Свободата днес и тук 24 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нови сигнали за ядрено сътрудничество между Сирия и Пакистан

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дезмънд Бътлър от Асошиейтед прес

 

    Инспектори на ООН са открили неизвестен досега комплекс в Сирия и това засилва подозренията, че сирийското правителство е работило с бащата на пакистанската атомна бомба А. К. Хан, за да се сдобие с технология, която може да бъде използвана за направата на ядрени оръжия.
   Сградите в северозападна Сирия наподобяват доста на централата за обогатяване на уран, която бе изградена в Либия, когато Муамар Кадафи се опитваше да създаде ядрени оръжия под ръководството на Хан, казаха служители.
   Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ към ООН се сдоби също с кореспонденция между Хан и сирийския държавен служител Мухидин Иса, който предложил научно сътрудничество и поискал сирийски служители да посетят лабораториите на Хан след успешното ядрено изпитание на Пакистан през 1998 г.
   Комплексът в град Ал Хасака изглежда сега е текстилна фабрика. Инспекторите не са открили никаква следа той някога да е бил използван за ядрено производство. Но като се има предвид, че израелски изтребители унищожиха предполагаем реактор за производство на плутоний в Сирия през 2007 г., странната прилика в сградите предполага, че Сирия може да е следвала два пътя към атомната бомба - уран и плутоний.
   Подробности за връзката между Сирия и Хан бяха дадени на АП от високопоставен дипломат, запознат с разследването на МААЕ, и от бивш инспектор на ООН. И двамата пожелаха анонимност заради чувствителността на темата.
      Сирийското правителство не отговори на искането за коментар. Сирия неколкократно отрича да се стреми към ядрени оръжия, но също така препятства разследване на обекта, бомбардиран от Израел. Дамаск не отговори на молба на МААЕ да посети комплекса Ал Хасака, казаха служители.
       Проверката от МААЕ на програмите на Сирия се забави, тъй като световните сили се фокусираха върху народното въстание и жестоките репресии, извършвани от правителството на президента Башар Асад.
       Никога не се е смятало, че Сирия е близо до разработване  на ядрена бомба. Няма и сигнал, че Дамаск продължава да работи по тайна ядрена програма. Ако обектът в Ал Хасака действително е  бил предназначен за производство на уран, тези планове изглежда са били изоставени и пътят към сдобиване с плутониево оръжие е завършил с израелските бомбардировки.
       Марк Хиб, анализатор към програмата за ядрена политика във Фонда Карнеги за международен мир, който говори със служители на МААЕ за комплекса Ал Хасака, каза, че е важно да се научат повече подробности за сградите. "Хората искат да знаят какво Сирия е възнамерявала да прави там, но тя не дава никаква информация", каза той.
       Сирия има причини да иска да се сдобие с ядрено оръжие. Тя е в студена война от десетилетия с Израел, страна, за която се смята, че има значителен ядрен арсенал.
       "Ядрено оръжие би дало на Сирия поне някакъв паритет с Израел и някакъв статут в района", каза Антъни Кордсман, анализатор по националната сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.
       От години се носят слухове за връзка между сирийското правителство и Хан.
       Герой за мнозина в Пакистан заради създаването на ядрената бомба, Хан е смятан за най-богатия търговец на ядрени оръжия в света. Той снабди Иран с основите на вече установената програма за обогатяване на уран, която е произвела достатъчно материал за направата на няколко ядрени оръжия. Либия купи също оборудване и бойна глава, създадена от Хан, за тайната ядрена програма, от която се отказа през 2003 г.
       Хан призна през 2004 г. по телевизията, че е продал ядрена технология на Иран, Северна Корея и Либия, но никога не е говорил за Сирия. Хан каза по-късно, че пакистанските власти са  го принудили да направи тези признания.
       Бившият инспектор на ООН каза, че Сирия е признала пред МААЕ, че Хан е пътувал поне веднъж до Сирия, за да изнесе лекции  на научни теми, както писа "Лос Анджелис таймс" през 2004 г.
       Бившият служител каза, че е видял писма от Иса, тогава заместник министър на образованието, написани върху официални бланки малко след ядрения опит на Пакистан през 1998 г., в които той поздравява Пакистан за постиженията на Хан. В последвалата кореспонденция Иса предлага сътрудничество с Хан и моли сирийски служители да посетят лабораторията на Хан, каза бившият служител.
       Иса, който по-късно стана декан на научния факултет в Арабския международен университет, не бе намерен за коментар.
       В интервю през 2007 г. за австрийски вестник сирийският президент Асад призна, че е получил писмо, което изглежда е било от Хан. Той каза обаче, че правителството не е отговорило на писмото и не се е срещало с Хан.
       Инспектори на МААЕ насочиха вниманието си към обекта Ал Хасака след задълбочен преглед на сателитни снимки от Близкия изток, предизвикан от предположението, че Хан е имал допълнителен клиент - държава, която все още не е известна. Те откриха обекта, най-големия индустриален комплекс в Ал Хасака, след информация от 2006 г. в кувейтски вестник, в която се твърдеше, че Сирия има тайна ядрена програма в град Ал Хасака.
       Сателитни снимки на комплекса Ал Хасака разкриха стряскащи прилики с плановете за комплекс за обогатяване на уран, иззети по време на водено от Швейцария разследване, свързано с Хан. Швейцарците разследваха семейство Тинер - Урс Тинер, брат му Марко и баща им Фридрих - които са заподозрени, че играят важна роля в контрабандната мрежа на Хан.
       Подобни планове бяха предадени на МААЕ, след като Либия изостави ядрената си програма. Либия обяви пред МААЕ, че е поръчала 10 000 газови центрофуги от Хан, повечето от които предназначени за съоръжение, което щяло да бъде построено според плановете. Центрофугите са използвани за обогатяване на уран.
       Инспекторът каза, че структурата на обекта Ал Хасака съвпада почти изцяло с плановете, използвани в Либия - голяма сграда, около която има три по-малки в същата конфигурация. Инспекторите били учудени, че дори паркинг местата си приличали с покритите сектори, предназначени да предпазват колите от слънцето.
       Инспекторът каза обаче, че не е видял доказателства центрофугите някога да са бил монтирани там. Фабриката "Хасака спининг ко." има уебсайт със снимки на производствените машини вътре в комплекса, на който се хвали със цените на продуктите си.
       МААЕ поиска да посети обекта преди повече от две години, но не е била настоятелна по въпроса, защото фокусира усилията си върху обекти, бомбардиран от Израел.
       Агенцията никога не е споменавала съоръжението Ал Хасака в своите доклади. Три други обекта са били споменавани, но се смята, че те са свързани с бомбардирания реактор, а не с Ал Хасака.
       Инспектори на МААЕ получиха разрешение да посетят бомбардирания реактор веднъж, но от почти три години те не могат  да се върнат там. Те направиха остро изявление през май, че взетият на прицел обект е бил всъщност почти построен ядрен реактор. Управителният съвет на агенцията впоследствие отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН и отхвърли  опроверженията на Сирия като неверни.

       Сирийски служители отново отказаха нови инспекции следразговори с МААЕ в Дамаск миналата седмица, каза дипломати.Служителите казаха, че ще предоставят нови доказателства, чебомбардираният обект не е свързан с ядрена програма. Служителина МААЕ продължават да са скептични, защото Сирия не каза каквае новата информация и кога тя може да бъде предоставена.

 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional