."
   "Освен това, победените трябва да осъзнаят, че в тази напрегната ситуация е много лесно да се провокират безредици, но ще е невъзможно вече да бъдат спрени и ще дойде краят на Киргизстан като независима страна. При това положение те вече трябва да се замислят за парламентарните избори, които най-вероятно ще са напролет. Чака ни голямо преформатиране на цялото политическо поле", добавя експертът.
   Днес обаче е сигурно, че ситуацията остава нестабилна. Щабът на Камчибек Ташиев разпространи изявление, че не признава предварителните изборни резултати. После същото заяви Адахан Мадумаров.
   Ще отбележим два момента, внасящи в тази взривоопасна ситуация непредаваем привкус на подлост. Първо, голяма част от служителите в ЦИК са представители на ташиевската партия "Ата-Журт", която днес обвинява комисията в нарушения. Второ, показателно се разделиха гласовете на външните наблюдатели. Тези  от Русия и всички постсъветски интеграционни структури заявиха,  че изборите като цяло отговарят на стандартите. А наблюдателите  от ПАСЕ, ОССЕ и редица западни неправителствени организации - че не отговарят. Оттук става пределно ясно кой в днешен Киргизстан иска война.
 
* Курманбек Бакиев, президент на Киргизстан от 2005 до 2010 г.,бе свален с преврат през април м. г. и живее в Беларус като политически емигрант.
   (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional